hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Take Me Home新界西︰249X倡全日行駛
開啟左側

[問題] Take Me Home新界西︰249X倡全日行駛

LRT1027 發表於 2010-12-25 13:38 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2010-12-25 13:29 發表

講就30,實際多數15分走得...*我個sbi就係la...

IVE 唔係lo
kokchun 發表於 2010-12-25 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2010-12-24 20:50 發表
倒番轉頭 E32 E21 青衣入機場唔夠載

點會唔夠載丫
仲有條 E21 A31 架喎
Timothy 2B
HF3204@243M 發表於 2010-12-25 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2010-12-25 18:11 發表
點會唔夠載丫
仲有條 E21 A31 架喎
機場工作區喎
但係 E42 飛咗青衣少咁一兩架車就唔同講法
AVW28 發表於 2010-12-25 20:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2010-12-25 19:22 發表
機場工作區喎
但係 E42 飛咗青衣少咁一兩架車就唔同講法

冇記錯既話,A31要經青南既,青衣西路好似唔經。
E32係某段時間要經青南,龍運就得番E42兜機場島既空運貨站先到客運大樓。
E31又唔入機場島。

我諗龍記都唔想比錢城記賺。所以先留E42係青西咋!Even 249X係咪全日都好!

雖然E42大部分客都係沙田/大圍/馬鞍山(從馬鐵線轉乘)<--->東涌/機場,但兜和停青衣西路始終係歷史問題。係北岸公路未通車前,青衣西路係大部分E線和A線繞經,當年E42係唔停青衣西路,停果條係A41;而A41係當年收$20位,應該都未必有人係沙田搭青衣/青衣搭番沙田。北岸公路通車後,A41改經,E42行番青衣西路並且加站,順手做埋青衣西路一帶去東涌/機場/沙田既乘客,代替A41係青衣西路既功能,當年都未開249X,但279X係開左兼全日左架!

至於249X,其實係開遲左架!要開就應該係要早過279X開線(時間為約10年前)。

LL3850
HF3204@243M 發表於 2010-12-25 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2010-12-25 20:56 發表

E32係某段時間要經青南,龍運就得番E42兜機場島既空運貨站先到客運大樓。
E31又唔入機場島。

我諗龍記都唔想比錢城記賺。所以先留E42係青西咋!Even 249X係咪全日都好!

雖 ...
你啱
但係我講緊 A31 頂唔到 E42,最少 A31 唔去機場工作區...所以 E42 冇咗,得番 E32 同 E21...
N672D 發表於 2010-12-26 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2010-12-25 20:56 發表

E31又唔入機場島。

雖 ...

青衣北岸公路 AR!
AVW28 發表於 2010-12-26 13:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2010-12-25 23:20 發表
你啱
但係我講緊 A31 頂唔到 E42,最少 A31 唔去機場工作區...所以 E42 冇咗,得番 E32 同 E21...

所以在青衣西路去機場或沙田既角度來睇,根本E42唔可以走上北岸公路/青沙+昂橋(even 249X可否全日都好)。

青衣西路去機場工作區,在E32兜青南既時間,冇左E42,去機場工作區方向就要送客比城巴(龍運角度)。

陰謀論講句,將249X全日,而拉走E42,咁又賺少左。機場/沙田係會有人願意做「水魚」比$13返青衣、青衣一樣有人會比$10返沙田;而249X只做沙田客,位位$7.9,計落係賺少左。呢個assume我係當九巴和龍運係可以「左手交右手」計(現實梗係未必,如果真係咁,兩間姊妹公司就唔會因坳數問題而唔停城隧轉車站/少見兩間姊妹公司既路線做轉乘優惠啦)。

在議員角度,拉走E42,少左個選擇去機場/東涌/沙田。
LL3850
AVW28 發表於 2010-12-26 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2010-12-26 00:09 發表

青衣北岸公路 AR!

改左
LL3850
流星☆雨 發表於 2010-12-26 17:15 | 顯示全部樓層
同意上述意見
雖然有左249X之後 部分人係放棄左E42
但仍然有唔少人肯繼續畀$10.5甚至係$13.6換取青沙超特快(?)服務
also, 如果E42skip青衣
E32環島遊時段 機場返青衣要畀市區價(E21)或無優惠嘅轉車

至於249X全日 現階段而言無可能
如果青沙有個轉乘網絡存在的話就有可能嘅......

個人認為
249X同49P應該取消
非繁時49X維持現狀
繁時49X分拆
一條荃灣(經城隧)
一條青衣(山上+山下 經城隧)
成個青衣島應該可以支持到一條繁時線
問題係有人話城隧轉車站唔夠位......
小軒 發表於 2010-12-26 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2010-12-26 17:15 發表
同意上述意見
雖然有左249X之後 部分人係放棄左E42
但仍然有唔少人肯繼續畀$10.5甚至係$13.6換取青沙超特快(?)服務
also, 如果E42skip青衣
E32環島遊時段 機場返青衣要畀市區價(E21)或無優惠嘅轉車

至於249X全日 現 ...
249X keep住
E42 撤出青衣
E32 可取消環島遊,或俾另1條線入