hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2010個人大事回顧
開啟左側

2010個人大事回顧

OTIS401 發表於 2010-12-25 00:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

對我黎講...今年好似過得好快
很多東西也好像離開了我

3月:
開始Study Leave,可以講已經結束了小弟的中學生涯

4月:
參加了最後一屆的中學會考

5月:
考完了所有的主要科目,生活也開始變得百無聊賴
人性也變得愈來愈宅

6月:
考完所有的會考科目,但心情仍未放鬆...

7月:
首次到別人家中過夜...搭巴士行昂船州大橋

8月:
會考放榜,成績未如理想,正式結束中學生涯
幸好的是自己仍能在IVE中選到自己想讀的科目
當中最難忘的並不是放榜的一刻,而是幾天前的網上取籌
還記得當時媽聲四起

同月並購買了首部手提電腦:Toshiba T210

9月
開始IVE的新生活...一切都重新開始

10月
還是逃不了蘋果教的魔掌,購買了首部蘋果產品:第四代ipod touch
B12 發表於 2010-12-25 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-12-25 00:36 發表
對我黎講...今年好似過得好快
很多東西也好像離開了我

3月:
開始Study Leave,可以講已經結束了小弟的中學生涯

4月:
參加了最後一屆的中學會考

5月:
考完了所有的主要科目,生活也開始變得百無聊賴
人性也變得愈來愈 ...
你唔係全年都俾間工貿困擾咩
 樓主| OTIS401 發表於 2010-12-25 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 B12 於 2010-12-25 12:09 發表
你唔係全年都俾間工貿困擾咩

唔係困擾...係覺得佢好煩
AVD1 發表於 2010-12-26 16:08 | 顯示全部樓層

今年對我黎講又唔係話十分多事發生
8 月:  返香港
9 月:  踏入十八歲, (但現時身處之地方仍然未算係成人)
          因為生日, 友人們送左一份我十八年黎最貴重 o既禮物  (iTouch 4)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bananasims 發表於 2010-12-26 18:39 | 顯示全部樓層
Study Leave 真係好無聊的,我住九龍北都日日走去屯天元遊輕鐵
不過考完會考成個人會成長的 相信山哥都同一個感覺

至於我呢就無乜特別,大部份都係圍繞購物

7 月 中六蜜月期結束。本來都諗住中六溫書,點知成個中六都 hea 下 hea 下咁就過晒
8 月 上海旅行,因為護照問題入大陸好麻煩,係我第三次去大陸,對大陸發展同城規既感受好深刻。不過亦都係人生中第四次被劫(搶劫)
9 月 iPod 第四次升級,iPod Touch 4
踏入十八歲
10 月 JUPAS 選科,話晒呢廿五個 CHOICE 影響成個人生,好難揀
11 月 UCAS 選科,更難揀,得五個。仲要五個選擇都要同一個系,因為要交同一份 personal statement
12 月 棄 Canon 轉會 Nikon,洗咗成大筆身家,元氣大傷

希望 2011 HKALE 同 GCE-AL 考得好地地啦,最好入埋自己想入既 U :L
最期望都係下年再遊紐約,自己一個行

P.S. R1 每年係咪都有嗰啲 “10 年最後一次乘搭既列車,11 年第一次乘搭既列車?“

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
樂仔〞 + 1 support you

查看全部評分

~~~
KG1428 發表於 2010-12-26 19:57 | 顯示全部樓層
只好講2010年的人生此情彼落

1月
在學校大型活動做足大半日,多麼辛苦
買新相機SX 120 IS

2月
首次在農曆新年+情人節與愛人拜年/行大運
去三水玩三日

3月
買左新手提電話--S5560

4月

5月
首次上大陸擺酒和喜宴
脫牙

6月
考完試,全數科目合格並獲FD證書級別。

7月-8月
品嘗戶外工作的辛苦
植牙兼上螺絲
重返italk
20歲生日

9月
上海世博遊4天
首次與同學一起玩
觀賞洗禮
升級至office 2010

10月
植回牙齒
品嘗排隊的滋味(清明上河圖)

11月
觀賞2次婚禮
1次教會和1次親戚婚禮

12月
觀賞2次婚禮
1次教會和1次親戚婚禮
全多數在聖誕節期

同時本年的大部份的日子都是圍繞愛人生活。

kay 發表於 2010-12-26 20:36 | 顯示全部樓層

回一回樓主,我都係離開中學生涯之後,生活漸漸平淡,開始過住d公式化生活。

今年就叫做轉過下d兼職工作環境,
首先年頭走去做便利店,第一日返工就返通頂,返左輪
結果生理時鐘搞到好亂。

暑假就去左做送貨(此機會非常巧合),係戶外時間仲多過係公司.....不論日曬雨淋
最記得有次去上環收電腦返公司,
無帶雨傘,去到上環開始落雨,仲要係黑雨,
走又走唔到,的士截唔到,
最後趁雨細d捧住部電腦搭5仔返公司。

8月有日由朝早10點出發到東區收10隻HDD(代理亂送貨問題),
之後要送去九龍5間醫院,送到黃昏先至返到鋪頭...接住再加order去新蒲崗送貨...

下半年有鄰居比左枝皮膚膏我搽,困擾一輪既濕疹問題總算有d起色...

基本上都係咁,由07開始,一年到尾都係讀書及工作....
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1601 發表於 2010-12-26 23:50 | 顯示全部樓層
8/1/2010:因為做錯0左一件事,俾公司炒......
15/3/2010:搵到新工,係一間服裝批發公司做辦房助理
2/4/2010:因為私隱問題(Sina 唔可以鎖做 private),決定將個 blog 搬去 xanga
26/4/2010:因為工作壓力實在太大,決定辭職
1/6/2010:再次搵到新工,係一間註冊公司度做印刷師傅
7/7/2010:同一個交情好深0既老友差 D 反面,心情亦因此而極度低落
7/2010:愛上0左小克0既漫畫
3/8/2010:同個老友最終都和好如初
30/9/2010:心臟病再次翻發
24/10/2010:首次入迪士尼玩
1/11/2010:第一次買單反(Canon EOS 550D 18-55 kit + 55-250 鏡),而部 SX1 就決定退役,待售
9/11/2010:23 歲生日
23/12/2010:俾塊不鏽鋼板撞爆0左左手無名指0既指甲,而家隻手指仍在療養中......

不過總括0黎講,今年真係成年都係好唔開心。

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
cu5437 發表於 2010-12-27 11:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2010-12-27 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-12-26 18:39 發表
Study Leave 真係好無聊的,我住九龍北都日日走去屯天元遊輕鐵
不過考完會考成個人會成長的 相信山哥都同一個感覺

至於我呢就無乜特別,大部份都係圍繞購物

7 月 中六蜜月期結束。本來都諗住中六溫 ...

你提到 JUPAS 呢回事,
咁我都要提下我自己起十二月都用左 non-JUPAS apply 香港 o既大學
講真, apply 大學呢回事真係對人生有重大影響 ~

我都唔想我自己揀錯科 ~

樓上又提到 "菲律賓遇難,參加左遊行"
咁我八月返港都有簽弔唁冊 (呢次都想係我第一次認認真真去關心社會 o既行為) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1