hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 警察新 BMW 大馬
開啟左側

警察新 BMW 大馬

yoyotown 發表於 2010-12-27 11:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

平安夜見大量 新 BMW 大馬, 請問是否當日才 on run?

Total 有幾多架?
活著, 我應該做甚麼!
牛奶仔 發表於 2010-12-27 11:41 | 顯示全部樓層
又買BMW? 之前就係因為佢用Boxer偈太闊致好難慢車平衡而試過好多次跌車, 先再買返Honda, 今次又再買返, 唔通主要又係派去新界區跑公路?

反而想知目前細馬用開嘅CB250停產之後會用咩車代替? 定只用電動車代替?
唔大得,唔少得,點至得呀?
 樓主| yoyotown 發表於 2010-12-27 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2010-12-27 11:41 發表
又買BMW? 之前就係因為佢用Boxer偈太闊致好難慢車平衡而試過好多次跌車, 先再買返Honda, 今次又再買返, 唔通主要又係派去新界區跑公路?

反而想知目前細馬用開嘅CB250停產之後會用咩車代替? 定只用電動車代替? ...

平安夜在尖咀見到, 應該係俾左西九喎!

批車銀色藍黃格仔.
活著, 我應該做甚麼!
3ASV196 發表於 2010-12-27 15:21 | 顯示全部樓層

以我所知, 新BMW R900RT, 警察訂左超過230架, 應該會取代全線所有大馬

平安夜之前, 12月中已經有車on run

3ASV196.KE7270
AnsonCCF 發表於 2010-12-27 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2010-12-27 11:48 發表

平安夜在尖咀見到, 應該係俾左西九喎!

批車銀色藍黃格仔.

唔止TKW, 係5區交通部都有 (THKI , TKW , TKE , TNTS & TNTN)

平安夜影嘅:

AA48@43A 發表於 2010-12-28 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2010-12-27 11:41 發表

反而想知目前細馬用開嘅CB250停產之後會用咩車代替? 定只用電動車代替? ...

警聲講過話用日產tiida代CB250...

http://www.police.gov.hk/offbeat/917/chi/n01.htm

直通快線  連繫機場
牛奶仔 發表於 2010-12-29 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2010-12-28 16:28 發表

警聲講過話用日產tiida代CB250...

http://www.police.gov.hk/offbeat/917/chi/n01.htm

只係取代部份啫, CB250咁多, 又可以捐窿捐罅, 點取代得晒, 而且部份細馬嘅功用係當速遞車送文件, 用Tiida就大材小用一點了. 可惜的是CB250副偈過唔到環保一關, 連民用版都一併無得賣.
唔大得,唔少得,點至得呀?
kevin716 發表於 2010-12-29 01:08 | 顯示全部樓層
其實honda返左部cb300r唔知政府會唔會有興趣呢
http://www.ibike.com.hk/01_bike_report/10/honda/cb300r/01.htm
AA48@43A 發表於 2010-12-29 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2010-12-29 00:17 發表

只係取代部份啫, CB250咁多, 又可以捐窿捐罅, 點取代得晒, 而且部份細馬嘅功用係當速遞車送文件, 用Tiida就大材小用一點了. 可惜的是CB250副偈過唔到環保一關, 連民用版都一併無得賣. ...

所以早排搵咗d電羊試做信鵠.

其實Yamaha有YBR250, 依家CB300R又有貨, CB250應該有車接班.
直通快線  連繫機場
Alvin2002 發表於 2010-12-30 21:18 | 顯示全部樓層

根據今期壹周刊報導, 今年警隊訂購了235部新BMW R850RT電單車, 每部車價24萬, 極速是240km/h.

附上該報導刊登的一張照片.
http://hk.next.nextmedia.com//images/next-photos/NextMag/1086/640pixfolder/N1086_112/IMG_1236_02.jpg