hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更新606X【見P.14 #140】
開啟左側

更新606X【見P.14 #140】

brianso198 發表於 2010-12-31 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2010-12-31 11:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以81既客量,西行加返個$4.1分段根本唔係問題...係新巴唔肯做姐...

82呢條線,唔少人都講過,呢條線非繁同81一樣,一脫班就疏到無朋友...

加呀....
邊個位加先...

因為其實邊個位加其實都會有唔同的問題...
所以其實早繁82S而家的定線係幾可取....

82脫班情況其實好左少少
不過....運載能力仍然唔高....

同埋82係太古咁行始終會有盲點....
33XX 發表於 2010-12-31 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-31 11:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

非繁返柴灣乜咁好客咩?
118非繁根本係唔可以稱得上好好...

106筲箕灣係冇乜客,
不過唔該了解下點解,
如果亂咁改特快的時候,
對106本身係冇任何好處...
如果106真係咁多客,
紅小理應可以做到觀柴紅小個效果啦...( ...

um...118係北角其實都食到唔少客,因為8X根本負荷唔到咁龐大既客量...

106呢條線,其實脫班問題都好嚴重,而呢個問題,不論係九龍區定線或者係港島區定線,都係有關...
S3BL100 發表於 2010-12-31 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-31 11:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

講左好多次,
606轉特快非繁有咩需求?
太古-鰂魚涌一段的客量咁差,
你走去轉特快,
咁同叫巴士公司轉兩味有咩分別?

呢點唔該唔好無視..

694佢有個藍田,
但係都唔係好客wo...

柴灣小西灣快我認同,
但係繁時only.......

請見我回應#13,最後一段已經回覆左以上幾點。
反正而家606筲箕灣打後因為定線問題都係無乜客,我拆條無乜可能無客的608出黎,
再加埋條客量同而家一樣的606,至少唔會差過而家單靠一條606做晒大半個東區先。
我而家又唔係用多左資源。

紅小非繁係唔係好好客?
我好質疑.....

我知道紅小非繁唔係好好客,但係佢又入唔到小西灣(小西灣先係巴士的真正客倉),
又做唔到牛頭角九龍灣,點可以用我建議條特快線608比?呢點亦都係上面已經答左。

九工班人佢介意坐606呀,
但係唔代表佢唔兜耀東係壞事...(繁時黎講)
唔好成日只係以速度做人,...

都係個句,
請將N8,110,99,77一併調走耀東吧.....

呢點都係上面#13覆左,我個目的係為左60分鐘行完一單連休息,so that唔使加車,
要做到呢樣野,606一係斬短到耀東,一係就斬短到筲箕灣,不入耀東(耀東繁時仲有我建議的606P),
再唔係606放棄成個彩雲坪石同四彩,別無他法。

fb.com/scientisthk2usa/
33XX 發表於 2010-12-31 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-12-31 11:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我一路都好強調一點,就係除左班次外,定線亦都係606的死症。
就算而家俾606加到個位數字班次,對於小西灣、柴灣來講都係毫無吸引力,
搭綠小47M加埋轉兩次地鐵都快過606慢慢行晒大半個東區。

正如我#13所講,我唔會太反對 ...

定線無吸引力係事實,但係以現有606既資源,你想佢點?

你個建議無錯係唔駛加資源,但係太多問題...

首先,我雖然同意606唔應該做耀東去小西灣既客,但係唔代表佢非繁同假日過海係無需求...

另外,客源有係咪真係有保證?有一個好明顯既問題,就係經魚涌、太古呢兩度既班次係少咗...

平日我當606P補到,咁假日呢?呢度既需求講緊係全日,唔係繁時喎...

所以你話想拆線唔加車,我覺得係無可能既...
33XX 發表於 2010-12-31 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-31 11:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

82X的客量第一班車未至於太差...(你出咩車全部都要企)
同埋如果新巴條82冇客的話,
新巴肯定走去同你整走個條82.....

82S,
根本呢條野連客量都未到標準,
佢就算加左班又點?
根本對於九巴黎講將條606A整走耀東的 ...

82就梗係有客既,始終需求係大...

82X客量我見到上升緊,但係講真,又唔係話太標青...如果82X係做得起既話,我諗新巴應該會將小西灣 < >北角以東既線大執一次...

606成條線非繁客量係唔好架,所以我咪唔支持全日拆線囉.

20分鐘一班...對於我嚟講.只要真係20分鐘就又一班車(即係無脫班),我都可以接受既,唔接受既,見24#
33XX 發表於 2010-12-31 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-31 11:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實81係柴灣的定線都知點解佢輸比82...

81要先兜康翠台先至返興華(最大的問題係康翠台係有客)
跟住82係直入興華的,
如果你係住興華(唔計山上面最高個邊)
咁你會選擇81定82?

價錢81又輸啦,
定線佢又輸的時候,
...

其實,我好想拉條81落嚟...咁樣做重組會好搞好多...

但係興華同峰華既問題,係死症嚟....
S3BL100 發表於 2010-12-31 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2010-12-31 12:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

定線無吸引力係事實,但係以現有606既資源,你想佢點?

你個建議無錯係唔駛加資源,但係太多問題...

首先,我雖然同意606唔應該做耀東去小西灣既客,但係唔代表佢非繁同假日過海係無需求...

另外,客源有係咪真係有保證?有一個好明顯既問題,就係經魚涌、太古呢兩度既班次係少咗...

平日我當606P補到,咁假日呢?呢度既需求講緊係全日,唔係繁時喎...

所以你話想拆線唔加車,我覺得係無可能既...

1. 我無preclude到606入耀東的可能性,我只係話,拆線後的606,因為行車時間考慮,
耀東同筲箕灣下路只能二選一,再唔係就要縮去牛頭角,放棄彩雲坪石彩盈。

2. 反正606而家繁忙時間都係得13-15,非繁時更加係16-18,我開20分鐘一班,
列明開車時間,實際分別不大(當然如果九巴時段玩收車另計,但係呢個係佢內部行政問題,
唔係負責路線建議的人的責任)。再者,最繁忙的時間有606P幫拖,而且小西灣柴灣客已經俾特快線食左。
fb.com/scientisthk2usa/
33XX 發表於 2010-12-31 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2010-12-31 11:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

加呀....
邊個位加先...

因為其實邊個位加其實都會有唔同的問題...
所以其實早繁82S而家的定線係幾可取....

82脫班情況其實好左少少
不過....運載能力仍然唔高....

同埋82係太古咁行始終會有盲點.... ...

同東行一樣囉,雙向分段嘛..
82呢條線...佢既問題同2A一樣,就係周圍輔助佢既線,唔係疏就係貴...
cong 發表於 2010-12-31 15:12 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2010-12-31 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-12-31 11:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

請見我回應#13,最後一段已經回覆左以上幾點。
反正而家606筲箕灣打後因為定線問題都係無乜客,我拆條無乜可能無客的608出黎,
再加埋條客量同而家一樣的606,至少唔會差過而家單靠一條606做晒大半個東區先。
我而家又唔係 ...

柴灣的發展畢竟成熟過小西灣,
跟住佢入面的潛在客源係多過小西灣的,
你要搞,
唔係話將606特快就咁算...
小西灣呢個位雖然係0鐵路做,
但係小西灣呢D位非繁過海線的需求唔可以話非常之大,
睇下非繁個條694,
就算去到藍田其實都唔係多人用...

33xx版友雖然話20分鐘一班的606係接受得到,
但係咁唔代表所有人接受得到..

特別係早繁成18分鐘一班車,
跟住非繁仲要疏車的時候,
除非好似樓上有位版友所講車海,
否則好難去做得起...

但係,
606資源,
6架掛牌+1架蛇車,
thats all的時候,
繁時的資源都未必太夠用的時候,
非繁你拆黎冇意思...

特別係紅小唔停藍田,
但係694都冇受惠的大前提下...