hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更新606X【見P.14 #140】
開啟左側

更新606X【見P.14 #140】

33XX 發表於 2011-1-1 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 marco31 於 2011-1-1 15:12 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

開得個兩班車..唔好客都唔等於完全失敗吧?
就當唔用606P既車...唔解決車既問題

咁你覺得呢個建議有咩問題?
我覺得需求一定有...但你話兩個target唔應該畫等號
咁我係交通路線建議區應唔應該參考其他路線黎支持自己 ...

我強調緊既係619X好客同606X無關,我無話過失唔失敗,呢啲野,一係做research,一係就要試咗先知

講真,如果話理由,例如話S3BL兄咁,佢話綠小71A/B有成百人等車,應該唔多唔少有啲去港島東;我問過嗰邊既朋友,佢話的而且確係咁;呢啲咪理由囉...
33XX 發表於 2011-1-1 16:02 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

我有諗過做太古鰂魚涌嗰條做循環,不過會唔會有啲太惡跑?

如果話要轉車,咁我諗606已經失去咗吸引力...

如果要踢走606,我會傾向開小巴...應該唔會無客既...
kay 發表於 2011-1-1 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2011-1-1 16:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我有諗過做太古鰂魚涌嗰條做循環,不過會唔會有啲太惡跑?

如果話要轉車,咁我諗606已經失去咗吸引力...

如果要踢走606,我會傾向開小巴...應該唔會無客既... ...

如果話S3BL100既建議,606都唔係靠耀東食糊,
再唔係開條18分支耀東去觀塘(唔去九龍灣)照顧佢地..反正小巴開線真係易好多...
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2011-1-1 16:26 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-1-1 11:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

既然你已經將鰂魚涌太古客當左做係606的成敗唯一因素,
不如先諗下,鰂魚涌太古有冇咁多客會過觀塘,足夠606非繁忙時間開到個位數字班次?
如果有,倒不如就將條606全日斬短,加密班次到個位數字,吸返客去搭,
反正而家小西灣柴灣 ...

可以同你講,
早繁唔係咁睇..
如果閣下只係用$9.8同$5.7去比的話,
根本條條線可以收得勁貴...

$5.7好搵的原因,
佢起碼唔需要走去行隧道,
再加上呢個$5.7的距離係比$9.8短...
如果呢D因素都唔考慮的時候,
九巴根本就係會用呢個角度去諗,

所以...
$9.8絕對不是大哂.....

早繁頭幾班車去到耀興東如果冇學生客的話係冇客.....
係十個都冇個種.....
所以唔該要做的係兩繁特快...
兩繁特快冇車唔緊要,
諗下辦法令佢有車就可.....
之前我可能冇講到呢點...

根本鰂魚涌同太古最大的問題係佢班次太疏,
但係606其實係冇乜需要加密...

只怪當年點解康怡班人唔肯比606行佢地樓下啦...
因為咁行的時候快的速度都唔少

當然,
其實康怡班人咁做都有一定的道理...

根據呢度其中一個住係東區的版友所講,
其實當年中巴的建議係入埋去...(現今32小巴總站的位置)

其實而家做都未必可行,
因為最大的問題係如果咁做的時候對於鰂魚涌班人係冇好處可言...

基本上呢條606單靠呢兩個位其實都未必夠客,
所以我曾經諗過,
究竟佢應唔應該以太古做主導,
鰂魚涌做副呢?(即係將而家606太古同鰂魚涌現有定線倒轉)

但係最後發覺行唔通(咁做的時候有機會出現尷尬位)
所以其實我會覺得如果路面情況可以的話,
停北角消防局個站好過走去停渣華道個兩個站....

全日斬短...
除左82S因素之外,
其實無論點早繁點都要拆條線出黎...

同埋太古鰂魚涌基本上要做到5-10分鐘一班先可能會有客用佢.....
所以斬短實質作用未必話太大,
反而會輸左柴灣/小西灣<>九龍灣的客(呢個位無論紅小定係MTR優勢都唔係咁大)

同埋太古鰂魚涌呢D位就算搭MTR唔快都好,
最大的問題係呢兩個位的價錢太平....

brianso198 發表於 2011-1-1 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-1-1 15:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實拆線個陣,有無想過其中一條行循環線?

當然,個人心水係港島個邊行循環,始終九龍個邊觀塘道交通係好差..
而行循環線兜一次耀東就走人....唔駛話變相行兩次就爆鐘爆到七彩....

耀東個邊,去銅記都有整77/99->2X東廊特 ...

其實77/99最大的問題係黎的時間唔穩定...
我都用過好幾次,
但係......出哂事
因為....曾經試過我等左四粒幾字先有架77/99拖住黎...

同埋,
其實自從開左65A之後,
65脫班情度都係勁左...

同埋早繁其實好難叫呢班客做小巴...
50M衰在衰極都有客...
65呢條線長期頂哂的,
有堆人又唔想行落去的時候,
最終一樣都係606A....

除非你話諗辦法令九巴可以做更多的客去取代行耀東,
否則真係唔易....

基本上606A行緊個堆位唔易搞...
不過呢樣野都算...

最麻煩的係,
其實搞呢D野要三間巴士公司一齊搞先有效果...

因為如果得九城去做的話實質的作用係唔大...

其實新巴的流水線重複的程度係幾嚴重,
基本上先解決新巴的流水線重疊問題先可能有轉機去解決過海線的各大問題....

同埋都係個度,
106沿線的需求太過側重於一方,
但係而家係冇乜需要特快(冇人證明到118>107/106/115之類的線有幾多客)
同埋有D人有機會同你走左去用788>船>5C九巴個堆流水線..

樓主| marco31 發表於 2011-1-1 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 33XX 於 2011-1-1 15:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我強調緊既係619X好客同606X無關,我無話過失唔失敗,呢啲野,一係做research,一係就要試咗先知

講真,如果話理由,例如話S3BL兄咁,佢話綠小71A/B有成百人等車,應該唔多唔少有啲去港島東;我問過嗰邊既朋友,佢話的而且 ...

我覺得你講野好好笑

我話四順去港島東有需求
我唔係冇寫原因既囉

你睇都冇睇就話619X
依家就轉晒呔
12A 發表於 2011-1-1 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-1-1 11:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 694衰多樣野,小西灣上車要收全程收費。同埋,無錯,藍田來往小西灣非繁忙時間一定係客少,
但係咁就代表608一定無乜客?608停藍田,而藍田無乜客,就代表608一定無乜客會搭

2. 藍田唔夠客就會搞到條608生存唔到?咁而家601/619/671非繁忙時間每班車藍田俾盡都係得十零個人上落
同694情況差唔多,係咪601/619/671都做左頹線,生存唔到?呢個係咩邏輯?

1. 之前有次有朋友要在北區去港島東, 建議佢坐277X > 682/694
就係因為全程合計要接近三十元, 佢就打退堂鼓, 坐港鐵轉118
如果有條收9.8, 而唔係太遊車河的過海線, 例如608
我係會叫佢坐...

其實694係搶到606客, 甚至小部份682客,
我的確見過比錢客坐694轉681 (或相反), 而唔坐682
某程度係反映到682走線已經係好遊車河
還要上耀東同出西灣河海皮的606真的超遊車河...

自己就試過... 有次要在柴灣鈄出觀塘,
都坐左694出藍田先, 返到去再轉車出裕民坊
結果車費同在同站上682分別不大...一次半次當然問題不大, 長期坐的話就接受不到

2. 藍田過海往港島, 係我通勤線...
非繁時情況如下
601/619客量最好, 每單都有幾個人, 但兩條中那一條再好d就要睇到站次序先後
606/671就爭d, 有時車到站都無人上

ps 有無辦法整條樂富經東隧的隧巴線,
事關當區得條遊車河線103, 要過海又係靠港鐵
之前有該區同事過炮台山返工,
就係坐85系出九碼轉船/出土瓜灣轉116
車費又係同入新界分別不大...
九巴十六 與你在 GA5505 相見
S3BL100 發表於 2011-1-2 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-1-1 16:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
可以同你講,
早繁唔係咁睇..
如果閣下只係用$9.8同$5.7去比的話,
根本條條線可以收得勁貴...

$5.7好搵的原因,
佢起碼唔需要走去行隧道,
再加上呢個$5.7的距離係比$9.8短...
如果呢D因素都唔考慮的時候,
九巴根本就係會用呢個角度去諗,

所以...
$9.8絕對不是大哂.....

早繁頭幾班車去到耀興東如果冇學生客的話係冇客.....
係十個都冇個種.....
所以唔該要做的係兩繁特快...
兩繁特快冇車唔緊要,
諗下辦法令佢有車就可.....
之前我可能冇講到呢點...

但係要做到果班$5.7的客,架九巴一樣都要過隧道,一樣要行晒成條606,你有無諗到呢樣野?
最客觀的計法,應該係睇下每小時每架車有幾多收入,我就唔信單靠繁忙時段耀東班學生客能能令到
而家條606拉埋全日每小時每架車的平均收入會多過606 + 608個組合的平均收入。

當然,我知道九巴大把flawed route analysis;如果唔係,我地一早見到佢好似新巴城巴,盡量將現有路線拆成特快。
又,如果606係城巴獨營,我就唔信佢唔會開一條類似我建議的608的物體出來。

又,如果做得到兩繁特快,點解唔做埋全日特快?全日特快相比之下又唔係用多左資源。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| marco31 發表於 2011-1-2 00:10 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

其實我對606都有一套既想法

縮到筲箕灣其實唔係一個好方法(客量減少左就一定)

我曾經建議過606跟82X走線...到西灣河入東隧
(行車里數多左,但快左10-15分鐘)
改線後有5樣野可以見到
1)小西灣入東隧只需25-30分鐘,多作宣傳可以吸引小西灣/柴灣東客為重心
2)柴灣斜-筲箕灣往東九龍只有694/紅小/MTR
3)留一東隧線服務太古-鰂魚涌(682收$18,會令東隧轉車客卻步)
4)對東九龍朝早往鰂魚涌既乘客,車程增加5-8分鐘
5)耀東往小西灣需要替代路線(如能夠重組82/85等線可能更好)

所以本人亦建議85往北角方向經耀東,不入鯉景灣
往小西灣方向亦經耀東(耀東現時有77/99<->82轉乘和65小巴往柴灣西)

82X亦可以進入鯉景灣和愛秩序灣正式開拓新市場
82S早上小西灣出耀東班次可減一班,令82S耀東入小西灣班次可加一車
(當然要更改走線啦)

其實106P & 606X個兩班車大家覺得有冇咩特別問題?
本人真係認為可以一試(希望大家能提供客觀意見)
S3BL100 發表於 2011-1-2 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-1-1 23:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實694係搶到606客, 甚至小部份682客,
我的確見過比錢客坐694轉681 (或相反), 而唔坐682
某程度係反映到682走線已經係好遊車河
還要上耀東同出西灣河海皮的606真的超遊車河...

我知道694搶到606客,咪係一班來往藍田或東隧口轉車既乘客囉。

但係,694反正而家主要都係靠西灣河同筲箕灣$9.8分段客食糊,608的存在係唔會令到
呢班已經搭緊694的客轉汰,係小西灣同柴斜去藍田同東隧口果幾個客會轉投608而已。
再者,694港島方向行啟田道,如果開608,藍田山上人去小西灣柴灣都會搭返694,唔會慢慢行落去;
而家亦都應該唔係太多匯景/麗港城行專登搭扶手電梯上啟田道搭694。
換言之,正如我一路強調,694同608之間的相互影響其實絕對唔大。

而606的走線超遊車河,亦都係608應該積極考慮開辦的主要原因。

ps 有無辦法整條樂富經東隧的隧巴線,
事關當區得條遊車河線103, 要過海又係靠港鐵
之前有該區同事過炮台山返工,
就係坐85系出九碼轉船/出土瓜灣轉116
車費又係同入新界分別不大...

睇下先……我而家個方案係608入黃大仙總站,so that可以食到新蒲崗返工客。

又係時候計下行車時間(以下係根據我搭車經驗的估計):
小西灣開
15分鐘 行完柴斜,跟780上東廊
23分鐘 東隧九龍出口
25分鐘 停藍田鐵路站分站
34分鐘 停九龍灣鐵路站分站
40分鐘 停新蒲崗四美街分站
45分鐘 黃大仙總站

換言之,將608再拉去樂富,時間上可能有少少緊迫,但係唔係完全無可能。
如果拉去樂富依然能夠確保正常情況下,一粒鐘行完一單兼休息,我絕對支持。

fb.com/scientisthk2usa/