hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 更新606X【見P.14 #140】
開啟左側

更新606X【見P.14 #140】

S3BL100 發表於 2011-1-2 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 marco31 於 2011-1-2 00:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我對606都有一套既想法

縮到筲箕灣其實唔係一個好方法(客量減少左就一定)

我曾經建議過606跟82X走線...到西灣河入東隧
(行車里數多左,但快左10-15分鐘)
改線後有5樣野可以見到
1)小西灣入東隧只需25-30分鐘,多 ...

你建議條606,過東隧口而不入,落電車路兜返個圈先上返去,太唔直接喇。

反而106P同606X的走線無乜問題,606X如果唔能夠坐滿兩班車,我會非常驚訝。
只係106P我會建議考慮埋全日化的問題,咁106就全日可以縮短,變相減低巴士公司的實際營運成本
(當然,呢個要同102拆線一併考慮,實際上我覺得102同106都可以拆到全日特快出來)
fb.com/scientisthk2usa/
33XX 發表於 2011-1-2 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-1-1 22:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我覺得你講野好好笑

我話四順去港島東有需求
我唔係冇寫原因既囉

你睇都冇睇就話619X
依家就轉晒呔

請不要人身攻擊

我再講一次,我無話條線無需要開,我係針對你既理由,
即使條線開嚟有用,只不過係有版友幫你一把講出正確用意,唔係你個原因係岩...

仲有我幾時有話你無寫原因?我話你既原因寫得唔好而已...

另外我又幾時轉過呔?我開頭係無講可唔可行,我係問清楚人同睇完S3BL兄既文章我先同意開線(有明確立場)架WO~

如果話係質疑既,咁你係想講柴灣既工業區既需求?

如果係既話,我想講,呢個只代表我唔建議606X做柴灣,我有冇話成條線ban?無下話...

再唔係606X唔應該由606抽車,咁又有咩問題?兩條線根本風馬牛不相及...
12A 發表於 2011-1-2 00:57 | 顯示全部樓層

去樂富的608走線及收費問題

原帖由 S3BL100 於 2011-1-2 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
睇下先……我而家個方案係608入黃大仙總站,so that可以食到新蒲崗返工客。

又係時候計下行車時間(以下係根據我搭車經驗的估計):
小西灣開
15分鐘 行完柴斜,跟780上東廊
23分鐘 東隧九龍出口
25分鐘 停藍田鐵路站分站
34分鐘 停九龍灣鐵路站分站
40分鐘 停新蒲崗四美街分站
45分鐘 黃大仙總站

換言之,將608再拉去樂富,時間上可能有少少緊迫,但係唔係完全無可能。
如果拉去樂富依然能夠確保正常情況下,一粒鐘行完一單兼休息,我絕對支持。

敢問 : 四美街後走線如何

收費方面, 同埋條線會否要跟671一樣,全程收11.1
如是, 有無9.8/9.3分段收費, 如有, 會在那兒開始
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| marco31 發表於 2011-1-2 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-1-2 00:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你建議條606,過東隧口而不入,落電車路兜返個圈先上返去,太唔直接喇。

反而106P同606X的走線無乜問題,606X如果唔能夠坐滿兩班車,我會非常驚訝。
只係106P我會建議考慮埋全日化的問題,咁106就全日可以縮短,變相減低巴士公 ...

唔直接,但快(到西灣河時間可以同694一樣)
12A 發表於 2011-1-2 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-1-2 01:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
S3BL100 : 你建議條606,過東隧口而不入,落電車路兜返個圈先上返去,太唔直接喇。

唔直接,但快(到西灣河時間可以同694一樣)

再反建議, 跟82X離開柴灣, 不過就筲箕灣落橋,
再跟電車路落到北角先入隧道又可行嗎 (唔上耀東同出西灣河海皮)
呢點就飛走柴灣鈄, 但唔sure當區是否客倉, 如果唔係的話, 都可以一試
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| marco31 發表於 2011-1-2 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-1-2 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我知道694搶到606客,咪係一班來往藍田或東隧口轉車既乘客囉。

但係,694反正而家主要都係靠西灣河同筲箕灣$9.8分段客食糊,608的存在係唔會令到
呢班已經搭緊694的客轉汰,係小西灣同柴斜去藍田同東隧口果幾個客會轉投60 ...

跟671行觀塘道?
觀塘法院一帶朝早唔塞車嗎?
S3BL100 發表於 2011-1-2 01:34 | 顯示全部樓層

回復 53#, 54#, 55# 的帖子

#53:
如果拉去樂富,行東頭村道或者跟新界線出返龍翔道再入樂富,我無所謂,視乎邊種行法較快。
如果係擺黃大仙,過四美街之後就跟82X/85M入總站就得。
另外,608因為唔係過南區,我覺得無藉口收$11.1,全程收$9.8係合理。

#54:
我諗條608唔係西灣河落橋,就係為左盡量減低對694的影響。606由果度落橋,
跟住仲要電車路西行上返去,諗唔過。

#55:
行柴斜同埋跟82X行,筲箕灣落橋,時間上唔係相差太遠,只係慳返唔入耀東的10分鐘,
我唔主張唔行柴斜,因為果度無鐵路;始終都係覺得,608跟780上東廊係最實際。
S3BL100 發表於 2011-1-2 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-1-2 01:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

跟671行觀塘道?
觀塘法院一帶朝早唔塞車嗎?

要食觀塘巿中心客,唔係咁行可以點行?
brianso198 發表於 2011-1-2 07:29 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-1-2 00:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係要做到果班$5.7的客,架九巴一樣都要過隧道,一樣要行晒成條606,你有無諗到呢樣野?
最客觀的計法,應該係睇下每小時每架車有幾多收入,我就唔信單靠繁忙時段耀東班學生客能能令到
而家條606拉埋全日每小時每架車的平均收 ...

最大的問題係,
九巴頭幾班呢班客的比例唔算多....

就算話$9.8的搵錢比例多過$5.7的比例都好,
收$5.7其實對佢有好處...
收廿個你已經可以賺返少少隧道費的..

同埋,
唔該將個重心轉移去九工.....

觀塘道呢D位根本就係唔好食......(非繁,就算繁時....睇唔出,MTR一大條係大問題)

兩繁特快的目的就係要試,
唔好一味只係掛住諗住全日,
拆咁多線,
但係客量連繁時都係unknown的情況下,
老實講連最基本的繁時數據都冇.....
咁非繁客量差個陣點計?
風險個條數會唔會大左少少?

唔好唔記得671行觀塘道的時候客量如何....

人地671本身有個南區可以獨食下,
但係606根本唔應該,係冇必要行觀塘道....
你有條MTR的時候,
其實非繁黎計係冇意思....

都係個句,
繁時唔該將個重心改做九龍灣(工業區)....
非繁佐敦谷發展又未搞好,
跟住而家606現有的定線又唔係多客(671行觀塘道非繁一樣少客)
我唔覺得非繁有咩需要講特快....
就算話好客少少個條619,
非繁我睇唔出佢真係好好客囉...(返順利)

S3BL100 發表於 2011-1-2 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2011-1-2 07:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
最大的問題係,
九巴頭幾班呢班客的比例唔算多....

就算話$9.8的搵錢比例多過$5.7的比例都好,
收$5.7其實對佢有好處...
收廿個你已經可以賺返少少隧道費的..

使唔使我計一次俾你睇?

一班港島方向606,我當佢平均載30個客過海,過海後食到20個分段客,
(注意,我係講平均;我諗你都好清楚,除左上繁返學時間外,根本食唔到咁多分段客),總收入係
$9.8 * 30 + $5.7 * 20 = $408
但係一單連休息要大約個半鐘,所以每架車一粒鐘實際收入係
$408 / 1.5 = $272
如果我分拆606同608,當兩條線都係客量麻麻地,就算608搶到客,平均一架車都係得30個客,咁一單收入係
$9.8 * 30 = $294
但係因為一粒鐘行完,所以每架車一粒鐘實際收入係$294,已經多過而家條606。
而且仲要留意一點,我呢度係假設左分段客佔個比例頗大,實際上九龍方向根本無咁多分段客,情況會更差。

同埋,
唔該將個重心轉移去九工.....

觀塘道呢D位根本就係唔好食......(非繁,就算繁時....睇唔出,MTR一大條係大問題)

可能你唔係住觀塘區,對於觀塘區返工客的交通模式唔係太了解。
我可以話俾你聽,行觀塘道果堆新界線同九龍巿區線,唔少都係同港鐵直接競爭,
如果依照閣下的理論,咁觀塘道堆1A/14/16/38/42C/80/89X/277X好應該全部塞晒入九龍灣工業區搏做獨巿客。

呢堆線而家行觀塘道,事實證明行之有效。正如我上文所講,行觀塘道可以同時食到德福淘大同九龍灣工業區的客,
九龍灣工業區的返工客一早就習慣左經過德福行出去搭車,仲可以行出去果陣順便晌德福廣場買野。
事實亦都證明,塞入去九龍灣工業區的全日線,無一條有運行。
再者,我已經講左,拆完線之後果條608,因為時間上有優勢,德福落車行過去都快過搭而家條兜餐飽的606一大截,
你估佢會因為唔入九龍灣工業區而流失一大班客?唔可能。

拆線後行電車路去筲箕灣果條606,因為時間上無優勢,又係唔同講法,我亦唔係太反對606非繁時照入九龍灣工業區。

兩繁特快的目的就係要試,
唔好一味只係掛住諗住全日,
拆咁多線,
但係客量連繁時都係unknown的情況下,
老實講連最基本的繁時數據都冇.....
咁非繁客量差個陣點計?
風險個條數會唔會大左少少?

上面已經講左,因為唔使增加資源,又唔使擔心小西灣柴灣班客會因為608開辦而
走左去改搭港鐵(佢地想快已經唔搭606),所以呢鋪拆線可以話係零風險。

唔好唔記得671行觀塘道的時候客量如何....

人地671本身有個南區可以獨食下,
但係606根本唔應該,係冇必要行觀塘道....
你有條MTR的時候,
其實非繁黎計係冇意思....

671係我最經常搭的東隧線,而且早排搭果陣都係非繁居多,客量又未至於差得太緊要,一班車都有40-50個客。

同埋671唔可以同我建議條608比,因為671時間上無絕對優勢,特別係九龍方向仲要塞怡和街同英皇道。
九龍灣上車,一般半粒鐘多少少可以去到香隧口,但係由香隧口搭去九龍灣,唔塞車平均都要40分鐘,
我走去搭72/72A/592出銅鑼灣轉港鐵,都係差唔多時間,而且比較穩陣。
相反,根據我的估算(見#50),608按照我建議的定線,藍灣半島上車,28分鐘到觀塘巿中心,34分鐘到九龍灣鐵路站,
而且唔似671,港島區沿路無咩慣常塞車路段,試問下小西灣搭綠小去柴灣/杏花村轉港鐵去觀塘/九龍灣要幾耐時間?

仲未計608我諗住食埋新蒲崗客,同埋觀塘道沿線住宅去柴灣 / 柴灣東工業區的返工客。