hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) (轉貼)火炭有機會起公屋
開啟左側

(轉貼)火炭有機會起公屋

a_drew 發表於 2011-1-1 12:34 | 顯示全部樓層

宜家係邊度起公屋都畀人反對(連深水埗區、觀塘區都話唔好起咁多公屋),
我睇公屋就黎要起到上荒島先得啦
ksmbh 發表於 2011-1-1 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2011-1-1 12:34 發表
宜家係邊度起公屋都畀人反對(連深水埗區、觀塘區都話唔好起咁多公屋),
我睇公屋就黎要起到上荒島先得啦

觀塘區四彩+安達臣+啟德其實真係好多
再起交通+社區設施都可能負荷太重.....
barking 發表於 2011-1-1 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2011-1-1 13:10 發表

大型公屋對交通設施的負荷遠低於私宅+商廈

試問, 兩條清水灣道的車流有幾多係彩雲+順利?
如果剷晒彩順一帶的公屋, 結果路面上少咗d巴士小巴, 不過落到太子道東一樣係塞車

另一邊, 港島中半山沒有公屋, 只係中低密度私宅
不過由皇后大道東向東行, 呢一段短短的車路, 在下午時間基本上要15分鐘先至塞到出去跑馬地
因為堅尼地道+司徒拔道皆注入浩大的私家車流量

dippy 發表於 2011-1-1 22:12 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2011-1-2 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2011-1-1 13:10 發表

再搞 , 東九就快變成一個貧民區
唔知大家覺唔覺 , 地鐵綠色線朋友的眼光 係藍色線的 係不同的<<我感受到
Mandy+263M=HG6729
FD_8592 發表於 2011-1-3 08:37 | 顯示全部樓層
忽然有個奇怪建議,如果係果度起得成公屋,係附近工廠大廈搞藝術既人士可以優先申請,特別係一班想置業既80 後青年...成條邨既設計,粉飾都由一班藝術家負責...
咁樣可以令人覺得政府係支持藝術,聽取社會訴求.....(妄想...)

JX9097 發表於 2011-1-3 09:38 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2011-1-1 15:04 發表
大型公屋對交通設施的負荷遠低於私宅+商廈

試問, 兩條清水灣道的車流有幾多係彩雲+順利?
如果剷晒彩順一帶的公屋, 結果路面上少咗d巴士小巴, 不過落到太子道東一樣係塞車

另一邊, 港島中半山沒有公屋, 只係中低密度私宅
不過由皇后大道東向東行, 呢一段短短的車路, 在下午時間基本上要15分鐘先至塞到出去跑馬地
因為堅尼地道+司徒拔道皆注入浩大的私家車流量

好奇怪...唔知香港幾時開始出現呢種現象
明明公屋/學校對交通負荷係相對較輕
但偏偏就成為攻擊對象

好似樹仁大學申請興建研究院大樓咁
成批居民(加埋嗰個所謂"為民請命"嘅富貴黨區議員)居然話會嚴重影響寶馬山交通
基本上超過95%樹仁學生及教職員都係坐公交返學(不論小巴定巴士)
試問點及得鄰近富貴學校嘅寶貝,連落峰景都要坐架七人車?

再唔係,睇吓將軍澳南都係另一個經典例子
政府一話喺寶盈附近起公屋,成批居民又走出嚟嘈
仲口口聲聲話影響樓價,除咗歧視,我都諗唔到有其他因由...

其實,說穿了,最終都係怕影響樓價
(不論係佢哋主觀認為嘅居民質素,定係遮擋景觀)
所以,喺香港,越嚟越難搵到地方起公屋/學校就係咁解...
nwfb1601 發表於 2011-1-3 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-12-30 21:18 發表

論古怪,
廿年前的華明邨選址更古怪, 話晒當年係荒山野嶺又係和合石墳場邊
不過今時今日已成為粉嶺的巴士樞杻

比較起嚟, 火炭公屋唔算古怪

講真,華明村都唔算古怪。

1961 年開發0既華富村同埋 1975 年興建0既四
順,佢地0既前身更加0係一 D 大吉利是0既地
方;前者以前係雞籠灣墳場,而後者以前亦都
係九龍七號墳場。

但就估唔到過0左三四十年之後,呢兩條村都
發展成南區同東九0既其中兩條大屋村,而華
富村更加有「富貴公屋」0既稱號。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2011-1-3 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-3 09:38 發表

好似樹仁大學申請興建研究院大樓咁
成批居民(加埋嗰個所謂"為民請命"嘅富貴黨區議員)居然話會嚴重影響寶馬山交通
基本上超過95%樹仁學生及教職員都係坐公交返學(不論小巴定巴士)
試問點及得鄰近富貴學校嘅寶貝,連落峰景都要坐架七人車?

唔定一架......公屋隔離起大學宿舍都會俾人反。

三年前港大曾經建議0係觀龍樓隔離起一個學生宿舍,但就
俾觀龍樓居民反對,原因除0左係嘈音問題之外,另一個原
因,竟然係會令到附近交通擠塞!

睇完之後,我心諗,人地學生都0係坐校巴,或者搭綠小出
入架啦......影響得幾多?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
xeror 發表於 2011-1-3 20:53 | 顯示全部樓層

唔想喺屋企前面起樓,多多藉口都有,哪怕係啲唔成理由嘅理由。
依家每逢起樓,一係就話導致交通擠塞,一係就話屏風樓,一係就話影響景觀,最好就全部都做晒公園,就算成年都未踏足過公園嘅人都要公園,總之就唔想你起樓。
公屋土地唔係冇,而係港鐵站附近、市區地段、有少少海景、郊外空氣好嘅地方全部都話要賣地起私樓,公屋只能起喺啲墳場景、山卡拉得嚟又冇乜景觀嘅地先起得。