hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 2010年我最喜愛的
開啟左側

2010年我最喜愛的

lch 發表於 2011-1-1 16:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新一年祝各位新年快樂!

同大家分享下上年我最喜愛的自家改巴模,

它們雖然可能不是最好最靚, 但對我來說, 倒有不少意義

輕鐵巴士59B
由九巴到輕鐵接手, 細細個為左坐呢D新車, 明明要行遠D, 但叫媽咪唔要59, 都要59B

滅罪長牛
真廣告就無見過, 但呢個廣告就出現係我第一本巴士書, 當時覺得呢個廣告好有70年代味道

巴士博士
今年佢落了畫, 記得細個睇"巴士情真"訪問巴士迷, 見到小朋友坐住聰明巴士, 勁想坐. 可惜果時未有傑出車長活動

音樂巴士
當時有一個PRESS CON介紹呢部車, 我特登坐巴士過去皇后碼頭, 記得唔太識路問人,
路人話"係唔係巴士跳舞果度呀?" 最後就見到音樂巴士的真身.

N364@119
我唯一一次坐解冷鴨就係佢, 又叫媽咪唔坐26, 坐呢部.

HSBC巴士
呢間銀行對我意義很大, 由錢箱到存款都放係度, 而且我也親手做過不少HSBC廣告, 可惜全車身就未試過

六正行
喜歡自家改巴士不多不少就係透過過程把回憶再現一次, 同時也可見證時代變遷,
呢部車當年也很常見到, 但六正行又有幾多人仲識呢?

AIA
近期受歡迎的廣告, 對我來說是我第一份保險就係呢間公司

冠忠MAN
記得當年入上水係為左睇呢部車的真身, 因為佢無入主九巴, 結果只係見到個上層...

GUESS
呢個廣告真係近年最愛, 喜歡那黑色的車頭, 配偏白車身的對比

評分

參與人數 3aPower +11 收起 理由
KV6245-3ASV484 + 5 nice models!!
3349@25 + 1 nice model~~~~
NL273a + 5 架老冠man好正

查看全部評分

NL273a 發表於 2011-1-1 16:40 | 顯示全部樓層
可唔可以貼一貼架老冠MAN嘅內"龍"
3349@25 發表於 2011-1-1 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 NL273a 於 2011-1-1 16:40 發表
可唔可以貼一貼架老冠MAN嘅內"龍"
5改順便貼部音樂巴士見識下
HA7295 發表於 2011-1-1 17:27 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
3349@25 + 1 nice

查看全部評分

KY5393 發表於 2011-1-1 18:25 | 顯示全部樓層

最愛既當然係自己成日見到同鍾意佢上果隻廣告既車啦~
前年年廿九係行銅鑼灣行完年宵就咁岩坐左佢,變成果年舊曆最後坐既車,果陣NE2059都係上左全廣無耐....
之後幾乎日日返學,放學都會見到佢 不過最記得都係佢頭頭新車果陣上慈雲山好似行緊平路咁

呢部111既舊直都一定係,雖然只係改路線車牌同換轆,但意義重大~

MM2801@905 發表於 2011-1-3 19:37 | 顯示全部樓層
樓主架NX4162@112同NX6979@619很真,
請問樓主係用咩改架?
KY5393 發表於 2011-1-3 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 MM2801@905 於 2011-1-3 19:37 發表
樓主架NX4162@112同NX6979@619很真,
請問樓主係用咩改架?

佢係用ATEU5同8403改~
MM2801@905 發表於 2011-1-4 01:26 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

唔係呀,
我係問樓主用咩野去改架車,
唔係問用咩車去改
KY5393 發表於 2011-1-4 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 MM2801@905 於 2011-1-4 01:26 發表
唔係呀,
我係問樓主用咩野去改架車,
唔係問用咩車去改

哦,部車係先成架甩油,噴底油,上色再用水貼上廣告,最後噴光油既
樓主post果d車大部份我都睇住佢慢慢一手一腳整好,花左唔少心機~

MM2801@905 發表於 2011-1-4 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 KY5393 於 2011-1-4 01:30 發表

哦,部車係先成架甩油,噴底油,上色再用水貼上廣告,最後噴光油既
樓主post果d車大部份我都睇住佢慢慢一手一腳整好,花左唔少心機~

水貼邊到有得買