hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [轉貼]屯門鐵騎士撼小巴命危
開啟左側

[交通意外] [轉貼]屯門鐵騎士撼小巴命危

EH2674 發表於 2011-1-1 21:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原帖由 Yahoo! News-明報 於 2010-1-1 21:05 發表屯門鐵騎士撼小巴命危
(明報)2011年1月1日 星期六 21:05

[url=]屯門
[/url]今午3時許發生電單車意外,電單車司機被撞傷,送院危殆。
30歲男子林×楊駕駛電單車,沿湖山路南行駛住屯門碼頭,60歲女司機李×華駕駛44號專線小巴反方向駛至,小巴在嘉智中學附近右轉駛入小路,電單車與專線小巴猛撼,姓林鐵騎士墮地重傷昏迷,送院危殆。
姓李小巴女司機涉嫌危險駕駛被捕,准以5000元保釋下月9日報到。
(即時新聞)

又係44出事...都唔明點解呢條線咁多意外都仲比行100km/h
JU2541 發表於 2011-1-1 21:40 | 顯示全部樓層
新田公路上限係 100 ...點解唔可以?
人一九,腦便殘
KC3555 發表於 2011-1-1 23:22 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

同時速100公里有乜關係?
小巴掟彎入總站,唔知邊個大意無睇車,
斷估都唔係開100公里掟彎嘛?
仲有現在44系全線大部份車鎖左85,其餘都鎖左80,
有時唔好係唔係都胡亂指證。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
DC3938 發表於 2011-1-2 12:11 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2011-1-1 23:22 發表
有時唔好係唔係都胡亂指證。 ...

時速80,同坐261,276P有乜分別?
lsc04d11 發表於 2011-1-2 14:05 | 顯示全部樓層
有,261要兜...44既乘客都好少同261有抵觸..

(兆康站、安定、兆麟)
JU2541 發表於 2011-1-2 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2011-1-2 12:11 發表

你真係信 261 可以去到 80 嗎?
人一九,腦便殘
cmkmichael 發表於 2011-1-2 16:19 | 顯示全部樓層

希望大眾唔好趁機抽水,雖然條線本身個底唔好,但係唔係都入佢數,點講都唔通!
各位好!請列隊歡迎.....
 樓主| EH2674 發表於 2011-1-2 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2011-1-1 21:40 發表
新田公路上限係 100 ...點解唔可以?

只係覺得行50既路段都搞唔掂,公路比佢踩足100覺得危險左少少,同埋唔係全部路段係運輸署收緊左時速限制,再放寬部份路線咩?

原帖由 KC3555 於 2011-1-1 23:22 發表
有時唔好係唔係都胡亂指證。 ...

我引嗰段就話電單車係被撞既,相信唔會係電單車司機掛,同埋當時既優先權係電單車嗰邊(小巴右轉入總站)

當然,小巴司機轉左一半,電單車司機仲要攝位過既話,只可話佢抵死

原帖由 DC3938 於 2011-1-2 12:11 發表

巴士唔係最多比70km/h咩?