hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 司徒華因癌症病逝世
開啟左側

司徒華因癌症病逝世

AVD1 發表於 2011-1-2 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2011-1-2 18:11 發表
司徒華,安息吧!
您的未竟民主事業,肯定後繼有人!

民主事業就肯定後繼有人
最慘係唔知仲要幾多代人之後先可以真真正正見到民主落起中華大地之上 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DW8306 發表於 2011-1-2 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-1-2 17:20 發表

個人認為,
真的衰d講, 華叔病情惡化唔係因為致力反對五區公投, 而係比呢位議員咀咒
所以就唔該呢位議員好好反醒, 再次作出鄭重道歉,
...

每日都有大把人詛咒緊香港兩大李氏財閥啦
又唔見佢地兩個"趁地淋"?

如果長毛既詛咒可以有如高登魔咒咁勁令到華叔癌症好返既
我相信想華叔好既都唔介意長毛咁做,世事冇得咁講既...
kmb_gu657 發表於 2011-1-2 21:59 | 顯示全部樓層
沉痛哀悼

並希望上面提到既某議員現眼報

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1

查看全部評分

JH3666@71K 發表於 2011-1-2 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb_gu657 於 2-1-2011 09:59 PM 發表
沉痛哀悼

並希望上面提到既某議員現眼報
如果個位議員詛咒兩句,華叔就離我們而去,依個係好唔科學嘅講法
當然該議員的確講錯嘢,但既然當時華叔都唔接受道歉咯,我不認為該議員做法有問題

再者,你詛咒佢現眼報咪又係佢一樣有問題
nwfb1601 發表於 2011-1-2 22:33 | 顯示全部樓層
華叔,願你可以早日在主懷安息,一路好走。

亦希望你0既遺願:平反六四,有一班有心之士替
你繼承,並能夠早日達成。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
12A 發表於 2011-1-2 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JH3666@71K 於 2011-1-2 22:13 發表
如果個位議員詛咒兩句,華叔就離我們而去,依個係好唔科學嘅講法
當然該議員的確講錯嘢,但既然當時華叔都唔接受道歉咯,我不認為該議員做法有問題

再者,你詛咒佢現眼報咪又係佢一樣有問題 ...

當事人補充, 其實意氣之言,
下午在港台新聞 (唔知2點半定3點那一次)一聽完有關議員訪問之後, 好
(不滿)在有關議員在華叔死後仍然發表這番言論, 完全不尊重華叔
所以我才要求有關議員再次道歉, 內容就係針對在港台做的訪問 上發表的言論

九巴十六 與你在 GA5505 相見
PSKYeung 發表於 2011-1-2 22:35 | 顯示全部樓層

司徒華先生親定今年六四廿二週年及辛亥革命一百週年的主題:
平反六四 革命尚未成功 建設民主 同志仍需努力
讓我們懷念華叔,願我們共勉。
愛國不等於愛(共產)黨
DW8306 發表於 2011-1-2 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-1-2 22:34 發表

當事人補充, 其實意氣之言,
下午在港台新聞 (唔知2點半定3點那一次)一聽完有關議員訪問之後, 好
(不滿)在有關議員在華叔死後仍然發表這番言論, 完全不尊重華叔
所以我才要求有關議員再次道歉, 內容就係針 ...

其實我幾欣賞長毛覺得冇做錯既,就一直埾持落去.
好似領滙上市咁,俾d既得利益者指為領滙上市造福港人,大班長毛阻人發達云云
仲要被民主黨臨尾撬起,但係長毛依然立場不變.投左反對票

民主黨支持政改,你諗華叔係"真撐"定"焗撐"丫你估?
我諗就係後者喇...

當然,我對長毛咁話華叔有保留,畢竟都幾廿歲人,又有癌症
但係華叔支持民主黨撐政改,是福是禍...我係相信未見其利,先見其害
Anpretext 發表於 2011-1-3 00:05 | 顯示全部樓層
我都唔明,華叔病得咁重點解仲要咁操勞,
上一年成日出席活動、上電台講野,
點解唔好好地休養呢,
唔通民主黨唔可以自己擔大旗?
當然我唔係想講民主黨成日擺華叔上枱,
但佢咁勞碌咁去左,
我都好唔安落
12A 發表於 2011-1-3 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-1-3 00:05 發表
我都唔明,華叔病得咁重點解仲要咁操勞,
上一年成日出席活動、上電台講野,
點解唔好好地休養呢,
唔通民主黨唔可以自己擔大旗?
當然我唔係想講民主黨成日擺華叔上枱,
但佢咁勞碌咁去左,
我都好唔安落 ...

係接棒出了問題
定係佢唔想退下來

除左支聯會, 根據教協出的訃文
在呢一刻, 華叔在教協係仲有post

各位會員:
  本會創會會長及現任監事司徒華先生於二零一一年一月二日下午十二時十六分離世,教協仝人深切哀悼,追思事宜稍後公布。

會長 馮偉華 謹啟
零一一年一月二日

唔係空穴來風, 唔怪得前一兩個月有人傳華叔病重
九巴十六 與你在 GA5505 相見