hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 體驗龍崗線~ 10P
開啟左側

體驗龍崗線~ 10P

cx838 發表於 2011-1-6 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2011-1-6 09:14 發表

龍崗線並非深圳地鐵運營分公司屬下線路。

請問龍崗線是否由新加坡地鐵 SMRT 經營的路線?
053h4 發表於 2011-1-6 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2011-1-6 10:06 發表

這個沒錯,特區現時已包括寶安、龍崗和坪山新區。但是,有關邊防檢查,
並沒有因為特區擴大而取消。所以,有需要時,背仔角、鹽田、沙灣、布吉、
清水河、梅林、福龍路、白芒、同樂、南頭和新城檢查站,是會檢查進出關人仕
的 ...

應該唔係因為收錢,而係中央認為有必要時執行進入特區限制

絕大部份情況下進關都唔洗通行証,而近期即使要,辦証費都係幾蚊
簽名被屏蔽
fai 發表於 2011-1-6 11:22 | 顯示全部樓層
你似乎想數齊特區咁多個檢查站,不過我想問係咪仲有一個?
背仔角係指鹽葵公路過左華僑墓園那個,而鹽田檢查站應該係
指由橫崗通往鹽田那一個,但鹽壩高速上應該仲有一個溪涌檢
站你沒有數對吧?

岩岩查過,深圳特區正式官方檢查站有十個,分別係蛇口(碼頭),
南頭,白芒,同樂,梅林,布吉,沙灣,鹽田坳,溪涌和背仔
角。另外有24個耕作口同25個自管人車進出口。清水河小關有
可能係屬於自管出入口,而福龍路同新城有可能係新關並未列
在我找到的資料中。

http://www.szka.gov.cn/szka.asp?id=285

對不起,離題了。

這個沒錯,特區現時已包括寶安、龍崗和坪山新區。但是,有關邊防檢查,
並沒有因為特區擴大而取消。所以,有需要時,背仔角、鹽田、沙灣、布吉、
清水河、梅林、福龍路、白芒、同樂、南頭和新城檢查站,是會檢查進出關人仕
的 ...

[i]影像.從心[/i]
K仔 發表於 2011-1-6 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2011-1-6 10:07 發表

請問龍崗線是否由新加坡地鐵 SMRT 經營的路線?

深圳市地鐵三號線投資有限公司
http://www.szmtr.net/main/index.shtml
原帖由 leochill 於 2011-1-6 09:48 發表
咁3號線公司同深圳地鐵係咩關係呢?

兩間公司並無從屬關係
jpoon 發表於 2011-1-6 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2011-1-6 12:18 發表

http://www.szmtr.net/main/index.shtml

兩間公司並無從屬關係

冇記錯既話深圳市地鐵三號線投資有限公司係龍崗區政府投資的
jpoon 發表於 2011-1-6 13:21 | 顯示全部樓層

的身份證的。如果沒有身份證,才需要辦理邊防證。

實施這個原因,不外乎是稅收要收到盡,因為關外的稅收是比關內低得多,現
在已看齊,但治安上,關外是亂得多,現在已經在改造,待改造完後才會全面
開放的,這個也是深圳特區成立三十年的目標。

我十一月去南頭睇野, 過關時行南頭關過, 關口仲有人把守的, 每人都要出示身份證, 之但係我都見唔少人唔係由關口過, 而係沿車路繞過關口; 如果係搭車過關, 暫時只係二零零八年京奧時試過一次要落車, 其餘時間好多時都係唔需要落車檢查就過到關的
至於實施原因, 其實係因為特區政策同特區外既政策唔同, 當然你講既稅收係其中一種, 當年搞特區, 其實只係包括關內既地方, 關外既地方係唔包括的, 雖然過左咁多年改策開放, 關外生活、發展已經得到大大既改善, 但政策因為係中央 (鄧伯伯當年?) 定下的, 要將特區政策可以推行到關外始終都要中央批准的
另, 我以前去龍華睇, 印象中係搭E4經福龍路去龍華的, 但唔覺有檢查站, 睇過地圖 (深圳地圖其實可信性一般, 而且手上的地圖冇畫自管口) 亦唔覺有, 唔知福龍路檢查站響邊呢?
如果版友有機會係雙龍站附近,其實唔難見到野人的,那些什麼衣服也不穿,行為
正常,全身黑,頭髮長長又沒打理的人在行路,找食物。六聯坪地,坪山汽車站、
坪山廣場那邊也有。上次等車等到我心怕怕。

野人深圳好多地方都有, 羅湖我都仲見到有, 就算係香港都有長髮流浪漢, 尋日響彌敦道永安先有個兜口兜面響我面前經過
總之大家要行既就小心D 啦

jpoon 發表於 2011-1-6 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2011-1-6 11:22 發表
你似乎想數齊特區咁多個檢查站,不過我想問係咪仲有一個?
背仔角係指鹽葵公路過左華僑墓園那個,而鹽田檢查站應該係
指由橫崗通往鹽田那一個,但鹽壩高速上應該仲有一個溪涌檢
站你沒有數對吧?

鹽田檢查站係北山路, 就係橫崗往鹽田, 但我唔知鹽排高速有冇檢查站
cx838 發表於 2011-1-6 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2011-1-6 13:32 發表

鹽田檢查站係北山路, 就係橫崗往鹽田, 但我唔知鹽排高速有冇檢查站

鹽排高速上係有檢查角的,係我唔記得左邊個叫背仔角啦。;)

還有啊,清水河檢查站其實係指玉平大道那一條高速的那個檢查站啊。
另外一個細的檢查站,即係沙灣附近那個,都叫清水河我就唔知啦。

仲有啊,現時係個0的檢查站,要比人查證個時,深圳(關內-羅湖、福田、南山)戶籍
,港澳台人士以及持外國護照者,都是不用下車檢查的。

無幾耐之前,有一次坐 329 由龍崗天虹返深圳體育館,係梅林檢查站,由全車滿座,
變成得返十個人係架車度,到關內車站個時上班個班人就笑囉。

cx838 發表於 2011-1-6 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2011-1-6 12:18 發表

兩間公司並無從屬關係

咁咪即係有四間公司做深圳的地鐵?記得之前有條線係新加坡地鐵投得的,係邊條啊?
fai 發表於 2011-1-6 16:30 | 顯示全部樓層

背仔角檢查站係指鹽葵公路(即大小梅沙海邊小公路)過左大鵬灣華僑墓
園後的檢查站,溪涌檢查站係指鹽壩高速(即前360/今E11巴士行o個條)
上既檢查站。鹽田檢查站係北山路(橫崗~鹽田),我都忘記左北山路附近
仲有條鹽排高速去龍崗區。

沙灣路深圳水庫隔籬既檢查站就係沙灣檢查站,同清水河冇乜啦lung。

而清水河小關位於紅崗路,其實就o係布吉路隔籬,不過同布吉檢查站
係兩個唔同既檢查站。385元平學校開出兩個站到就係。(385唔經布吉
關)

原帖由 cx838 於 2011-1-6 15:58 發表

鹽排高速上係有檢查角的,係我唔記得左邊個叫背仔角啦。;)

還有啊,清水河檢查站其實係指玉平大道那一條高速的那個檢查站啊。
另外一個細的檢查站,即係沙灣附近那個,都叫清水河我就唔知啦。

仲有啊,現時係個0的檢查站, ...

[i]影像.從心[/i]