hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小1,1A將於2011年1月23日調整收費
開啟左側

新界綠小1,1A將於2011年1月23日調整收費

3bx 發表於 2011-1-13 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2011-1-12 09:58 發表
我這些新界西北的人士,仍然是92處優勢...無論他是否加價..總之我有$3.7優惠,即係$2.1
不過唔明點解62X冇轉乘...258D都加番...

而且對小巴不太信任..不熟悉的小巴線,有時真係唔搭好過..(又會有什麼司機的習慣, 臨時改道 ...

92大部份都係呢類$2.1 或半價客,難怪巴士公司會無心機做。

1,1A平時都無乜特別改路,西頁區那邊同92很相近,
除南圍往九龍可行捷徑,路線基本係一樣。
而且小巴上落客點較巴士多、班次密,所以較受沿途居民歡迎。
JX9097 發表於 2011-1-13 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-1-12 01:03 發表
係咪要九巴同小巴鬥車海塞爆西貢公路先叫爭氣?

最基本班次都可以做得好過依家
依家就咁望個班次,16-18,15-17...
睇見都唔知要等幾耐
小巴就喺站頭等我,咁乘客會點揀?

最低限度,開齊點班次已經好得多
(e.g.非繁20,繁時15)
起碼我企喺巴士站,望住乳豬紙
我都可以計到大約等幾耐
甚至我出門口前可以先check時間表
啱時間就落去等車
kiwai 發表於 2011-1-13 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-13 11:48 發表

班次整齊對九巴係無意義的
一收車就會打亂班次

要92起死回生? 要等那位小巴老闆離開區議會之後先得喇
JX9097 發表於 2011-1-13 16:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2011-1-13 12:49 發表
班次整齊對九巴係無意義的
一收車就會打亂班次

要92起死回生? 要等那位小巴老闆離開區議會之後先得喇

咁收車(不論欠人定欠車)都係九巴內部嘅事
巴士公司冇可能用呢個理由(藉口)去解釋點解做唔到下話
唔夠人唔夠車,唔該自己諗方法解決啦
做乘客冇呢個義務去幫巴士公司解決呢個問題啩
superbus 發表於 2011-1-13 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-13 11:48 發表

睇見都唔知要等幾耐

我都可以 ...
小巴用車海同速度, 足足贏 92 九條街, 你教九巴點樣打?
唔好話出齊點班次就有得打, 792M 夠出齊點班次啦, 咪一樣俾 101M 打到落花流水
kiwai 發表於 2011-1-13 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-1-13 16:08 發表

咁收車(不論欠人定欠車)都係九巴內部嘅事
巴士公司冇可能用呢個理由(藉口)去解釋點解做唔到下話
唔夠人唔夠車,唔該自己諗方法解決啦
做乘客冇呢個義務去幫巴士公司解決呢個問題啩 ...

我同意閣下的講法
所以話, 如果要求九巴整靚班次表, 倒不如叫九巴先解決日日收車的問題
如果收車問題仍然存在, 班次表幾靚都冇用
JX9097 發表於 2011-1-14 10:05 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2011-1-13 20:54 發表
小巴用車海同速度, 足足贏 92 九條街, 你教九巴點樣打?
唔好話出齊點班次就有得打, 792M 夠出齊點班次啦, 咪一樣俾 101M 打到落花流水

92 vs 1系同792M vs 101M點可以同日而語?

92同1系路程基本上一模一樣(行車路線亦都冇得執)
(最大分別在於1系落采頤,92上鑽石山)
最多人落車位置同樣係彩虹港鐵站
而92本身有轉乘優惠,可以方便轉乘九巴各大路線前往各區
1系呢?不論港鐵定巴士都冇任何轉乘
即係搭1系嘅成本係大過搭92成本好多

反觀792M同101M
101M做坑口(轉乘)客,792M就做將南
大家主打地方根本就唔同
(所以小弟唔明何解成日都有人攞792M同101M比)
792M最近坑口嘅站只係明德邨同厚德邨兩個站
呢兩個站相比101M入到去厚德商場同港鐵站,吸引力自然差
再者,101M轉港鐵可以扣一蚊車資
所以,搭101M轉港鐵成本唔比搭792M轉港鐵高
正常去坑口嘅,梗係搭101M啦,點會同你搭792M再行番入去?
轉港鐵嘅,我搭101M平一蚊,變相比792M更平,搵唔到理由唔搭佢
LAK2 發表於 2011-1-15 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 14-1-2011 10:05 AM 發表

92 vs 1系同792M vs 101M點可以同日而語?

92同1系路程基本上一模一樣(行車路線亦都冇得執)
(最大分別在於1系落采頤,92上鑽石山)
最多人落車位置同樣係彩虹港鐵站
而92本身有轉乘優惠,可以方便轉乘九巴各大路線前 ...

你唔諗下101M有幾多人真係去坑口?
日常所見係轉地鐵既居多wor...(超過一半)

轉鐵者, 去到地鐵站就得啦, 去坑口定將南並無大分別
但係搭792M既話, 坑口/將軍澳要行一段路, 調景嶺就要先o係將南兜一輪

就係因為轉鐵唔算方便, 792M吸到既就只有唔想轉車既將南居民/101M沿線死雞

其實兩組(1 vs 92、101 vs 792) 係類似, 小巴一般繁時/假日都係總站上滿飛站,
咁巴士咪十幾二十分鐘開一班用黎清客lol, 特別係中途站客
EH2674 發表於 2011-1-15 22:10 | 顯示全部樓層
另類例子:今日入大美督,唔搭75K搭20C,司機趕收工情況下,得14個都總站直入汀角路(南運路右轉大埔太和路既燈口仲要插左接近十部車既隊),拍卡至到龍尾巴士站只需15分鐘,巴士可能連富亨都未到('=.=)。租左單車後見到部AVW行75K入大美督,跟住私走,但四點幾又上到呢部AVW出大埔,期間在工業邨見到兩班無乜客既75K入緊大美督,車海戰術九巴都算做到,但論速度真係輸九條街

*有超速-普遍路段6X,汀角路多數7X,最高78,但無飛站、無衝燈同無雙白線爬頭
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-16 15:30 | 顯示全部樓層

睇見都唔知要等幾耐

我都可以 ...
差得幾遠?
要快既一早就已經搭左小巴
要有BBI既你點都會搭92
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過