hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉貼]2011-5-21 世界未日預言
開啟左側

[轉貼]2011-5-21 世界未日預言

3ASV196 發表於 2011-1-13 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-1-13 15:04 發表
個天要我地死都冇辦法的...
所以呢...一向當呢D係耳邊風算

ahha 其實我阿媽話, 應該開心tim la,
平時如果自己要死, d 親人會留低, 可能都有d 唔開心/擔心/驚..

但世界末日*就唔同, 係全世界一齊同我死,包括我地識的人,
幾難得wor, 咁又有乜好唔開心/擔心/驚..反而應該開心la

如果世界末日, 反而係擔心得返我自己一個死唔去.. 咁到時
唔死仲大獲...hahah

*這"世界末日"指一般理解, 地球毀滅, 所有人一齊死之類, 唔係
講宗教的...

當然, 如果以我信仰(天主教)睇, 就更無得驚, 世界末日只是
耶穌再來, 公審判, 再去人生另一階段而已...

所以無論咩角度咩宗教, 世界末日都係無得好驚, 我反而係對
於作呢d預言出來而別有用心的人, 感到反感...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
smal + 2 讚!!

查看全部評分

3ASV196.KE7270
smal 發表於 2011-1-13 16:33 | 顯示全部樓層
[搞 GAG] 叫溫總下月過去同佢講人仔會爆升 10倍,叫佢買定 D 人仔,睇下佢仲講唔講世界末日
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-14 00:44 | 顯示全部樓層
是咁的
lee個人好耐之前都預測過一次世界未日
當然就冇發先到
今次再預過話上次係因為計錯數
是對是錯就自己諗la
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
3AD172004 發表於 2011-1-14 19:44 | 顯示全部樓層

http://www.gospelherald.com/template/view.htm?code=soc&id=15774&p=0&ct=2

「521耶穌再來」的末日預言已經被聖經學者確定是有誤導成份,牽涉偏離聖經真理的教導。
主賜我異象,來委身香港!
ATR83 發表於 2011-1-15 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-1-13 08:09 AM 發表
hahah 其實如果相信天主/聖經, 就根本唔會計到呢d日子, 而如果真係相信天主/聖經, 更加唔會怕"世界末日"

無錯,何時是世界末日,只有上帝知道,我們是無法得知的
知足‧就能活得幸福
流星☆雨 發表於 2011-1-16 04:20 | 顯示全部樓層
點解外國人咁鐘意預測世界末日?!...
聽聞古代已經有外國人做呢種事
例如666年 1666年 191_年(唔記得) 1997年 等等 都成為過被預測嘅日期
預言家就係咁架啦
預測一次錯左? 有人話佢上次錯左 佢咪話計錯數囉
但係咁無聊嘅預測 唔知點解依然有好多人信

既然個班美國人係基督徒
真係審判時 我覺得佢地絕大部分人都上到天堂
(不過佢地依家搞單咁嘅野出黎 上唔上到就唔知啦)

而且 真係要世界末日時 有咁多親朋好友陪自己上天堂(?)
又有咩好怕呢?
怕都無用 就算5.12真係末日 我地又可以點?
難道我地可以阻止末日? 個人覺得多數都唔得囉
學#11嘅師兄所講 真係要擔心 應該擔心得自己一個死唔去
3ASV196 發表於 2011-1-16 05:11 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2011-1-16 04:20 發表
點解外國人咁鐘意預測世界末日?!...
聽聞古代已經有外國人做呢種事
例如666年 1666年 191_年(唔記得) 1997年 等等 都成為過被預測嘅日期

其實d人預測, 當然有部分係"另有目的", 係恐慌中得到其他利益/破壞,
如一般黎講, 末日恐慌, 是吸引他人加入某一d教會的途徑之一
3ASV196.KE7270
cn2661_2d32 發表於 2011-1-16 06:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-1-16 05:11 發表

其實d人預測, 當然有部分係"另有目的", 係恐慌中得到其他利益/破壞,
如一般黎講, 末日恐慌, 是吸引他人加入某一d教會的途徑之一

不過末日預言真係聽到厭了...
97/2000/2003/2011/2012 etc etc

一年幾個盲毛白癡,呢個又乜乜牧師,果個又乜乜南美星象家,呢個又俄羅斯國寶級預言家
呢個話醉心研究乜古代曆法,果個唔知得到邊本失傳典籍,呢個又係聖經/乜宗教經文發現大件野
成鬼日第一句係話上次準確預計到邊度大地震/海嘯/大災難,
次次以為自己考緊高考中文,言之成理酌量比分同mc題,答中有分答錯唔扣分
岩岩流行病,又話自己叫做tip中左大災難.死魚死雀就話大災難應左...
又話預計邊度打杖,邊個贏...乜野nuclear war..... 鬼唔知中國印度會做大佬,鬼唔知人口澎脹同天氣暖化水位上升會死好多人
乜野叻就係馬後炮. 你up晒得啦.

聽都聽到厭.唔明仲有乜野恐慌可言...
真係世界沒日又點.坐嫦娥十號上火星避?離開左地球,以現在科技
你食晒帶上去果d野,最多淨番5條友係隻太空船自己種下野捱一年..... 真係帶幾千人去找銀河殖民星?
睇得銀河鐵道999太多喇...... 最後咪又係死路一條.
如果個世界係一日就滅亡晒,話之佢啦.自己係凡人一個.死咪死lor.爆一下咁就乜都唔知了.有乜好怕.
最緊要係同自己珍惜的人們共渡最後時間,我覺得真係冇乜可惜同可怕.

又世界沒日?聽笑料笑下算了.....預言家們....收工啦.
咁得閒研究世界沒日,不如教下老子預言聽日恆指幾多,六合采開乜,下鋪開大定細乜number好過....
咁會實際d
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
E21A 發表於 2011-1-16 10:19 | 顯示全部樓層
但係我仲有好多野未試過..未見過..咁就死左去好冇意義
eric278 發表於 2011-1-18 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD172004 於 2011-1-14 19:44 發表
http://www.gospelherald.com/template/view.htm?code=soc&id=15774&p=0&ct=2

「521耶穌再來」的末日預言已經被聖經學者確定是有誤導成份,牽涉偏離聖經真理的教導。

還有,「耶穌再來」的一個必要條件是出現大量猶太人承認耶穌是聖經預言的彌賽亞。
(今日仍有大量猶太人不承認這個事實,在以色列只有約4000-6000猶太基督徒)
還看香港公交