hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 半山新豪宅交樓變垃圾崗 發展商稱先收樓後裝修 業主嬲 ...
開啟左側

半山新豪宅交樓變垃圾崗 發展商稱先收樓後裝修 業主嬲爆

AL_71 發表於 2011-1-14 14:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110114&sec_id=4104&art_id=14868524

【本報訊】位於港島半山干德道的新盤 THE ICON近日陸續交樓,但有業主收樓時發現呎價逾 1.3萬元的豪宅單位,恍如戰後廢墟般熔熔爛爛,由牆身到地板無一完好,比清水房更不堪,發展商承諾奉送的廚房裝修和全屋家電均無兌現,單位卻無故多出一間「蚊型房」,發展商榮豐則表示交樓後才會裝修和送電器。有立法會議員批評發展商不負責任,建議業主集體索償。記者:林浚川、黃偉駿、湯家明

朱小姐昨日視察單位後發現,最少五個地方貨不對辦,分別是牆身無批盪上油、沒有地板、沒有開放式廚房、沒有全屋家電,以及無故多出一間「蚊型房」(原來是屋宇署准建的廚房)。「賣樓嗰陣明明話有開放式廚房,至少有瓷磚同鋅盆,家乜都冇,但就有一大堆裝修雜物」。單位內景象比地盤更不堪,牆身熔熔爛爛,地上更有不少泥頭。

陪同朱小姐收樓的發展商榮豐經理陳先生竟表示,單位交樓後才會裝修,又指全屋家電在貨倉,交樓後會送到,但朱小姐即時反駁之前從未聽聞這說法,「我咁大個人都未聽過有咁樣交樓」。她又批評獨家代理該樓盤的中原地產是「幫兇」,「買樓花嗰陣乜都冇同我講,到早幾日安排收樓,就係咁叫我畀晒錢先,發展商至會裝修」。朱小姐現暫住舊居,無法估計新單位何時入伙自住,已委托律師追討損失。
究竟朱小姐的單位有沒有開放式廚房?應該有多少間房?記者發現無論是中原地產代理提供的非正式樓書資料,或是發展商榮豐的正式圖則,均與朱小姐現時單位實際間隔有出入,非常離奇。有知情人士指, THE ICON內有多個單位均未完成裝修,情況與朱小姐的單位一樣「恐佈」,只有部份單位「見得人」。

開放式廚房變蚊型房

朱小姐昨日視察單位後發現,最少五個地方貨不對辦,分別是牆身無批盪上油、沒有地板、沒有開放式廚房、沒有全屋家電,以及無故多出一間「蚊型房」(原來是屋宇署准建的廚房)。「賣樓嗰陣明明話有開放式廚房,至少有瓷磚同鋅盆,家乜都冇,但就有一大堆裝修雜物」。單位內景象比地盤更不堪,牆身熔熔爛爛,地上更有不少泥頭。
陪同朱小姐收樓的發展商榮豐經理陳先生竟表示,單位交樓後才會裝修,又指全屋家電在貨倉,交樓後會送到,但朱小姐即時反駁之前從未聽聞這說法,「我咁大個人都未聽過有咁樣交樓」。她又批評獨家代理該樓盤的中原地產是「幫兇」,「買樓花嗰陣乜都冇同我講,到早幾日安排收樓,就係咁叫我畀晒錢先,發展商至會裝修」。朱小姐現暫住舊居,無法估計新單位何時入伙自住,已委托律師追討損失。
究竟朱小姐的單位有沒有開放式廚房?應該有多少間房?記者發現無論是中原地產代理提供的非正式樓書資料,或是發展商榮豐的正式圖則,均與朱小姐現時單位實際間隔有出入,非常離奇。有知情人士指, THE ICON內有多個單位均未完成裝修,情況與朱小姐的單位一樣「恐佈」,只有部份單位「見得人」。

「蝦業主冇錢打官司」

正協助朱小姐的立法會議員陳淑莊直指發展商離譜,「真係好過份,一間千萬豪宅竟然係咁樣交樓」。本身是律師的陳淑莊建議遇到同樣問題的 THE ICON業主集體投訴,向發展商索償,「我哋唔可以打定輸數,小業主唔一定輸」。民主黨立法會議員李永達建議小業主集體向消委會投訴,再由消委會動用訴訟基金入稟索償,「發展商好多時就係蝦小業主冇錢打官司」。他又建議業主應該同時投訴地產代理,「地產代理有守則要求佢哋真誠為客戶服務,唔係有問題就卸番晒俾發展商咁易甩身」。他指事件反映立法規管一手住宅物業銷售極逼切,以杜絕類似事件再發生。
中原地產亞太區董事總經理陳永傑昨晚表示,事件已交公司法律部門跟進,不作回應。

地產代理提供的平面圖列明有一個開放式廚房(紅框示),但朱小姐收樓時廚房不是開放式,無故多出一間「蚊型房」變成廚房(藍框示),另一間睡房門口位置也不同(藍虛線框示)。

Cable TV Link:
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=350985

政府早就應該立法監管發展商既賣樓手法
唔係只限於一手樓、連市區重建/強拍收回發展既項目都要監管
亦反映了獨家代理新樓盤為走法律漏洞既新途經
長遠應禁地產代理獨家銷售新盤
讓賣樓手法可以稍作改善
volvo_chan 發表於 2011-1-14 15:54 | 顯示全部樓層
看來唔止用清水房交樓,連垃圾都未清理走就話交樓,連馬桶都無,看來好有機會是發展商和判頭之間本身已經出現了問題。
另外香港事實上是不容許有開放式廚房入則,建成後屋宇處亦唔會批入伙紙,我懷疑那個蚊型房就是傳說中的廚房,
到業主收樓入伙後將蚊型房拆除再改番做開放式廚房,班唔識野的小業主今次真係中晒計。

這事件其實教訓買新樓千萬唔好買小型及無實力的發展商樓盤,案中業主的眼光亦很有問題,970萬就想住西半山690呎新樓!?
發夢就有,代價到最後咪就係得來了這些「全港獨有,零舍不同」的情況,所以根本一早就唔應該買呢類樓。The Icon是重建
物業,無樓書,實用率出名低,建築質素又差,承接和抗跌力一定唔方高,咁既樓都走去買,真係自求多福......

老實說,我在近幾年都從來未見過有分層式新樓部份住宅會以「清水房」形式交樓,今次榮豐The Icon真是開創了「業界先河」

至于你信不信,我反正信了
3ASV196 發表於 2011-1-14 16:44 | 顯示全部樓層
wah, 明顯未清場la.....應該整唔切, 又怕遲交樓俾人告, 夾硬去"交樓"...

另外有關開放式廚房問題,  回volvo_chan, 其實開放式廚房唔係唔可以, 但屋宇署
本身對開放式廚房有嚴格規定, 如有d情況, 開放式廚房只可以用電爐, 有d情況,
廁所/廚房位置有一定限制, 所以唔係咁易做開放式廚房,  而今次明顯有人取巧,
宣傳同入圖俾政府用2套圖....原本宣傳的開放式廚房唔整住, 整左間蚊型房頂住先,
俾政府批左先, 之後再去搵人改.....

其實從上圖, 那開放式廚房接近大門逃生路線, 這有明顯有安全問題, 應該批唔到, 而
如果之後再改建, 有關法律責任, 仲落左去新的小業主身上!(都好奸)

如果係安全又合乎法例, 又駛乜咁偷雞去咁整個廚房

p.s. 其實好多人買樓後, 都未經屋宇署批准, 就將廚房改成開放式, 其實呢d都可能係
非法改建, 亦會引起安全隱憂.....如有d新樓, 廚房門本身係防煙門, 唔係隨便話拆就拆...

3ASV196.KE7270
STR 發表於 2011-1-15 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 14-1-2011 15:54 發表
看來唔止用清水房交樓,連垃圾都未清理走就話交樓,連馬桶都無,看來好有機會是發展商和判頭之間本身已經出現了問題。
另外香港事實上是不容許有開放式廚房入則,建成後屋宇處亦唔會批入伙紙,我懷疑那個蚊型房就是傳說中的廚 ...
只要唔係明火 廚房係可以開放式的
s3n370 發表於 2011-1-15 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-1-14 16:44 發表
p.s. 其實好多人買樓後, 都未經屋宇署批准, 就將廚房改成開放式, 其實呢d都可能係
非法改建, 亦會引起安全隱憂.....如有d新樓, 廚房門本身係防煙門, 唔係隨便話拆就拆...

廚房門唔單止要防煙,法例規定最少要有一個小時的耐火能力;呢條例己經行佐好多年。
所以,廚房唔單止唔可以亂改做開放式,度門都唔可以隨意改。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
3ASV196 發表於 2011-1-16 17:15 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2011-1-15 23:11 發表

廚房門唔單止要防煙,法例規定最少要有一個小時的耐火能力;呢條例己經行佐好多年。
所以,廚房唔單止唔可以亂改做開放式,度門都唔可以隨意改。 ...

"這些廚房必須用適當的牆包圍,牆身應最少有一個小時的耐火能力,而門亦最少有半個小時的耐火能力,
且有自動的關閉裝置"(屋宇署常見問題)

其實一般講"防煙門", 已經代表有一定耐火能力, 而廚房門要求是小時.
3ASV196 發表於 2011-1-16 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 STR 於 2011-1-15 21:49 發表
只要唔係明火 廚房係可以開放式的

明火都有機會可以開放式的, 但廁所同廚房的位置有一定規定,
詳細我就唔太清楚..

不過我睇過一間剛批入伙紙的新樓, 明火廚房係開放, 問那負責人,
佢話批准是因為廁所設於房間內, 開放式廚房唔可以直接走到廁所就可以..
(那是STUDIO FLAT), 不過我就唔太清楚那實際規定...
nwfb1601 發表於 2011-1-16 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2011-1-14 15:54 發表

這事件其實教訓買新樓千萬唔好買小型及無實力的發展商樓盤

今朝我上過榮豐0既官網同埋佢0係維基0既條目
度睇過,呢間0野主力係收租同埋物業管理,真
係自己出錢起0既,只係得粉嶺0既榮福/ 輝中心
同埋0係馬鞍山0既富寶花園(但呢三個都0係居
屋0黎)。

最好笑0既,竟然0係只負責管理0既樂富村第六
期,都當0左係自己0既物業。

說實話,呢個發展商有幾多料?大家心照啦......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
3ASV196 發表於 2011-1-19 12:21 | 顯示全部樓層
昨日屋宇署講, 講明唔可以未經批准改廚房為開放式,
如果改, 發展商/新業主要入則申請, 今次都算幾麻煩...

而那蚊型有牆廚房, 根本太細, 差不多係一定要改...