hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [求助] HP Printer 奇怪問題
開啟左側

[求助] HP Printer 奇怪問題

AVD1 發表於 2011-1-19 15:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家我有部 HP Printer (LaserJet 3030)
呢部 Printer 係四合一 o既, 即係 Copy + Scanner + Printer + Fax
Fax 我就唔用, 成日用就係 Printer 的 ~

以往我地係用 Server 形式去 print 野的 (有部主機駁 Printer, 部機廿四小時長開)
之後我地全間屋就用 notebook 的, 要 print 咁個制就 print 到 ~

但係個部主機已經係一年前壞左, 要 print 只可以拎自己部 laptop 走去部 printer 面前用 USB 插頭插住黎 print ~

我自己係有兩部電腦的 (一架係 Notebook, 行 Vista; 另一架係 netbook, 行雙 OS - Win XP Home + Win 7 Ultimate)
一直以黎我部 notebook 都唔知點解 print 唔到野, 我只可以用完部 notebook 做哂要做 o既野之後,
拎隻 USB 手指 save 低, 再透過部 netbook 去駁 printer 印出黎

問題係最近我借左部 netbook 比人, 所以要用 notebook 去 print 文件
但係始終都解決唔到呢個問題, 我自己都想知道點解我成日部 notebook 都 print 唔到野
呢個問題我諗我點都要解決架啦 ~  

HP 要 o既 driver 我全部都 down 哂, 跟足指示去做仍然 print 唔到,
但係 Scan 就 Scan 到 (我自己都覺得好奇怪, 都唔明點解 Scan 到 print 唔到)
至於 Copy 一向都係冇問題, 即係話部機理應係印到野的 (我部 netbk 都用到啦, 基本上即係唔係條線有問題)
咁其實 overall 黎講應該係我部電腦 o既問題 ~

唔知各位板友知唔知我部電腦發生左咩事,
搞到部機 Scan 到但係又印唔到野呢 ? (部 LaserJet 可以肯定係 100% 正常的) ~

先謝 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2011-1-23 15:06 | 顯示全部樓層
今日自己再試多次,
開始知道問題所在,
我部機認左部 Printer 起 DOT4 (IEEE1284 入面) - 於裝置管理員入面搵到,
但我起 printer setting 個度 (即係開始 > 印表機) 入面 set up, 完全搵唔到 DOT4 (或 IEEE1284) o既連接埠
想問各位版友有冇解決方法,
先謝 ~
OTIS401 發表於 2011-1-24 14:53 | 顯示全部樓層
可唔可以係裝置管理員度uninstall個Printer?
 樓主| AVD1 發表於 2011-1-24 14:59 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-1-24 14:53 發表
可唔可以係裝置管理員度uninstall個Printer?

uninstall 左都冇用,
因為 uninstall 之後再 install 返一樣都係起返個個位 ~
hkaiw 發表於 2011-1-24 23:31 | 顯示全部樓層
那樣你的 Notebook 是否已經安裝了原廠的打印機的程式而非只在「裝置管理員」或「印表機及傳真」安裝了便算呢?其實我覺得最好是用跟機光碟去完整安裝一次。
喵...
 樓主| AVD1 發表於 2011-1-25 06:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-1-24 23:31 發表
那樣你的 Notebook 是否已經安裝了原廠的打印機的程式而非只在「裝置管理員」或「印表機及傳真」安裝了便算呢?其實我覺得最好是用跟機光碟去完整安裝一次。 ...

我自己就係冇左隻 install CD
但係 Vista 入面安裝印表機係會上網幫你搵 driver,
我自己都起 HP 網站入面下載哂佢要 o既野, 但係一樣唔得 ~

非常奇怪就係 Scanner 竟然冇問題而 Printer 就唔得 ~
hkaiw 發表於 2011-1-25 23:17 | 顯示全部樓層

那樣你壞了的桌面機應該是用跟機碟安裝吧,不過此終不太明白 Netbook 能夠成功安裝,反而 Nootbook 卻不能。

看來試一試用這個方法,先把以下指令複製至記事本,然後儲存為.bat的檔案,再開啟這個 bat 的檔案:
  1. set devmgr_show_nonpresent_devices=1
  2. start devmgmt.msc
複製代碼
看到「裝置管理員」後的「檢視」內選擇「顯示隱藏裝置」,把與打印機有關的驅動程式完成移除,然後再重新安裝一次(安裝時必須先把打印機關閉)。

喵...
h2o 發表於 2011-1-26 00:10 | 顯示全部樓層
提一提而家唔少印表機的標準安裝程序係先安裝程式 (包晒 driver, application 等), 然後有一步叫你連接裝置, 而現實中真係要去到那一步至插線入去先得架. 睇下有冇幫助啦.
 樓主| AVD1 發表於 2011-1-26 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-1-25 23:17 發表
那樣你壞了的桌面機應該是用跟機碟安裝吧,不過此終不太明白 Netbook 能夠成功安裝,反而 Nootbook 卻不能。

看來試一試用這個方法,先把以下指令複製至記事本,然後儲存為.bat的檔案,再開啟這個 bat 的檔案:set devmgr_show_ ...

Desktop 我就真係唔知佢地點 install
因為部機唔係我 (實情係我而家住左起我阿姨屋企, 所以部機佢地點裝我真係唔知啦) ~

不過以我所知部 desktop 係 XP 的 ~

想問 .bat 檔 save 後應該放起邊個位 (C: 那裡 ?)
THX ~
hkaiw 發表於 2011-1-26 11:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2011-1-26 10:22 發表
想問 .bat 檔 save 後應該放起邊個位 (C: 那裡 ?)

基本上放在桌面也可以。
喵...