hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) (分板已取消) 增值功能委員會案件 2011-R008
開啟左側

增值功能委員會案件 2011-R008

admin72 發表於 2011-1-20 09:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人現就文章 2171844的評分投訴,
立案調查。案件編號為2011-R008。

2171844:
文章網址:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=585642&page=1#pid2171844

評分網址:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/misc.php?action=viewratings&tid=585642&pid=2171844

投訴者乃2011-1-19 12:57發出投訴訊息。

需判決事項已發送至各委員的板務戶口。
根據「增值功能附例」第 3-5 條 f 項,
委員回應限期為 2011年1月24日 23:59:59。

增值功能管理委員會
召集人 admin72 (kay) 謹啟
 樓主| admin72 發表於 2011-1-25 09:16 | 顯示全部樓層

判決

投訴者乃2011-1-19 12:57發出投訴訊息。
詳情如下:
本人正式投訴板友ID=richardchan1988就下列文章之#4回文評分原因帶有人身攻擊:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1

以下內容就是有關板友之扣分原因,請立案調查.

本人已多年在此刊登路線發展計劃,並開拓將內容大眾化的文化.由於資訊日漸發達,故本人也因應轉變,
決定無私地向大家分享內容,改變過往保守和隱誨的作風,希望大家開心閱文.可是有關板友卻不尊重本人,
而問題是,有關板友從來沒有公開發表有關路線發展之內容.雖然對有關板友,路線發展不是什麼回事,
但總有一班板友希望了解,而有關文件並不是隨便問就拿到,也不是3歲小朋友去問也能拿到.
因此,本人不明白扣分的用意.再者,有關板友說的評分內容,間接出現人身攻擊,故希望板務正視.

有關評分詳細理由:
唔好將自己定義既野強加於公眾身上 機咩密?
自以為正義人士 自以為知情人士 講野欲言又止 懶係機密 其實根本只係非機密文件一份

有呢類人 不知乃好事還是壞事
知多左野咩? 佢要你估先有
知少左野咩? 你唔講我又唔會蝕底 我會葡萄嗎?

越黎越覺得某人與土共劉政協有很多相似地方 請你自行檢討你的發文文化

本人向被投訴站友了解,答覆如下:
該版友平日回文意見極為偏激 我個人是極不滿意他的回文態度 經常自恃知情人士 騎劫版友

如果佢係因為老羞成怒 自恃知情 經常講野欲言又止 我會用適當既辦法回應
一係就唔講 要講就講晒佢
有關文件一直都唔難睇 去圖書館 上網都有 當事人點解要講到好似好難睇咁? 即使有人未必有時間去睇 但特登放上黎 係要人地心存感激? 無私奉獻就係無私 點解要講咁多野去證明自己? 佢聲稱自己改變隱晦作風 我完全唔覺 早排好多文章佢都隱晦地去講11X會全冷 亦有人問過佢detail 佢有無講到落去? 咪又係潛水 佢最叻就係當見到勢頭不對就會潛水

佢聲稱3歲細路唔會問到呢D資料 我想問 上黎hkitalk既朋友 再細都起碼有認知辨別能力 用一個響呢方面近乎0既3歲小朋友去做比喻 根本不妥 仲有只要有智能身份證就可以去圖書館 上網更加容易 機咩密呢請問?

我唔明佢咁投訴為咩? 我本人雖然唔會發表路線建議之文章 但咁係因為我有自知之明 唔會亂up24 我亦唔會因為自己手上存有任何所謂機密資料而耀武揚威 該版友之前已經犯過一次咁既錯誤 又要人估 自己又唔開估 明明自己字裡行間已經暗示自己知道D野 結果俾人鬧到潛水 我手上無紀錄 但你應該查到 都係同全冷日期有關

至於人身攻擊 請問土共劉政協係咩人? 最近做過D咩事 我真係攻擊緊佢? 佢既用字語氣同劉夢熊先生既文章大有相同之處 我非常讚賞劉生挺身而出既勇氣 我係讚還是攻擊呢? 土共一詞 一直都存在 土地係人民根本 叫土共就唔尊重 那我叫共產黨可以嗎? 請你同埋FBI2諗清楚D 直接同間接攻擊都唔存在 只係有人無中生有 老羞成怒 自己set左個標準響裡面

唔熟讀新聞 亦自以為是 係FBI2既根本問題
偏激不是問題 例如佢本身反熱 我同佢立場完全相反 但我都無因為咁而扣佢分 佢偏 我都一樣偏 如果唔係我唔會站響佢既對立面
但講說話既態度就應該注重 我係直斥其非 唔通態度好nice咁話:FBI先生 對唔住 我唔係好滿意你既說話 咁樣?
唔係知多D野就可以亂騎劫人

如果要罰我 我無所謂 因為我憑良心去決定 我實際上係想直接指責佢多過想扣佢分 所以我只係扣佢1分 我無理由加佢1分去彈佢既
但FBI2再唔改善佢既回文態度 自以為是既做法 下一個扣佢分既人唔會得我一個

版面其實有唔少人都不滿呢位人士既反熱立場 不過我地唔會因私廢公 亂扣人分 但今次係涉及個人操守問題 同反熱立場無關 我只係希望當事人注意自己既表達方法 唔係個個人都希罕你既所謂獨家資料 我唔知我又唔會有損失 講成機密會值錢D?

我自辯到此為止

本人請各委員就以下事項作出裁決:

1. 在文章 2171844,站友richardchan1988的評分有沒有違反以下條文?
   a. 「增值功能附例」第 2-7 條 g 項
   b. 「增值功能附例」第 2-7 條 e 項
   c.  其他規定

在2011-1-24 23:59:59 的限期前,收到1位委員回覆。
根據「增值功能附例」第 3-5 條 g 項,
本人需根據委員回應自行判決。

該委員認為有關評分有違犯附例2-7g,e。
有關評分理由有針對貼文站友及其觀點,本人現決定此評分違規。
本人會抵銷有關評分;並向評分者發出注意一個。

增值功能管理委員會
召集人 admin72 (kay) 謹啟