hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [列舉] 係香港楂車既最高車速
開啟左側

[列舉] 係香港楂車既最高車速

EH8842 發表於 2006-1-21 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 admin22 於 2006-1-21 11:50 發表
本人絕對尊重各站友的言論,而從之前協助其他站友的行為亦明白大家是
有負責任感的道路使用者,但礙於站規例明,希望大家也尊重站規,以平
常心去討論有關題目,例如避免以"主場"一類賽車用語形容任何 ...

那麼的 "咬文嚼字"!!  好,講講我的立場,  由第一個post 到現在 (2006年1月21日12:13pm), 邊個wording, 或標點符號, 或表情符號, 表達出來係"鼓吹"? 找出來講講吧, 要是真的, 可即刻將我停版, 我甘敗下風。

"鼓吹" 這詞的解釋, 係鼓勵、鼓動他人作出有關的行為, 當然, 有人看到呢個TOPIC, 心思思去試是另作別論, 那只是那個人自己的個人行為意願的自我推動, 自己傻下傻下睇咗走去試, 咁都要入我地數??不要話我們不負責任, 咁我地咪好唔得閒。但若是認為呢個TOPIC 在鼓吹的話, 絕對有繑枉過正之嫌, 咁同當年 "香港癌症基金會" 一個叫女士們去做乳房檢查廣告, 俾人打去 "淫穢及不雅物品審裁處" 投訴一樣, 睇到兩隻白碟中間各於一粒燒賣, 下面有段文字: 與其得閒餘茶, 不如去做檢查。咁就話淫穢不雅, 係個廣告有問題, 定係提出投訴條友個腦污濁呢?

而 "主場" 這詞可說是有關post的人對他 / 她當時身處道路的代名詞或形容詞, 難道 "曼聯主場" 就話鼓吹人去鬥波??? 最多咪去馬會買張波飛, 咁唔通你又話鼓吹人去買 "外圍" 而出WARNING呀?  根本難以構成所謂 "鼓吹" 違法行為的。

我嘈咁耐, 一個目的 (相信包括其他版友), 收番所有WARNING, 可以DELETE 番晒, 或出一個POST 話收回有關WARNING。

記住, 唔好吹毛求癡, 繑枉過正。更不要 "揸住雞毛XXX"。認為我講過份的話, 停我版, 但記住, 公道自在人心。italk 人數每況愈下, 你地檢討下啦。

PS to ADMIN 可以話我串, 明當打官司嚟出呢幾個有關的POST

admin22 發表於 2006-1-21 12:21 | 顯示全部樓層
本人承認大家沒有鼓吹違法行為,只是討論,但本人只想提點各站友應注意討論內容

本人會收回回應#10的注意,但回應#39的聲明並不會更改。

如站友不滿本人的處理方法,歡迎以站長信箱提出不滿

站務文章
EH8842 發表於 2006-1-21 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 admin22 於 2006-1-21 12:21 發表
本人承認大家沒有鼓吹違法行為,只是討論,但本人只想提點各站友應注意討論內容

本人會收回回應#10的注意,但回應#39的聲明並不會更改。

如站友不滿本人的處理方法,歡迎以站長信箱提出不滿

#39 的聲明內指出 "主場" 一詞, 是 "賽車" 用語, 完全是一種誤導, 用粗俗D的形容詞, 就係 "砌生豬肉" 。"主場" 一詞的意思, MEMPHIX 兄已提出他的想法, 在下也以法律角度, 嘗試闡釋MEMPHIX 兄開TOPIC 時兄所講的意思, 點講都講唔通 "主場" 一詞係鼓吹他人作違法行為。Admin 可以唔收番#39的聲明, 我也沒打算向站長投訴, 但記住一句說話: 公道自在人心。

Other the other way , 多謝你提醒要守法。但我認為, 這點不是閣下#39的聲明的重點, 因此, 要求收回#39聲明。要提醒大家守法, 應該以版友身份出POST, 而唔係以板主身份發聲明的同時, 提出有關意見。

仲有, 開TOPIC 第一句已經有 "列舉" 一詞, 即是話, 只係大家吹下水, 講完罷就。立場鮮明, 絕非Admin 所講的 "鼓吹"

仲有, 唔好講話 向站長投訴來 "大" 人, 做得板主, 任何行動都要自己負責

CZ_6686 發表於 2006-1-21 12:49 | 顯示全部樓層

講句公道說話,其實呢篇文可圈可點,
我諗呢度回得文既朋友都無諗過要點挑戰人地速度,
大家都唔細,唔係要做埋D"我要快過你"既行為,
但係板主只係做番佢要既責任,
只要板友們係唔影響人情況下分享自己經驗唔係壞事

希望板主同板友唔好再為呢D我覺得好雞毛蒜皮既事嘈,
用自己覺得可行而又唔會抵觸版規既方法分享
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
EH8842 發表於 2006-1-21 12:58 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-1-21 12:49 發表
講句公道說話,其實呢篇文可圈可點,
我諗呢度回得文既朋友都無諗過要點挑戰人地速度,
大家都唔細,唔係要做埋D"我要快過你"既行為,
但係板主只係做番佢要既責任,
只要板友們係唔影響人情況下分享自己 ...

多謝提醒。事實上, A4 版的都是 "老人家"了。不過, 有人太過份了。

講回頭去, 大家 "放" 車的心態或目的如何?

我講先, 我 "放" 親都係趕時間, 0800 要到深圳機場, 0530開車, 局住要飛到咁
arhang2001 發表於 2006-1-21 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-1-21 11:34 發表

最近KIA SORRENTO 3.0DIESEL 有得賣, 好肯定係佢用咗呢個方法入, 呢款車有賣去北美, 自然是過了EPA 的。但問題係, 歐洲車點會攞去美國做TEST???!!!

呢部野唔係SUV封左尾窗用黑牌客貨車身份出牌咩?

我記得有部咁既野,不過實際係咩型號就唔記得啦。
arhang2001 發表於 2006-1-21 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 EH8842 於 2006-1-21 12:58 發表

多謝提醒。事實上, A4 版的都是 "老人家"了。不過, 有人太過份了。

我講先, 我 "放" 親都係趕時間, 0800 要到深圳機場, 0530開 ...

我通常係趕柯打就焗飛,例如15分鐘要係葵涌去到屯門咁。
EH8842 發表於 2006-1-21 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-1-21 13:22 發表

呢部野唔係SUV封左尾窗用黑牌客貨車身份出牌咩?

我記得有部咁既野,不過實際係咩型號就唔記得啦。

私家車牌的呢!
CZ_6686 發表於 2006-1-21 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2006-1-21 12:58 PM 發表

我講先, 我 "放" 親都係趕時間, 0800 要到深圳機場, 0530開 ...

其實大陸果次就真係玩架姐,見條路又無車
咪試下架車有幾快囉,其實190km/h仲有得去,奈何架車老喇

至於另外一次係香港就係趕住番屋企
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
CZ_6686 發表於 2006-1-21 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 EH8842 於 2006-1-21 12:58 PM 發表

講得衰D,如果開快車出事既,佢今日都唔可以係度講野