hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 激特23M
返回列表 發新帖
開啟左側

激特23M

bobbycheng 發表於 2011-1-30 12:01 | 顯示全部樓層

講真23M真係好少行12米
無論係白板,曲梯金定直梯12米都好少

相反26M除左2架ATR之外
3AV,AVW,ATE都間唔中見到
TankKingEH9697 發表於 2011-1-30 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2011-1-30 12:01 發表

26m本身都掛12m車 出呢d都好正常姐
坦克王EH 9697
LM1933@641 發表於 2011-1-30 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2011-1-30 12:01 發表

據我所見,九巴車務組可能落左ORDER26M 每天都一定要出番兩架超低地台巴士,所以幾乎每天都是見到有兩架既
兩架ATR 出唔到自然會搵其他12米低地台,但又好好彩咁成日出中直梯
而12米出唔到就將ADS 掛牌出特見出短金
結果有日好好彩就變左四架掛牌都係特見

另外,26M ATR掛牌應該係會由11米/12米車代番ADS掛牌係由9.9米/10.6米車代番
應該 係因為每個月車長人工問題所致

23M 依排多左唔少 ATE 同 AVW 行,不過全部係1A 拉車
尤其是食飯時間最常見
KR7295 發表於 2011-1-30 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 LM1933@641 於 2011-1-30 14:24 發表

據我所見,九巴車務組可能落左ORDER26M 每天都一定要出番兩架超低地台巴士,所以幾乎每天都是見到有兩架既
兩架ATR 出唔到自然會搵其他12米低地台,但又好好彩咁成日出中直梯
結果 ...

言下之意即是12米E500行23M多數都係拉車?
今日10點幾見到部九巴仔行23M, 點知等左半個鐘都唔見佢返轉頭, 都唔知係咪拉車黎.
I'm just a small potato!!
bobbycheng 發表於 2011-1-30 19:57 | 顯示全部樓層
其實九巴內部有冇禁令話23M唔行得12米?
因為除左拉車之外
全日12米特見可以話少之又少
KK4355 發表於 2011-1-30 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2011-1-30 19:57 發表
其實九巴內部有冇禁令話23M唔行得12米?
因為除左拉車之外
全日12米特見可以話少之又少
應該就無禁令唔比12米行23M
因為有時都會有3AV,ATR行全日車
502 發表於 2011-1-30 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LM1933@641 於 2011-1-30 14:24 發表

結果 ...
不嬲掛開咩車出唔到都盡量出同款/類車架啦
睇下果到過夜站泊左d咩車既姐

以前係觀塘做總站果時咪用89 金車多,
直梯自然少啦,
而家泊彩虹定富山(?),
周圍都係直梯車過夜,
咪用直梯多囉..
TankKingEH9697 發表於 2011-1-31 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2011-1-30 22:11 發表
不嬲掛開咩車出唔到都盡量出同款/類車架啦
睇下果到過夜站泊左d咩車既姐

以前係觀塘做總站果時咪用89 金車多,
直梯自然少啦,
而家泊彩虹定富山(?),
周圍都係直梯車過夜,
咪用直梯多囉.. ...
彩虹都咁多大線泊過夜

如果d大線攞走兩部ATR
[size=10.8333px]相信派更組都係儘量派返站頭D大車俾26m 正如5號仔成日都攞111 26M等線既車
坦克王EH 9697