hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798農曆新年期間加強服務
開啟左側

798農曆新年期間加強服務

93A_S3_6:30am 發表於 2011-1-26 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ1103 於 2011-1-25 23:23 發表

請問你係響邊個站等?

同意樓上話98D服務質素差左,
不過某程度上同漆咸道北塞車問題嚴重左有關...

我就響漆咸道歐化等,都知果度唔易上車嫁啦,
但我同好多人由600企到645pm,中間得3部98D經過,3部都飛站
完全超出我expectation

原帖由 superbus 於 2011-1-25 21:57 發表
今日下晏觀塘繞道大塞車, 你想九巴點做?

你話繞道大塞車咩, 但我見對面又有at least 5部98D去尖東(?),呢樣我唔怪佢,
但我expect佢拉部13X過泥都得掛,98D 15mins一班就肯定無可能清到客,
反而13X班班去到歐化都仲有位坐,咁都唔識做

原帖由 LAK2 於 2011-1-25 22:42 發表

說實話, 個人感覺98D近來的確差左

唔計早已淪陷的98A、98C, 以前山下最穩定就係98D,
297就一時時, 晚上食飯時間30分鐘一班唔係未見過...

不過自上月中開始, 情況好似有向98D蔓延,
試過幾次等超過15分鐘, 上晝10 ...

絕對有同感,
呢家真係成日等98D/C等到火爆不在話下,

297又一樣,
平日我返學,朝早6:25~6:55am應該有3班車(2x297+1x115order)
呢家三日唔埋二日就會少左班,都唔知點預
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
KZ1103 發表於 2011-1-26 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2011-1-26 01:15 發表

我就響漆咸道歐化等,都知果度唔易上車嫁啦,
但我同好多人由600企到645pm,中間得3部98D經過,3部都飛站
完全超出我expectation

呢個鐘數響歐化等車都係凶多吉少...
不過九個字內得三部98D真係過晒火位
會唔會係D車去尖咀大塞車,攪到去到尖東已經過晒鐘?

尋日(24/1)下午五點幾就係試過坐某3AV@98D出尖東,大半程碌車
碌到漆咸道北塞足四個字先過到,我諗呢單肯定過鐘

BTW,13X繁時本身個班次已經唔多討好,
拉架車去98D只會輪到13X班客響度嘈....
superbus 發表於 2011-1-26 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2011-1-26 01:15 發表

你話繞道大塞車咩, 但我見對面又有at least 5部98D去尖東(?),呢樣我唔怪佢,
但我expect佢拉部13X過泥都得掛,98D 15mins一班就肯定無可能清到客,
反而13X班班去到歐化都仲有位坐,咁都唔識做.
就係4點幾5點繞道大塞車, D車根本返唔切, 自然後面既班次亦都受到影響
下繁可以按時間表正常開車既應該得 N01 同 R21 兩架
89B 發表於 2011-1-26 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 lucky_al 於 2011-1-24 11:24 發表
年三十晚延長尾班車
調景嶺開2315
火炭開0025

年初一至年初四
每日早上十時至晚上十一時
加密至每十分鐘一班

相反另邊廂
年初一至年初四呢個拜年時間.....249X係無服務
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
eric278 發表於 2011-1-26 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2011-1-26 02:26 發表

相反另邊廂

至於年初五至年初七情況,要看屆時49X會否用了星期六或假日時間表行車。

因249X用車為49X的S11-S14字軌,
據以往多年來農曆新年的經驗,部份九巴路線在農曆新年假期後數天(初四/初五至初七期間)會採用星期六或假日時間表行車,
涉及由該等路線抽車的特別線或特別班次期間會暫停服務。

還看香港公交
JU2541 發表於 2011-1-29 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewyl 於 2011-1-24 22:33 發表

哥 仔 , 你 隻 眼 望 清 楚 D 先 再 講 啦 .....

佢個 range 係響服務時間之外
又冇寫延長...即係冇啦...

又要 colorful 又要大大隻字...
人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2011-1-29 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2011-1-26 02:26 發表

相反另邊廂

平時星期日都企門口,,,
唔企到冇位入都唔肯罷休
人一九,腦便殘
MP6513 發表於 2011-2-3 23:21 | 顯示全部樓層
今日年初一照計 798 往火炭尾車係 21:00 (有錯請指)
但岩岩 22:10 欣明苑站頭 竟然有 20-30 人仲等緊 798
yyy5138 發表於 2011-2-3 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 MP6513 於 2011-2-3 23:21 發表
今日年初一照計 798 往火炭尾車係 21:00 (有錯請指)
但岩岩 22:10 欣明苑站頭 竟然有 20-30 人仲等緊 798

應該係比張單張誤導左啦
今次新記慘lor
形象下跌啦

JX9097 發表於 2011-2-3 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 yyy5138 於 2011-2-3 23:28 發表

應該係比張單長誤導左啦
今次新記慘lor
形象下跌啦

我諗CS開年肯定收到大把投訴

要怪就怪design poster嗰個唔經大腦
一般人唔知裡頭肯定中招