hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 沙田市中心成日有人呃車錢
開啟左側

沙田市中心成日有人呃車錢

OTIS401 發表於 2011-1-25 23:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是咁的...都已經有成半年了
有時係市中心等284時,有個唔係阿叔就係阿婆
係條隊度一個一個咁問人地有冇5蚊,甚至更多
當然,我唔會俾佢
番到屋企同阿媽講,佢話成日都見到佢地

岩岩上X登,睇到個post有人影到佢個樣
正是每次黎問人地拎錢果個阿叔黎...

http://www.youtube.com/watch?v=J ... ure=player_embedded

http://forum6.hkXXXXXX.com/view.aspx?type=BW&message=2818653
條友 17︰15 左右由沙田市中心巴士總站 3 號月台先問人攞錢,之後再走o黎問 2 號月o既人。佢問到我後面隔幾個o既阿婆,阿婆想俾廿蚊佢,我即時喝住阿婆,之後條友就突然好似賊見差人咁拔足狂奔。我覺得佢有 D 唔對路,又唔知佢係唔係 I.I.,周圍望望見無其他可疑人走埋o黎o既情況下,我就開始拍佢片。片段完結時,佢想用個膠袋o黎打我,但當......然無用啦﹗我大喝一聲,佢又走﹗佢由沙田市中心巴士總站跑o左去大會堂對出個巴士站,我隔佢幾十百吊住佢,當佢正想向三個學生拎錢時,我行快兩步走埋去,佢即刻跑出馬路,差 D 俾車撞到。之後三個學生問我咩事,我解釋完後,佢o地都話好彩無俾錢佢﹗

之後我返返沙田市中心總站等巴士,隔o左一陣又見到佢行埋o黎再『開工』。我又走埋去望住佢,佢就即刻o係膠袋拎件橙色褸出o黎著上身,之後就向樓梯位跑,跑上新城市廣場。我就跑去吊佢尾,佢去到沙田火車站o既售票機度買o左張大埔墟o既火車飛,之後入閘,我就即時用八達通入閘。

一落電梯o岩o岩有車埋站,佢立即標入車箱先向車尾走,又突然掉頭向返車頭走,好似想避我咁。當佢跑到第 7 卡時,我聽到關門響號聲,我就即刻走入車箱,佢一見我走入車箱,又因車上人多無得走,就即刻踎低,呢埋o係人群下。於是我就用電話報警,通知鐵路警區搵人截佢。去到火炭站,佢突然發難想衝向我,但係就俾我同車上其他人制服。去到大埔墟站,有警員o係車門外應,拖o左佢落車。警員就挪解住佢,帶住我同另一位肯做證人o既先生去車站o既警崗度落口供。到我走時,佢仲俾警方扣留o係警崗內盤問緊。但暫時初步知,佢有香港身分證,但就唔係三粒星o既。

大家留心記實佢個樣喇﹗

講真...你話一次兩次我都算
但幾乎個個星期都黎...真係想報警
h2o 發表於 2011-1-25 23:53 | 顯示全部樓層
其實即係話佢係同行乞差唔多? 告遊盪?
Anpretext 發表於 2011-1-26 00:03 | 顯示全部樓層
其實成日預到, 小弟堅決唔比,
不過總會有幾個人肯比,
咁就縱容左佢地"開工"
JX9097 發表於 2011-1-26 00:05 | 顯示全部樓層

唔止沙田,順利小弟都遇過
fuwing 發表於 2011-1-26 03:05 | 顯示全部樓層
我都遇過呢個人
當時我等緊47X/81K
佢問完我同排我後面幾個之後就去問排798 d 人
跟住架798 黎左之後佢又走番黎問我
今次問完$5 之後仲問埋$10 同$20
然後有車黎我上左車就唔知佢去左邊喇
3ASV196 發表於 2011-1-26 08:09 | 顯示全部樓層
其實10年前開始都見到呢D人, 有一班人都一樣的, 問人有無5蚊坐車之類, 通常都同佢講

"你係唔係有D困難, 返唔到家? 發生咩事? 唔駛驚, 我同你報警la, 警察會幫你",
仲要扮到好helpful咁, 唔好同佢鬧wor, 咁呢d人就會驚...

我建議下次都係報警好, 對呢d人

3ASV196.KE7270
Mr.HiN 發表於 2011-1-26 11:12 | 顯示全部樓層

家陣香港係咪真係咁難搵工 . .?
要攪到要係街問人拎錢. .
都幾厚面皮下wO
        純發表意見. . 不喜勿插
fm1234 發表於 2011-1-26 11:53 | 顯示全部樓層
記得以前係屯門安定村分站都與過呢d人,當然我都無理佢。
zoom...zoom...M6
sylvan 發表於 2011-1-26 17:23 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

唔係以前,我2星期前先係屯門市中心巴士站見過呢d人,我仲認得佢,因為我巳經第二次見到佢(同一個人)
WM 發表於 2011-1-26 17:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Mr.HiN 於 2011-1-26 11:12 發表
家陣香港係咪真係咁難搵工 . .?
要攪到要係街問人拎錢. .
都幾厚面皮下wO
        純發表意見. . 不喜勿插

難唔難搵工同肯唔肯去搵工係兩回事黎既
香港地乜人都有,有努力博殺,自力更新既人才
當然不乏攤大手掌問人攞錢既敗類