hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴新巴祝你大展鴻"兔" - 報站
開啟左側

城巴新巴祝你大展鴻"兔" - 報站

herman15hk 發表於 2011-1-28 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-1-29 00:20 發表

哦,讚黃色就得,讚金色就大金色主義嘅

你係要挑壓力感應嘅弊病,我夠可以挑黃色公司 show 左幾年 “ 歡迎乘搭” 得個吉啦

正如FYP寫得幾好都無用,行唔到就係行唔到
少甜啊唔該
903 發表於 2011-1-29 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-1-28 23:20 發表

哦,讚黃色就得,讚金色就大金色主義嘅

你係要挑壓力感應嘅弊病,我夠可以挑黃色公司 show 左幾年 “ 歡迎乘搭” 得個吉啦

首先,我冇話過只可讚黃唔比讚金,只係你ga留言過於侮辱

你話金公司十幾年前有報站,黃/橙公司得隻蛋

好阿,點解過左十幾年都冇改進,用果種唔多準確ga報站?

你唔好同我講成本高,有好ga服務係巴士公司應有ga責任

其次,黃公司個報站供應商執左笠,點可以提供到服務?

如果你話因為太耐冇服務而違背左巴士公司ga責任ga話,

我又想問你:茂然ga決定會唔會比嚴緊ga決定好?
kp3011 發表於 2011-1-29 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 903 於 2011-1-29 00:08 發表

其次,黃公司 ...

嘩,唔多改進?點解一定係學黃色公司先叫做改進,係咪將報站呢樣野玩到天花龍鳳但原來唔 work 嘅就叫巧威威
巴士公司嘅責任係提供報站,你宜家係黃色公司做唔到,護主都要諗下到底係金色公司做到定黃色公司做到
你可以出街問下街客,佢理得你係用 GPS 定壓力感應,總之佢有得睇報站就得
KGIS 摺埋,你自己問下黃色公司做過乜野事情導致佢摺埋好過啦

哎呀,知道黃色公司整報站計劃好嚴謹啦,但係攪到十年,有乜野成績出黎呢?連出報站都未做到點有資格同人講準確度

呢個世界係 target-oriented ,你份 proposal 寫到曉飛,但係 implementation 慢人地十倍有鬼用
herman15hk 發表於 2011-1-29 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-1-29 01:44 發表

嘩,唔多改進?點解一定係學黃色公司先叫做改進,係咪將報站呢樣野玩到天花龍鳳但原來唔 work 嘅就叫巧威威
巴士公司嘅責任係提供報站,你宜家係黃色公司做唔到,護主都要諗下到底係金色公司做到定黃色公司做到
你可以出街問 ...

無記錯係黃巴士拖數搞到KGIS周轉不靈(好似係)

人地system垃圾都好,至少部部車都有,點講都好總好過唔知有邊部有,得個講字零步笑五十步.....

少甜啊唔該
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-29 01:53 | 顯示全部樓層
都係果句
老九點死都死左果報站都十多年
就算新城果野點天花龍鳳都好
人地此終就係俾乘客可以睇到十幾年先

而轉唔轉system既
老實講
現時既system係行得通問題不大既情況下
冇咩需要再冇端端去變

等同如果老九日後有新既報站系統係更加先進既
又唔同話新城唔改進?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kp3011 + 1 Good!

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2011-1-29 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 903 於 29/1/2011 00:08 發表

其次,黃公司 ...

黃公司攪左 18 年有多(93年入標 n26 已經係研究)
而家 , 黃公司行得既報站有幾多部機幾多架車有報站 ?
而且準確度成疑.....(黃公司測唔準, 紅公司頂多係遲按)

其實都係達者為先

.
3ASV174 發表於 2011-1-29 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ~4038~ 於 2011-1-28 14:15 發表
港島公司夠有賣廣告啦, 又cityflyer又人力車, 仲係冇聲tim, 賣得廣告又唔會影響到人

九巴報站近期既車長招聘熱線廣告都係無聲,
同樣唔影響乘客。

但九巴有聲既係商業廣告,
用黎賺錢,同城巴性質根本唔一樣。
所謂新城做既野,九巴其實都有做左好多,
而且好多都更早就做,只係大家唔當係一回事o者。
kay 發表於 2011-1-29 13:15 | 顯示全部樓層
其實講黃色同紅色公司,大家仲忘記左橙色公司.....

黃色公司測試期隨時以數年計,以香港環境黎睇,fine-tune極都只能提高準確度,
係唔會達到100%準

(已經唔講黃色公司用GPS控制埋分段收費,連最基本報站都唔準)

我相信黃色公司應該會有record報站準確度,再不停fine-tune,
當準確度達到某個水平,就應該到橙色公司搞。

雖然我一直唔明黃色公司既系統係可以做手動報站但係佢唔肯用。
世界很簡單 人類很複雜
nwfb94A 發表於 2011-1-29 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-1-29 13:15 發表
其實講黃色同紅色公司,大家仲忘記左橙色公司.....

黃色公司測試期隨時以數年計,以香港環境黎睇,fine-tune極都只能提高準確度,
係唔會達到100%準

(已經唔講黃色公司用GPS控制埋分段收費,連最基本報站都唔準)

我相信黃色 ...

我諗佢都係唔想班司機揸緊車又要禁呢樣禁果樣...
kay 發表於 2011-1-29 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb94A 於 2011-1-29 13:20 發表

我諗佢都係唔想班司機揸緊車又要禁呢樣禁果樣...

非也,佢手動報站都係跟行車里數而定
有次坐72返南區手動報站既,入香隧佢不停出人力車廣告、乘客告示等訊息,但出隧道佢又會好地地出返站名,
只要司機關門後即刻按控制器就得....

當然.....一d短距離既站,巴士到站係出人力車廣告,最失敗既地方就係呢度。
如果短距離既站cut走晒d廣告等訊息就近乎完美。

(以上只限KGIS年代報站)

世界很簡單 人類很複雜