hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界小巴89, 89A, 89B, 89M, 89P, 89S, 98調整車費 ...
開啟左側

[車費] 新界小巴89, 89A, 89B, 89M, 89P, 89S, 98調整車費

FD5410 發表於 2011-2-1 17:39 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2011-1-30 19:08 發表
聽住先啦...個議員不嬲都係得個快字..但又唔多準
"成功爭取"豈止民建聯...係某群人好天真好傻以為世間只有親政府黨 - 民建聯先會做

89 又冇 89B 咁過份既....
呢間公司根本就做野冇 plan 過,,,
又要霸住成個山頭 .. ...

仲記得以前葵涌邨剛剛入似伙,河背街89/A條龍真係好長下
偏偏部部埋站既都係 98...
而家 ? 條龍差唔多短左一半,有時仲要車等人,
唉,真係你都有今日囉

出面沙咀道 89B 就要死執難執先執到半車
埋親 34/43 個站都得果一兩個人上車
其實佢有冇諗過執執 89/89A/89B 條定線架 ?
堆站東一個西一個,三條線執過做兩條線
河背街一條,大會堂一條
高盛臺就唔要喇...
如果可以既話,最好放棄埋大會堂
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
JU2541 發表於 2011-2-1 19:39 | 顯示全部樓層
依家唔係佢有資格講放棄
而係冇乜人係大會堂上車...

佢靠既係葵興站上車果堆客,,,

到今日為止,站頭及車廂都未有通告
人一九,腦便殘
asv21 發表於 2011-2-1 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2011-1-31 01:30 發表

我搭過嘅 89B 都係咁行, 不過唔知可唔可以叫"循環線"囉!
仲有, 呢個"循環線"行法究竟係唔係合法ga?
因為同運輸署網頁完全唔同

我同家人都曾經不止一次係6座上89B,
但司機都要我先俾 $1 去到1座先,
係1座總站唔駛 ...

其實葵聯路沿途既89B分站目的地已經寫荃灣
唔理佢返到1座會唔會擺一陣
正常人理解都係收一程錢
andy92 發表於 2011-2-3 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2011-2-1 19:39 發表

平日比較少,星期六日真係有過半車

PS:
年三十晚(年初一零晨)應該係 89B 最好服務既一日
而家仲開緊 6 分鐘一班,大會堂車接車咁走

原帖由 FD5410 於 2011-2-1 17:30 發表

又或者,個人建議唔好特登等 89B

以前去大會堂都會特登等 89B
次次都要等起碼 15 分鐘先有車

不過而家有左 87K,就唔駛再受 89B 氣

Ms.Potato 發表於 2011-2-3 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2011-2-1 19:39 發表
依家唔係佢有資格講放棄

佢靠既係葵興站上車果堆客,,,

到今日為止,站頭及車廂都未有通告

大會堂唔係無客,係啲班次搞到啲人等等下走哂
FD5410 發表於 2011-2-3 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-2-3 01:16 發表

平日比較少,星期六日真係有過半車

PS:
年三十晚(年初一零晨)應該係 89B 最好服務既一日
而家仲開緊 6 分鐘一班,大會堂車接車咁走

講開年三十晚,我覺得延長服務時間之後,
89/A/B個路線都唔錯,用黎做重組後條定線都OK...
89 剩做葵興葵盛,89A 同 89B 就做返自己
只係 89A 可能要兜兜健康街,89B 唔行高盛臺

89B 大會堂係有得做既,
佢開密d,分分鐘連34班葵盛客都搶到
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
68A 發表於 2011-2-3 16:25 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2011-2-3 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2011-2-3 16:25 發表
住左廿年葵涌村,
住舊樓,由有記憶開始,
荃灣搭小巴,見親都係98 98 又係 98 ;
到而家新樓,
等小巴落荃灣,
見親都係313 313 又係 313 ......

其實近20年堆89系都係唔知去哂邊,
仲有就係咁多年都入石頭街真係唔化既。

抽水D ...

石頭街係規定, 不得不入
人一九,腦便殘
andy92 發表於 2011-2-3 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-2-3 12:38 發表

講開年三十晚,我覺得延長服務時間之後,
89/A/B個路線都唔錯,用黎做重組後條定線都OK...
89 剩做葵興葵盛,89A 同 89B 就做返自己
只係 89A 可能要兜兜健康街,89B 唔行高盛臺

將 89 既車平分俾 89A, 89B
可以令兩線班次可以做密d

若果咁改,89 非繁時可以唔開都得
JU2541 發表於 2011-2-3 18:53 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2011-2-3 18:18 發表

將 89 既車平分俾 89A, 89B
可以令兩線班次可以做密d

若果咁改,89 非繁時可以唔開都得

89 行大窩口道 (茵葵樓)
佢點肯送客比 313 同 43 ...

一字記之曰:霸
人一九,腦便殘