hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 一個村巴司機的苦水
開啟左側

一個村巴司機的苦水

KC3555 發表於 2011-1-29 21:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日坐NR108由太古坊返上水,司機同我地講海澤街個站頭由公園搬去嘉諾撒學校大門口。
佢話:「運輸署終於批左我地,唔使同後面班白牌(去屯門同元朗)爭執。」
有人好奇問落去,佢繼續講:「前一排數碼港搬左,班掹毛巴好離譜,塞住係個站頭唔俾我上客。
大佬,我係合法嘛,同佢地講,佢地仲惡過我。我入錶位,俾埋錢入錶,佢係都要插個位阻住我,
有次,交通警黎,諗住我合法村巴,可以同交通警理論一下,
點知個交通警竟然趕我走,放掹毛巴上客,仲要閘我條龍趕我班客走。
點諗到差佬竟然幫非法車趕我合法車?」
後來佢話:「之前唔係堆掹毛巴,我停開北角官小好地地,運輸署居然因為班掹毛巴趕我走去海澤街,
而家竟然係佢地咄咄逼人走,仲同我搶站頭。你話係乜野世界?」

我反而個心諗,到時NR108搬到方便左太古坊班客,白牌車咪一樣有樣學樣又搬前D,問題始終無解決過。
不過,政府口口聲聲話打擊白牌邨巴,事實上枱底助紂為虐,合法交通公具你真係唔使旨意政府會幫你。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
barking 發表於 2011-1-30 01:00 | 顯示全部樓層
既然那些是非法村巴
可以修例檢控乘客以杜絕客源
gn3509 發表於 2011-1-30 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2011-1-30 01:00 發表
既然那些是非法村巴
有啲合法村巴會加開額外班次/停多啲站,
果啲同非法村巴性質無異,但黃牌同服務表一樣掛响度,你叫乘客點分?
今期流行:690是原罪
AVW56 發表於 2011-1-30 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2011-1-30 01:00 發表
既然那些是非法村巴

政府夠膽咪試下囉...

搭非法村巴的乘客, 其實個個都知道, 萬一發生意外, 將唔會有保險COVER,
既然係咁, 咁點解佢地仲要搭? 係因為合法服務提供唔到充足服務予乘客!

如果政府已經將合法交通服務搞得好,
唔駛你立例, 乘客自己都會搭返合法交通工具啦.

如果政府未搞好合法交通服務,
但係就要拉要鎖D搭非法村巴的乘客,
咁我祝呢個政府可以做到任期完囉
barking 發表於 2011-1-30 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-1-30 01:46 發表

果啲同非法村巴性質無異,但黃牌同服務表一樣掛响度,你叫乘客點分?

以上根本係運吉監管不力所以產生灰色地帶。
AVD1 發表於 2011-1-30 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-1-30 10:20 發表

政府夠膽咪試下囉...

搭非法村巴的乘客, 其實個個都知道, 萬一發生意外, 將唔會有保險COVER,
既然係咁, 咁點解佢地仲要搭? 係因為合法服務提供唔到充足服務予乘客!

唔駛你立 ...

呢個未就係下下以為鐵路係萬能 o既政府最後之收場 ~

遲下又話有咩鐵路通車,
巴士 cut 班叫你轉車坐鐵路

之後就係咁助長非法邨巴
連帶正牌邨既都出事
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| KC3555 發表於 2011-1-30 18:17 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2011-1-30 01:46 發表
有啲合法村巴會加開額外班次/停多啲站,

正常交通警無理由唔識分邊D係合法,邊D係非法村巴,
加左黃牌,就算佢係非法加開班次,始終都係運輸署教我地用黃牌識別呢個係合法,
有乜事幹市民都可以免責。
但係交通警幫非法村巴趕合法村巴走實在太離譜及太荒謬,
尤其是呢條NR108只係有2班車行,我坐呢班仲要係運輸署規定的班次,
所以車長絕對可以大條道理。

香港呢個法治社會,居然有執法者明知違法也要偏袒。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HE7921 發表於 2011-1-30 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-1-30 10:20 發表

政府夠膽咪試下囉...

唔駛你立 ...

如果村巴服務做得足既話就唔會出現960A、960B、962C、969C、X962啦
期待香港出現載161人的E500 MMC
2A_DL13 發表於 2011-1-31 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2011-1-30 21:56 發表

如果村巴服務做得足既話就唔會出現960A、960B、962C、969C、X962啦

本末倒置
呢5條線係政府見到有乘客需求,而及打擊非法村巴而開設既路線
Your global lifestyle partner..
053h4 發表於 2011-1-31 20:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽