hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 將推出巴士模型:12米巨龍巴士(3N)
開啟左側

將推出巴士模型:12米巨龍巴士(3N)

dennis-ying 發表於 2011-3-6 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2011-3-6 20:20 發表

個人黎講,架3N做得幾似,當然我好求其咁睇,冇驗屍咁驗喇

我自己揀左五架,主要係有方甩油或者出左界,但係可接受範圍
不過有得揀當然盡量揀最好

我揀車主要睇上油同埋扶手會否打風,其他好細緻既,我咁求其都冇所謂 ...

一手點都要驗屍咁驗(如果唔係點值原價! )
我自己訂左都早小小o羅車,
早後睇左10架先有一架滿意!
老實,
整體QC唔多好!(只係個人覺得~)
有好幾架車D油出晒界!
亦有d係路線牌的透明膠出界!
da87 發表於 2011-3-7 00:23 | 顯示全部樓層
原帖由 板田 於 2011-3-6 17:59 發表

有一句說話 : 牛唔飲水唔噤得牛頭低
呢位施主睇黎買左呢架3N (我事先聲明, 我都買左)
328蚊買一架玩具車收藏下, 唔駛好似買架睇真車甘呀
做得玩具巴模好多野同真車比一定有出入啦, 你甘樣講法, 有點兒不公道, 無 ...

我已經有3N風機版樹脂車, 如果買左又點會鬧得咁響口

之前未有得睇大圖, 又話會出DL果陣, 雖然都唔係咁滿意, 但仍是有點期待
而家睇清睇楚, 多謝佢同我慳返三舊幾水添~
只係惋惜中巴車近年咁少出, 白白又浪費左一個難得出中巴的機會了

想巴模界有進步, 要懂得向奸商或者冇誠意作品SAY NO
GR614 發表於 2011-3-7 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 2011-3-7 00:23 發表

我已經有3N風機版樹脂車, 如果買左又點會鬧得咁響口

之前未有得睇大圖, 又話會出DL果陣, 雖然都唔係咁滿意, 但仍是有點期待
而家睇清睇楚, 多謝佢同我慳返三舊幾水添~
只係惋惜中巴車近年咁少出, 白白又浪費左一 ...

但我又覺得如果出車個個真係無誠意,我諗架3N唔係依家呢個樣....

我諗只能夠怪最開頭架DL1搞到成又或者用DL1個模改出黎..
セブンアイランド大漁
EDWIN9418 發表於 2011-3-7 02:43 | 顯示全部樓層

成架車整體算唔錯,都算叫做到神韻,QC就真係差啲,慶幸太子、天星店的店員熱情招待,都揀到合心水的!唔出布牌,唯有自己動手!
a720p 發表於 2011-3-7 16:59 | 顯示全部樓層
平心而論, 部3N改到咁已經真係收貨了, 只可惜QC又再一次令人失望, 完全同官方相片的預期有明顯出入。
但願早前傳聞早已造好的DL模型在QC方面會好一點吧(其實大家不會抱太大期望), 唔知有無版友知道DL模型的進一步消息呢?
3ASV196 發表於 2011-3-7 18:02 | 顯示全部樓層
今日睇左上環80n, 選左5部, 無一部ok, 最後都係放棄唔買住了...

自問要求唔係高, 但d QC 好難接受要俾200幾300蚊去買部....

D 問題位都相當"嚴重", 如車輪蓋, 有D位凹左直情, 又有好多甩油情況...
3ASV196.KE7270
busdynasty 發表於 2011-3-7 18:19 | 顯示全部樓層

其實講真, resin3n 同鐵3n 各有各好, 睇鐵3n 順眼o既人咪買, 唔順眼咪唔買, 好正常啫,
resin 3n 外形係好, 但貴呢, 鐵3n 相對平d, 有內籠, 個底盤又ok, 加上由dl 1 改成咁, 都比咗一定o既誠意, windows 又油埋綠色,
個wheel 望落去又像真d
只不過兩款用唔同o既欣賞角度嚟睇
(事先聲明: 本人各買了1 部resin 及 鐵3n)

a720p 發表於 2011-3-17 10:37 | 顯示全部樓層
昨晚去過太子旗艦店,發現窗櫥已經無放3N 11號既display,只剩27號一款仍有display(但價錢牌已被移除)。
莫非已經正式售罄?
3ASV196 發表於 2011-3-17 11:41 | 顯示全部樓層
其實我問左2間80M, 之前都係只是訂左貨可以取貨, 無訂就無了...
3ASV196 發表於 2011-3-29 16:34 | 顯示全部樓層

原來三和仲有極少量, 正價$328.

本身都諗住放棄, 有版友問都無要, 但突然又咁見到,
部車QC 又可以接受, 最後都係買左..
POST (5460).jpg