hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 渣打馬拉松特別線添新成員: R680, R948 (附巴士公司新聞 ...
開啟左側

[問題] 渣打馬拉松特別線添新成員: R680, R948 (附巴士公司新聞稿)

ctb8107 發表於 2011-2-3 18:40 | 顯示全部樓層

R691開左除時蝕到扒響度,
成個將軍澳9成人口都可以直接搭MTR,而將軍澳綫仲係直接過海接駁港島綫,
對於呢9成居民, 港鐵過海不論車程、方便、價錢都贏晒!
呢個亦係一眾69_系列路線02年之前客似雲來, 02年之後就拍晒烏蠅既主要原因。
所以點解開R680都唔開R691就係咁解。

gn3509 發表於 2011-2-3 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2011-2-3 18:40 發表
R691開左除時蝕到扒響度,
成個將軍澳9成人口都可以直接搭MTR,而將軍澳綫仲係直接過海接駁港島綫,
對於呢9成居民, 港鐵過海不論車程、方便、價錢都贏晒!
呢個亦係一眾69_系列路線02年之前客似雲來, 02年之後就拍晒 ...
R680都係得一班車,

證明新巴對馬鞍山客量都唔敢太樂觀
今期流行:690是原罪
3ASV174 發表於 2011-2-3 20:25 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2011-2-3 17:32 發表

港鐵各重鐵線路當日會提早到三點幾開頭車,己經係一項德政。

港鐵大幅提早頭車無記錯係07年起先有,在此之前,參加者咪一樣有法子去到起點。 ...

因為十公里賽係近兩三年先有既新賽事,
所以以前參加者唔及依家多,亦比較少「生客」,個別公交都唔需要特別提早服務。

至於客量,
印象中舊年有版友貼過相,
R307、R962 同 R969 客量都唔差,
亦好相信三線無錢賺的話,新城亦唔會添食加開 R680 同 R948。

始終 R 線係新城主動提供,
不過城巴比起九巴開呢類線更有優勢,城巴非專利既司機好似有時都會開專利車?
如果係既話,城巴人手調配比九巴容易。
toyl 發表於 2011-2-3 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 兜子 於 2011-2-3 01:32 發表

又一個以為將軍澳係屬九龍區既師兄。

然而,R691唔開辦都係好事,N691本身客量都唔見得好好,
反而整條R619由四順經秀茂坪/寶達 (可以加經藍田) 過海就可以方便到唔可以全程搭MTR既參加者。 ...
已經有N619去到維園,只係廿分鐘一班車,現有資源已經可以應付四順。
不如話只係欠一條N601啦!
JN6854 發表於 2011-2-3 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2011-2-3 17:32 發表
港鐵各重鐵線路當日會提早到三點幾開頭車,己經係一項德政。

港鐵大幅提早頭車無記錯係07年起先有,在此之前,參加者咪一樣有法子去到起點。 ...

所以我先話係「公關工程」甚於所謂「德政」

我無話過無呢堆線佢地就去唔到場地
而係公共交通機構願意提供額外服務俾參加者(唔係老馮要提供)
等佢地多0的時間準備/休息 俾外間0的人見到都會覺得「做得好」從而增加印象分

回樓上
全馬寄存時間 最早出發三組分別截5:35/6:10/6:35
雖然話一萬人可能得三幾千由港島出發 咁係咪代表唔需要照顧佢地,要佢地自己諗方法呢?
(港島區都唔係所有參加者住鐵路沿線0架)

因為十公里起步點設於東廊上 所以寄存先要特別安排

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
kwyeung 發表於 2011-2-3 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-2-3 20:56 發表

所以我先話係「公關工程」甚於所謂「德政」

我無話過無呢堆線佢地就去唔到場地
而係公共交通機構願意提供額外服務俾參加者(唔係老馮要提供)
等佢地多0的時間準備/休息 俾外間0的人見到都會覺得「做得好」從而增加 ...

如果係純公關工程,
咁最需要開既睇黎唔係甚麼屯門至尖沙咀R5x, R6x, R7x,
而係半山開既R103, 或者南區出尖沙咀既R973,
又或者西貢出維園既R698
da54 發表於 2011-2-3 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2011-2-3 20:25 發表

所以以前參加者唔及依家多,亦比較少「生客」,個別公交都唔需要特別提早服務。

至於客量,
亦好相信三線無錢賺的話,新城亦唔 ...

糾正一下,十公里賽只係比全馬半馬少一年歷史,只係 07 年時仲係同全馬半馬一樣由尖沙咀開跑,
之後就改為維園開....
至於你們信不信?反正我信了
3ASV174 發表於 2011-2-3 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-2-3 23:39 發表

糾正一下,十公里賽只係比全馬半馬少一年歷史,只係 07 年時仲係同全馬半馬一樣由尖沙咀開跑,
之後就改為維園開....

多謝指正

因為我記得以前東廊係無賽事唔駛封路,
所以誤以為之前未有十公里賽。
s3n370 發表於 2011-2-4 01:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-2-3 20:25 發表

至於客量,
亦好相信三線無錢賺的話,新城亦唔 ...

雖然以往的參加者係無咁多,但未有港鐵延長服務之前果一兩年,己經係講緊三、四萬人。
另外07年前全部項目都係尖沙咀起步,人潮其實係比分開起步更集中。

P.S. 據官方網頁,10公里賽自00起己有。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
edwin118p 發表於 2011-2-5 00:04 | 顯示全部樓層

起初港鐵只有港島線、荃灣線、東鐵線及馬鞍山線於馬拉松當日有提早的。後來2008年因10公里賽事移師維園起步才擴展至全線。