hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 [運輸經營游戲] CITIES IN MOTION
開啟左側

[運輸經營游戲] CITIES IN MOTION

terrychan621 發表於 2011-3-15 00:36 | 顯示全部樓層

係架..因為我將metro做每區一站,,巴士做主體,,後來先發覺唔work先起METRO..
ps.只有一條長途..其於都系短嘅..
bananasims 發表於 2011-3-15 19:36 | 顯示全部樓層
照我睇少人坐地鐵應該有兩個原因,一來你啲巴士太方便,二來你啲巴士塞住人地都過唔到馬路坐你條地鐵,點坐

想迫啲人坐地鐵,基本上都要取消晒啲線,由頭 set 站,以地鐵站為中心,一至三架車一條巴士線,柏林 1930 年我搞到六十二條條條賺全綠臉(紅臉係地鐵先有),我估去到 2016 應該都有八十幾條。
另外最好一個巴士站只有一條線停,唔係只會好似你張圖咁無限量咁塞同蝕
多線停,仲要個巴士站 SET 响班馬線後面,啲巴士塞住根本無人過到馬路…你應該將右邊個巴士站放响班馬線前面
(Cities in Motion 啲人好乖架,唔亂行,淨係過班馬線,你唔信你試下响阿姆斯特丹西面個火車站對面 set 巴士站,睇下啲人點坐巴士
巧妙運用十字路口同兩條行車線啦,可以減少好多脫班同塞車問題。

基本上,開長途巴士線無錢賺,公司評分大大拉低,嚴重塞車…
不過有時我會開下作疏導人流之用(地鐵太多人嗰陣 DELETE 個 STOP 就會無人等車,等一陣條巴士就會有人坐,地鐵都唔會好似以前咁迫人)

~~~
HK104 發表於 2011-3-16 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 terrychan621 於 2011-3-14 23:00 發表
174117http://imm.io/4lh0
發生了咩事??我已經將metro較到free,,都吸引唔巴士客

以我玩落,價格對多唔多人影響唔大。
會唔會係你METRO線路太簡單,你好似得1條環狀線,咁變左有D地方METRO去唔到,咁D人仲係迫巴士。
試下開多幾條METRO,將METRO線COVER多D地方,最好線與線有車站連到,D人就會用METRO。
我玩維也納都起左9條METRO線,成左一個網形NETWORK,有2條METRO清客都清唔切。
試過有條巴士線未有METRO時用到17-18架都清唔到客,仲攪到D車塞死晒,開左METRO 7號線就SHIFT左D人,用6-7架車已經夠,條路亦通好多.
中華巴士 DL20 ML77
EH2674 發表於 2011-3-17 11:07 | 顯示全部樓層

地鐵站係咪一定要橫向?

thz~
強人所難,不可一不可再
HK104 發表於 2011-3-17 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2011-3-17 11:07 發表
地鐵站係咪一定要橫向?

thz~

可以打直,Right Click就可轉方向。
terrychan621 發表於 2011-3-18 22:22 | 顯示全部樓層
放棄了柏林,,開始玩維也納

最亂嘅軌道..亦維也納最大嘅Metro車站
左有Metro車站,,右有火車站  福地
亦係Tram嘅頭站
Tram嘅客量保證

terrychan621 發表於 2011-3-18 22:24 | 顯示全部樓層

del

bananasims 發表於 2011-3-19 11:22 | 顯示全部樓層
http://hkitalk.net/HKiTalk2/atta ... 22&noupdate=yes
呢度都離火車站 OK 遠喎

我既維也納都會鐵路,1993
唔知乜事上面滿意度變咗紅色 =.=...
大圖

Cities in Motion 有個問題就係啲人會行去 RADIUS 內,不過行好遠水路既站坐車

個個總站好似寶琳咁只可以停一個月台,成日塞地鐵,所以而家搞到咁
~~~
HK104 發表於 2011-3-19 21:34 | 顯示全部樓層
地鐵有冇得起雙層月台?
bananasims 發表於 2011-3-19 21:42 | 顯示全部樓層

無,轉乘通道都無
~~~