hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新 ...
開啟左側

反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新)

DIH 發表於 2011-2-10 10:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-2-9 23:18 發表

香港80後自懂事已經享用緊發展成果, 有部分人沒有過程這觀念也不奇怪

當香港80後到東京享受人地發展成果時, 留意下東京的開發面積,
由市中心搭成個鐘頭車沿線都仲係密麻麻的房屋,
你就可以想像到東京發展係咩過 ...

OT,雖然唔係太關事,人地都唔會點理,但可以睇下東京發展過程:
1923年關東大震災,東京大火,燒毀大量舊建築,合共造成10萬人以上死亡。
1944年東京大空襲,燒死8萬多人,東京四分一被夷為平地。
沒有這些,東京會像大磡村一樣。

成田機場裡面,有抗爭了40年的釘子戶,菜園村所謂關注組,有沒有這般能耐?

重有,而家香港人好鍾意去鄉下睇乜祭物祭,知唔知明治維新期間,就如中國破四舊,
傳統宗教被人遺忘,神社門堪羅雀,年青一代出大城市打工,鄉下經濟衰退,
那些乜祭物祭其實係神社、地方政府與鐵路公司想出來的主意,
習俗早已生疏,係為了搞祭典而重新考究甚至係作出來的,
當你以為人地文化傳承做得好好,其實都係經濟掛帥罷了。
這是以前在某專欄睇到的,來源已不可考,真唔真都好,可當作一種解讀。

OT完。

kay 發表於 2011-2-10 11:56 | 顯示全部樓層
有樣野唔明,不斷更新,呢單野又係咪一定會越煲越大?

政府要做諮詢,好有難度!
成個規劃都係概念,概念既野都係難傾架啦。
資料太多局限,做討論只會得個死字。

唔同一條高鐵同$掛勾喎。

比得政府延長諮詢,結局都只係比班反對既人佔晒上風。

今日見中國評論新聞網講既評論,叫香港人唔好靠大陸,中央隨時閂喉,
我好期待呢一日既來臨同埋香港人會點折墮法,呢個岩晒80後品味。

香港產業單一化講左咁多年,經濟轉型又轉唔到,唔通真係靠民主就解決晒?

依家班80後又話樓貴,又話上唔到位,但連黎智英都話香港機會比以前多嘛。

班80後講野就叻,鐘意寫野同遊行,遊行博上位,寫野賺稿費,
話唔埋有人靠稿費搵飯食,樓主不妨轉做評論員,日後如看見閣下文章上報,我實毫不猶疑like你

主流媒體近年都興炒作,甚少帶領讀者找出真相,想唔令香港人冷感d都唔得啦。

另外,有興趣投訴規劃署做法不當既人,
呢個電郵實岩晒,都係有fd教我用呢招,去對付d敷衍既政府部門
ceo@ceo.gov.hk
[OT]
 樓主| AL_71 發表於 2011-2-10 12:03 | 顯示全部樓層
其實我講得唔清楚,我係focus係呢篇文既je
83個回覆中,有3位反對計畫、10位支持、2位中立
有1位冇表態而不計算在內

但離題講一講,話就話24053個會員
但係較active咪又係得果100-200人....

"這裡是討論區,不是閣下的xanga,唔係話你想人地點就點"
"上黎討論,提出理據,再三思考"
"理據有問題....討論唔係咁的..."

可能你對討論區仲係停留係一個比較舊既idea
我唔係為左搏出位lo...想得太多la
而家討論區其實同facebook, twitter一樣,係發放消息既地方 (唔單止係不斷討論...)
亦係一個social network
發文者做呢d時事性宣傳,其實冇乜問題 (商業廣告另計),只係想attract public attention
一傳十、十傳百,呢d涉及香港未來規劃、以及破壞香港事俾多d人知唔好咩?
你話係誤導,咁我如果update篇文既時候轉載及支持陳雲果篇咁要扣10幾20分 ?!
我黎呢度只係想講消息,毫無打算討論 (知道呢度既 audience view係..)....要討論既,請你們自由討論

你可以有你既idea,但唔該都尊重下發言者,見到有部份post所講既野同五毛一樣,令人心酸。

至於facebook既power
自己可在google search一下就知
我都唔多講,你地唔信呢種power我都冇法

俾你講中哂wo@@
hkitalk會員喜歡與主流網上民意為背ga
呢句話又真係wo
爬下舊文.... 撐CCTVB、撐高鐵、反2012普選、反五區公投etc...

唔通A版介紹The ONE、iSQUARE、講潮流、網上惡搞都叫誇張、無實質理據既文?
咁italk咪要得「認真」既文先得?!
倒不如不貼文LA....
到時少人氣我都唔CARE la
趕走既原因:咪就係我既文根本唔太適合italk既audience

係呢篇文,我只會update返D消息
要討論既....你地繼續講la
I don't care more

(以上全為個人意見)
話已完

評分

參與人數 3iPower -5 aPower -6 收起 理由
dongfeng -3 意圖鬧事及挑起罵戰
a_drew -5 亂扣人帽子!
kay -3 你自己有尊重過人?五毛呢個字已經對站友無 ...

查看全部評分

teddybus 發表於 2011-2-10 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2011-2-10 00:51 發表

政府d調查根本黑箱作業
睇下之前亞運調查就知咩事

仲有:
為菜園-為公帑-為弱勢-為公義。刻不容緩, 請各位支持一月十五日再聚立法會, 對抗669億西九大石壓死蟹高鐵方案!
52,112 members
http://www.facebook.com/group.ph ... hp?gid=213899423412

撐起高鐵.撐起香港
31,384 members
http://www.facebook.com/group.ph ... 173589416488&v=wall

邊個多人d呢 ?

見你用facebook group 既member size 黎做comparison
我真係想講, 而家有好多人, 特別係後生既 係見有人invite 就join 就like
我有d 學生 (當然係90後) 係 facebook like 既pages係講緊成千個
你話佢地個個page 都係真心like 你講我都唔信啦
同樣道理
你可唔可以保證到個52,112個facebook members 都係對個計劃了解得好仔細
無一個係人join 自己又join?
我已經未計有d 人開分身facebook 去 join 呢d group
(又唔好話開分身facebook 無可能等等, 我身邊起碼有5個以上既朋友係有兩個或以上既facebook account)
再講, 我無留意過反高鐵既facebook group 有幾多個
但支持高鐵既已經起碼有三個, 每個係講緊一萬以上, 點解你又唔加埋黎睇, 而只係抽單單一個黎做文章?
kay 發表於 2011-2-10 12:24 | 顯示全部樓層
上面#94個d咪係AL_71既style,唔夠人拗就亂扣帽子。
由一開始,至終都係咁,我已經唔多想講"死性不改"

似乎網典hkitalk會員名單可以寫多個,兼可觀性甚高。

討論區既核心係討論,呢度唔係單純消息發放區,
如果唔係,轉載news就唔駛要加個人意見啦,本末倒置,為駁而駁,錯漏百出

大家都忍夠你無限擴大,如果閣下認為本文無需討論,真係可以叫版主鎖文,廢事有人踩中地雷,誤中副車。

香港有呢類單向思維、心胸狹窄、岩聽就like,唔鐘意就發瀾渣、亂扣帽子、不重視多元意見、自視過高、自我膨脹既人,點解香港人要沉淪,不如問下自己做左d乜

人點解唔受歡迎,出位既反效果,比起只懂狂開分身既海生,更有研究地方。

做人唔好勉強,留係hkitalk只停留係無理批評,鄙視其他會員既層面,讀咁多年書,停留呢d階段,仲唔浪費納稅人錢?

討論係講facts,唔係亂吹,你亂吹都只係想吸引傳媒留意,呢張係呢班80後既底牌,唔係A先生所堆砌既理由。

AL_71你自問有尊重過我地?你有乜資格話我地唔尊重你,就憑你講"5毛"呢兩隻字。

評分

參與人數 5aPower +15 收起 理由
nwfb1601 + 3 一語中的,睇完簡直大快人心。 ...
kwyeung + 3 I wholeheartedly concur.
edhong + 3 very agree
bananasims + 3 有咩原因唔加你分
a_drew + 3 支持, 講中好多香港人既心聲!!! ...

查看全部評分

3ASV196 發表於 2011-2-10 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-10 12:03 發表

"這裡是討論區,不是閣下的xan ...

就算你是宣傳, 你唔想討論都好, 宣傳都係需要事實, 理據
唔係隨口講, 但好可惜, 閣下到現在都唔肯面對返事實, 理據,
去作出言論, 不斷只是活在你自己的網上世界..

如果這是宣傳, 我想都是一個好失敗的宣傳...

P.S. 你可以講左咁耐, 回應左咁多, 到現在先話你原來唔想討論,
真係第一次見, 唔怪得你一直話HKITALK 唔o岩你, 我都覺得真
係唔o岩wor

p.s. 本身無人話你a版d 文...

3ASV196.KE7270
a_drew 發表於 2011-2-10 13:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-2-10 12:24 發表
上面#94個d咪係AL_71既style,唔夠人拗就亂扣帽子。
由一開始,至終都係咁,我已經唔多想講"死性不改"

似乎網典hkitalk會員名單可以寫多個,兼可觀性甚高。

討論區既核心係討論,呢度唔係單純消息發放區,
如果唔係,轉載news就 ...

最令人反感係有d人, 有理冇理就話人係5毛, 左仔
人地冇講贊成, 只係唔認同你就話人贊成
簡單係不知所謂, 同以前d紅衛兵去批鬥人有咩分別??
仲枉好多呢d人係大學生, 簡直浪費晒納稅人錢供書教學
hkth 發表於 2011-2-10 13:16 | 顯示全部樓層
本人真想不到樓主居然不想在此題目上議事論事, 不求甚解地盲目支持這篇在獨媒內的文章. 到底有多少事實支持呢?
OTIS401 發表於 2011-2-10 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-10 12:03 發表
唔通A版介紹The ONE、iSQUARE、講潮流、網上惡搞都叫誇張、無實質理據既文?
咁italk咪要得「認真」既文先得?!
倒不如不貼文LA....
到時少人氣我都唔CARE la
趕走既原因:咪就係我既文根本唔太適合italk既audience

討論?老實講我完全唔覺得你係度討論
而係貶低這裡的站友,話我地係窮我都真係...真係算了
咁五毛同左仔呢?

你要我慢慢舉番D例子出黎,我樂意奉陪
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... p;page=1#pid2129893
A區大部份版而家就係咁lo....
而家情況係冇野想分享->無左人睇-> 無人回
講左咁多次,但站方咁耐都冇實質措施去改善

講潮流、中高檔美食、旅行既野無人回.....我當然可悲
但更可悲的是...他們只限於交通....超市,便利店....快餐店
甚至提及某大型商場開左3年都未去過...
似乎係井底之蛙吧!

換轉係其他討論區,有人會講超市,便利店....快餐店消息嗎?
我想全港只有這裡才會有大量這類文章吧

http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... page%3D1&page=2
原帖由 AL_71 於 2011-1-9 10:40 發表
得罪一句:
因為italk既部份版友比較窮
覺得平民化的地方才適合他們
但近年因為年青人對生活要求高左,令香港唔少商場都趨向高檔化+領匯佔領下
佢地要搵適合既日用品地方就愈來愈少
就賴哂大陸客令到香港商場趨向高檔化
(而家睇到既只係尖沙咀、彌敦道同上水多大陸客)
沙田新城市廣場多大陸客既店
又咪係得電器+珠寶店....唔少店咪係商場翻新前都有

而家德福都開始走高檔路線la
試問果度多唔多大陸客ar ?!

其他就由番閣下搵吧;p

你要post神祕地方,商場消息,食評等,我相信這裡的站友是無限歡迎的
但唔該你,注重番網絡禮儀

同埋,我地從來冇講過hkitalk會員喜歡與主流網上民意為背ga

Kaix 發表於 2011-2-10 14:36 | 顯示全部樓層

"這裡是討論區,不是閣下的xan ...

喂喂, 我點數都數唔到有10位支持,
係咪「反對你反對計畫的理據」就等於支持計畫??

italk一向係重視思考過程,
如果你理據有問題, 即使大家立場一樣,
我都會提出質疑

人地提出質疑, 就唔該你堂堂正正回應, 你到底明唔明咩叫討論??