hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新 ...
開啟左側

反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新)

gn3509 發表於 2011-2-8 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2011-2-8 12:52 發表

你自己到廣州深圳看一看,
到是是比人打一身既人多定係生活更上一層既人多?
人要比較既,最主要係自己,一個遊戲如果令我身家多左10%,而有人多左20%
我會好樂意玩,就算唔玩,都唔會推翻個遊戲

你享受緊今日既香港,香港 ...

首先,中國29個一級行政區,2千幾個市縣,點解你講黎講去都係廣州深圳?
你眼中既中國係咪得廣州深圳?

而家個遊戲係有人冇左100%有人多左200%喎,
你係咪樂意做冇左100%果個先?

就係我知道發展會有人犧牲,
我先講唔出話"而不是將自己的城市發展扯埋黎陪葬!"呢啲咁涼薄既說話
(話時話,60-70年代香港既人犧牲過乜?)
樓主個標題固然太誇張
但係單憑呢篇文中,"綠道"兩隻字都可以人人唔同解釋
就知呢個計劃係唔清唔楚
令人有擔憂係正常

今期流行:690是原罪
wilsonli321 發表於 2011-2-8 13:44 | 顯示全部樓層
 樓主| AL_71 發表於 2011-2-8 14:04 | 顯示全部樓層
呢件諮詢終於上報了,SCMP更以mystery regional plan為題,同網典一樣

SCMP: Public and lawmakers demand details of mystery regional plan
http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150095312564564&id=543572910&ref=mf

九年大計 鬼祟諮詢 樣樣早有定案
建環珠江口灣區香港被規劃

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 0039&cat_id=7355444

相信呢度有部份人睇左呢篇2004年既報道,會覺得好自豪.....
http://www.360doc.com/content/06/0923/16/11033_214667.shtml

近50個省市自治區規劃將出臺

三都、六區、四十省
中國民政部區劃地名司司長戴均良4月初在香港接受媒體采訪時透露,中國的行政區劃改革將在今年年內正式啟動,改革方案將於今後兩年內完成。改革後,中國設大約50個省級政區,為此至少有4個城市將升格為直轄市。

中國現行行政區劃建制一般有4個層級,即省-市地州-縣-鄉鎮,少數地區在縣與鄉鎮之間還派生出第5級管理層-區公所。如此繁多複雜的行政管理層次,居世界之最。這種區劃費人費時,缺乏透明,不利溝通,影響效率,因此,對此加以簡化,已是勢在必行。事實上,福建、江蘇、浙江和湖北等省已經開始了試點式改革,讓縣直接接受省的領導,從而逐漸取消地級管理層,據說,效果良好。

戴均良認為,從中國的國土面積和人口考慮,設置50個左右的省級行政區比較合理。從目前中國的國情看,重新進行大規模的分省不現實。它將影響國家和社會的穩定,也會帶來過大的行政管理成本。

如果中國省級政區目標定位在50個左右,那麼就是說在現有基礎上再增設16個。一般認為,最少的方案也要增加4個直轄市,即在東北地區、華中地區、華南地區和西北地區。

按照中國"財經網"透露的消息,新增直轄市必須具備以下條件:第一,必須是大的區域裏的首位中心城市,同現有直轄市保持一定距離。第二,人口不能少於200萬。第三,經濟總量應高於全國大城市平均值,財政至少能夠自給自足。

1、北京都:現轄區域不變。

2、渤海省:由現天津市、現河北省秦皇島市、唐山市、承德市、廊坊市組成,省會天津。

3、遼東省:由現遼寧省大連市、丹東市、營口市、寬甸、桓仁、岫岩組成,省會大連。

4、遼寧省:由現遼寧除上述餘下地區,合現內蒙赤峰市、哲裏木盟組成,省會沈陽。

5、吉林省:由現吉林合現內蒙興安盟組成,省會長春。

6、黑龍江省:由現黑龍江合現內蒙呼倫貝爾盟組成,省會哈爾濱。

7、雁雲省:由現山西省大同市、朔州市、忻州市、現河北省張家口市、淶源組成,省會大同。

8、平原省:由現河北省邯鄲市、刑臺市、現河南省安陽市、鶴壁市、濮陽市、新鄉市、焦作市、濟源市、現山西省長治市、晉城市組成,省會安陽。

9、內蒙古自治區:由現內蒙古自治區除上述地區以外的地區組成,首府呼和浩特。

10、山西省:由現山西除上述地區外的地區組成,省會太原。

11、河北省:由現河北除上述地區外的餘下地區組成,省會石家莊。

12、膠東省:由現山東省青島市、濰坊市、煙臺市、威海市組成,省會青島。

13、淮海省:由現江蘇省徐州市、連雲港市、濱海、響水、灌南、宿遷市、現安徽省淮北市、蚌埠市、宿州市、亳州市、現河南省商丘市、現山東省日照市、臨沂市、濟寧市、荷澤市組成,省會徐州。

14、山東省:由現山東除上述地區的餘下地區組成,省會濟南。

15、上海都:包括現上海、現江蘇昆山、太倉,現浙江嘉興、寧波、舟山等地。

16、浙江省:由杭州市、桐廬、建德、淳安、湖州市、紹興市、現安徽黃山市、宣城市、現江西婺源組成,省會杭州。

17、浙南省(東甌省或雁蕩省)──由現浙江溫州市、臺州市、麗水市、金華市、衢州市組成,省會溫州。

18、江蘇省:由蘇州市、無錫市、常州市、南通市、泰州市、淮安市、鹽城市組成。省會江陰(靖江)。

19、揚子江省:由現江蘇省南京市、鎮江市、揚州市、現安徽省馬鞍山市、滁州市、蕪湖市、巢湖市、銅陵市、池州市、安慶市、合肥市、蚌埠市、淮南市組成,省會南京。

20、淮河省:由現安徽省六安市、阜陽市、現河南省周口市、駐馬店市、信陽地區組成,省會潢川。
21、河南省:由現河南省除上述地區外餘下地區組成,省會鄭州。

22、襄(陽)荊(州)省(或淅川省):由現湖北省襄樊市、十堰市、荊門市、荊州市、枝城組成,省會荊門。

23、三峽省:由現重慶市、現湖北省宜昌市、恩施州組成,省會重慶。

24、湖北省:由現湖北省除上述地區外餘下地區組成,省會武漢。

25、黔中省:由現湖南湘西州、懷化市、現貴州省銅仁地區、黔東南州組成,省會懷化。 26、嶺南省:由現湖南省衡陽市、郴州市、現廣東省韶關市、連縣、連山、陽山、現江西省贛州市、吉安市組成,省會井岡山。

27、嶺西省:由現廣西柳州市、桂林市、河池地區、現湖南省永州市組成,省會桂林。

27、湖南省:由現湖南省除上述地區外的餘下地區組成,省會長沙。

28、江西省:由現江西省除上述地區外的餘下地區組成,省會南昌。

29、廈汕省:由現福建省泉州市、廈門市、漳州市、龍岩市、現廣東省汕頭市、潮州市、梅州市組成,省會廈門。

30、福建省:由現福建省除上述地區外的餘下地區組成,省會福州。

31、香港都:由香港、澳門、現廣東省珠海市組成。

32、廣南省:由現廣東省茂名市、湛江市、現廣西防城市、欽州市、北海市、玉林市、貴港市、梧州市、賀州市組成,省會玉林。

33、廣東省:由現廣東省除上述地區外的餘下地區組成,省會廣州。

34、廣西自治區:由現廣西除上述地區外的餘下地區合現貴州興義州、雲南文山州組成,首府南寧。

35、海南省:現海南省不變,省會海口。

36、秦巴省:由現四川省南充市、巴中市、達州市、廣安市、廣元市、現陝西省漢中市、安康市組成,省會巴中。

37、金沙江省:由現四川省攀枝花市、涼山州、九龍縣、稻城縣、鄉城縣、現雲南省東川區、昭通地區、麗江地區、迪慶州、永仁、元謀、組成,省會攀枝花。

38、南詔省(大理省):由現雲南省大理州、保山市、臨滄地區、德宏州、怒江州組成,省會保山。

39、貴州省:由現貴州省除上述地區外的餘下地區組成,省會貴陽。

40、四川省:由現四川省除上述地區外的餘下地區組成,省會成都。

41、雲南省:由現雲南省除上述地區外的餘下地區組成,省會昆明。

42、陝西省:由現陝西省除上述地區外的餘下地區合現甘肅省慶陽市、平涼市組成,省會西安。

43、甘肅省:由現甘肅省除上述地區外的餘下地區合內蒙額濟納旗組成,省會蘭州。

44、青海省:不變。

45、寧夏自治區:不變。

46、西藏自治區:不變。

47、北疆自治區:由現新疆維吾爾自治區烏魯木齊市、哈密地區、吐魯番市、昌吉州、伊犁州、克拉瑪依市、石河子市組成,首府烏魯木齊。

48、南疆自治區:由現新疆巴音州、阿克蘇地區、和田地區、咯什地區、克孜州組成,首府咯什。

49、臺灣省:不變

hkth 發表於 2011-2-8 20:09 | 顯示全部樓層

政府新聞稿:
規劃署繼續聆聽公眾對「環珠江口宜居灣區建設重點行動計劃」研究的意見

請大家留意下面數段:
...(規劃署)發言人強調,在「一國兩制」原則下,粵、港、澳三地在行政上互不隸屬,政治經濟體制不同,社會情況亦有所分別。因此,研究所提出的建議,是以原則性和方向性為主,供三方制定各自的政策及措施時作參考。在考慮有關建議時,三方須根據各自情況決定建議的可行性和適當的落實措施。

...研究的其中一個目的是羅列三地各自的規劃建議,作為互相參考的資料。

「就香港而言,日後在落實有關建議時,我們會按照既定程序進行諮詢及研究方能再作決定。」

故此所謂「被融合」一說根本就不成立.
DIH 發表於 2011-2-9 00:16 | 顯示全部樓層
2004年話年內啟動改革,兩年後完成改革,而家係2004年後的第七年,我只係見到成地桔。
2004年夠冇話2009年有時速350公里的高鐵啦。
艾未未有份設計的鳥巢,成了奧運主場館,夠估佢唔到啦。

正如我之前話,理得佢丫,都唔知有幾成真、幾多水份,成日驚弓之鳥鬼咁緊張,
佢唔使郁一條毛你就已經自己嚇死自己,到真係「玩鋪勁」時你點同佢鬥?
既然呢個遊戲唔到你話唔玩,咪放長雙眼囉,
整天跳上跳下等於話畀人知你底氣幾差,到時人地要玩你就如捽死一隻蟻。(底氣係乜?自己查)

3ASV196 發表於 2011-2-9 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-2-9 00:16 發表
正如我之前話,理得佢丫,都唔知有幾成真、幾多水份,成日驚弓之鳥鬼咁緊張

haha 我想規劃署的新聞稿最重要已指出"『灣區研究』是一項概念性的研究",
"研究所提出的建議,是以原則性和方向性為主"...

部份人如果仍要放大晒去睇, 幫唔到....
3ASV196.KE7270
AVW56 發表於 2011-2-9 09:53 | 顯示全部樓層

老實講, 到今時今日, 廣東省仲睇得起香港, 將香港歸入埋廣東省的整體規劃,
香港人應該要還神啦, 仲係度嘈三嘈四....

如果經常往返廣東省的站友應該會知道, 廣東省而家有3個大經濟圈,
分別係 深莞惠 (深圳東莞惠州), 廣佛肇(廣州佛山肇慶), 珠中江(珠海中山江門).
呢3個經濟圈, 唔係只係得個名, 而係已經聯合發展緊, 並且有晒FUTURE PLAN.
好似深莞惠, 已經完成左公交網絡互通, 興建緊城際輕軌, 未來更會進行電訊網絡統一, 區碼統一為755.
至於廣佛肇, 廣佛地鐵一早通左車啦, 公交年票亦已經互通, 未來圈內醫療系統亦會統一互通.

廣東省政府已經有晒全盤計劃, 全力發展3個經濟圈, 當中並無香港的份,
今次呢份規劃, 重提香港, 香港人發達啦, 起碼暫時仲未被人邊緣化.
廣東省政府要邊緣化香港, 簡直係EASY JOB.
Kaix 發表於 2011-2-9 10:19 | 顯示全部樓層
香港被規劃「純屬講大咗」
高官解畫 澄清環珠計劃旨在交流
http://www1.hk.apple.nextmedia.c ... 867&art_id=14954195

似乎連生果都冇諗要借題發揮, 仲幫政府解畫

毒媒已出現"生果被河蟹"的聲音了

做個班人真係易, 非黑即白, 唔駛點用腦,
正所謂痴痴呆呆坐埋一枱, 繼續痴呆

3ASV196 發表於 2011-2-9 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-2-9 10:19 發表
香港被規劃「純屬講大咗」
高官解畫 澄清環珠計劃旨在交流
http://www1.hk.apple.nextmedia.c ... 867&art_id=14954195

似乎連生果都冇諗要借題發揮, 仲幫政府解畫

毒媒已出現"生果被河蟹"的聲音了

做個 ...

離題少少.....

其實做佢地都唔係易ga, 日日想像自己點俾政府害, 咁做人
都好辛苦吧...

好似部分人咁, 之前又話有關計畫唔清楚, 到規劃署出聲解釋,
又話人地信唔過, 佢地只是相信自己的想像世界, 成日幻想香港
將會點滅亡, 點俾中共控制, 樣樣野都批評, 成日諗返90年代的
香港, 你話係唔係辛苦喇...(請唔好對號入坐)

呢d人, 成日去提咩香港人, 香港精神, 香港價值, 但究竟明唔明咩
先係香港精神?

回正題, 其實就算d官員係講大話, 內地真係想規劃香港都好, 點解我地
又唔相信下香港本身由港英年代傳下來的法律及制度呢?

係香港, 規劃要落實, 係要經過好多程序, 包括立法會撥款通過等, 如果
中間程序出現問題, 亦可以用法律解決, 是否真係咁容易可以內地控制
到香港規劃, 甚至一份咁的計畫書, 港深就可以立即唔駛再過關? 新界
d 鄉村立即無晒?

咪玩la, 如果係咁易做, 沙中線就唔會計畫左咁多年都未起....
(我都想, 如果係咁易落實規劃就好)

成日話香港的優勢/獨特性, 係呢件事上, 點解又唔相信下我地呢d 真正的
優勢/獨特性(法律及制度)?

3ASV196.KE7270
jpoon 發表於 2011-2-9 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2011-2-8 11:49 發表

如果你响中國享受緊「中國速度」,你就上唔到ITALK貼呢篇文
而且只係睇到表面發展既成就,
睇唔到發展背後幾多人被壓迫,
閣下既世界觀唔見得比你口中既80後好囉

同埋一國兩制係寫入基本法,最少50年不變
慢慢消失都係正常,真係虧你講得出

PS:成日見到有人話大陸乜好乜好,香港乜差乜差,
但係從來唔見佢地話移民返大陸住架喎

我上一份工響內地返工的, 果陣要睇內地既討論區搵基建資料, 我可以話你知, 內地既討論區唔係你諗得咁黑暗, 好似我地而家討論既野都可以討論的
返大陸住既人都唔少, 我聽過好多人住雅居樂、碧桂園, 深圳亦有唔少香港人住緊
對上三份工時, 以前有個同事響深圳文錦渡住, 貪佢可以收到香港流動電話訊號