hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新 ...
開啟左側

反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新)

jpoon 發表於 2011-2-9 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2011-2-8 12:12 發表
冇人話過中國發展落後,多數人鬧既都係鬧佢發展既模式
同埋中國係13億人,12億係十年前既事囉
而且閣下既中國只係得廣州?
你既世界觀真係一流囉
慢慢變就已經違反左基本法五十年不變呢個方針,
有法不依都話贊成,唔怪得你支持中國呢套發展模式囉

其實我係問緊你,
而且大陸一日150人移居香港,唔知香港幾多人移居大陸呢?

以前發展模式的確係畀人鬧的, 但而家已經變左好多了
深圳搞規劃, 都會遨請埋世界各地專家去畀意見
長三角既規劃做得比珠三角超前, 以我睇, 如果珠三角仲係各自為戰, 只會落後長三角越來越遠
基本法五十年不變其實內地一路都支持, 只係有少數香港人要攬住阿爺, 乜都要問阿爺
香港有好多野都同內地息息相關, 作為中國既一分子, 參予珠三角規劃有乜問題?
內地150人移居香港, 有幾多係住響香港呢? 西九好多所謂豪宅畀內地人買, 佢地可能一年住幾日
反而我自己真係見好多香港人晚上過關返內地, 雖然唔係個個都響內地過夜
jpoon 發表於 2011-2-9 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-8 14:04 發表
相信呢度有部份人睇左呢篇2004年既報道,會覺得好自豪.....
http://www.360doc.com/content/06/0923/16/11033_214667.shtml

又唔係官方文件, 咁都好信
內地好多野, 唔係官方出既, 隨時係吹水多過堅料
Kaix 發表於 2011-2-9 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2011-2-9 14:04 發表

網上越黎越多人發言係咁,「根據inmediahk, ......」
將獨媒當聖經咁讀

可想而知佢地分辨資訊可信性的能力有幾差

樓主| AL_71 發表於 2011-2-9 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2011-2-9 14:02 發表
基本法五十年不變

基本法五十年不變?! 事實就在眼前
仲記唔記得中央曾經多次人大釋法
令到香港人冇權07,08,12年雙普選
連普選呢個字眼都係中央話哂事
根本上而家香港係被800人既得利益者+中央控制哂

原帖由 jpoon 於 2011-2-9 14:02 發表
內地150人移居香港, 有幾多係住響香港呢?

話就話150人
不過事實唔止呢個數咁少lo
你睇下而家班內地幾識得利用香港資源
係香港生子/女
咁就可以係香港有居留權la
生兒子/女後/150人移居香港後
部份人又可以申請公屋...佢地仲可以有大機會係市區新建公屋住tim
冇機會申請公屋既
卻要留係香港住板間房....(生活可能仲差過香港)
呢班人的確好浪費納稅人資源
一係就炒高物價
真心想停止內地人移居香港

原帖由 jpoon 於 2011-2-9 14:04 發表

唔好咁以為ar...內地所謂的吹水野
隨時會變左堅料ga...只係時間上問題

原帖由 Kaix 於 2011-2-9 15:17 發表
網上越黎越多人發言係咁,「根據inmediahk, ......」
將獨媒當聖經咁讀
可想而知佢地分辨資訊可信性的能力有幾差

你睇下而家d香港傳媒大多唔係親中、就係有龐大的財力...所報導的都係主流東西
有d仲係偏幫政府/財團

獨媒就係提供另一條特定渠道,為小市民帶出聲音。(那些聲音主流媒體都唔care)
呢一類媒體正是部份80後 (包括自己)想要的

沒有獨媒,那麼還有誰關注時代廣場公共空間、天星、皇后、五區公投、舊區重建以至近期菜園村?
就是獨媒,才使到公眾更關注香港的社區空間、香港人想要的價值。

DIH 發表於 2011-2-9 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-9 17:12 發表

你最信唔過的中共及香港特區政府,成部基本法大大份免費網上任睇,
請你讀清楚白紙黑字明言「五十年不變」的是甚麼,歡迎你回來分享。
註:我在1997年第一次接觸基本法時已經睇到。

我敢講,就算全港七百萬人只睇獨媒,七百萬人上街,七百萬人撕爛回鄉證,
你心目中的普選都不會即時實現,馬照跑舞照跳,你有的是時間,你究竟識唔識得跳呢場舞?

公共空間、天星、皇后、「五區公投」、舊區重建、菜園村,現在的結果同冇人提可以話冇分別。

公共空間:隔住幾層蛋糕、要搭直升機先去到的公共空間,唔知有幾公共?
天星:嘭!拆了!尖沙咀那個都有把刀在頭上。
皇后:都唔知去左邊?
「公投」:請容我不客氣,真係好白癡。自己創立的政黨都搞到一盤翠塘豆腐咁,我真係好心涼。
重建:田生仍然周街都係。
菜園村:阿朱生都係被人撻生魚;而且過份優待做壞規矩,利益爭拗無日無之,長遠只會在內部鬥爭中自我毀滅。
    今日知道五百米路權買了一百米,算唔算叫有成就?
    但用錢才能解決問題,關注組又接受,又是否「公義」?
    到底係堅持原則、抗拒一切不合理要求才叫做「公義」,
    還是不理好醜,只要菜園村村民有得住就叫做「公義」?

掉返轉講:唔好以為自己真係咁有影響力。權重如趙紫陽官至總書記都阻不了六四,香港想話事?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kay + 1 講得好,尤其最尾個行

查看全部評分

kay 發表於 2011-2-9 18:41 | 顯示全部樓層

話就話150人
不過事實唔止呢個 ...

主流媒體的確唔可以咩都包晒,主流媒體係serve大眾想要,最有共鳴、影響力話題
我自己以前都有就著d話題sd去報館,報館都要等到有多d料可以講才將我d料出街,有d都石沉大海

每個人價值唔同,根本滿足唔晒~

主流媒體同獨媒serve既野係唔同,唔見得有得咩咁值得歌頌,
相反兩者係互補不足,主流媒體有不足,但獨媒又係咪講乜都岩?(我已經唔用"混淆視聽"呢四個字)

當然,依家d人好興講主流傳媒自我審查既,尤其當自己有料但傳媒睬都唔睬既時候,
但我自己幾留意蘋果既取態

我自己咩報都睇ga,但我唔會信晒囉~
太左唔得,太右唔得,中立就無謂提啦~
我順粹得個知字,有興趣既news就會再搵多d料,個下就唔只報紙,個別評論都會

最近AOL收購左間Huffington Post,呢間野有乜成功之處,其實都值得研究下。
當然你話獨媒無需要做到值幾億,但係$同瀏覽者/落廣告/網頁質素係成正比。

問你一句:香港價值係乜,又有咩ans?
基本上同意DIH版友所言。

獨媒影響力我唔覺大,反而主流媒體好似蘋果呢類影響仲大,
無主流媒體,獨媒有好料都唔係個個知,但主流媒體,每間都報道,覆蓋率係好高,以至社會每一階層。

hkth 發表於 2011-2-9 18:51 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2011-2-9 20:38 | 顯示全部樓層

港英時代都冇普選,
回歸後一樣冇普選,
冇變喎

真心想停止內地人移居香港

人大釋法咪就係想減少內地人移居香港囉

其實你知唔知係邊D人幫手爭居港權??
 樓主| AL_71 發表於 2011-2-9 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-2-9 20:38 發表
港英時代都冇普選

至少肥彭係1995年都肯俾立法局60票全部直選呀
而家真係行回頭路

原帖由 Kaix 於 2011-2-9 20:38 發表
人大釋法咪就係想減少內地人移居香港囉
其實你知唔知係邊D人幫手爭居港權??

但人大釋法係嚴重破壞一國兩制及高度自治既精神
令香港法制受損
edhong 發表於 2011-2-9 21:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽