hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新 ...
開啟左側

反對香港「被規劃」:珠三角灣區跨境行動計劃 (不斷更新)

edhong 發表於 2011-2-9 21:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
wilsonli321 發表於 2011-2-9 22:52 | 顯示全部樓層
a_drew 發表於 2011-2-9 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-9 21:24 發表

至少肥彭係1995年都肯俾立法局60票全部直選呀
而家真係行回頭路

但人大釋法係嚴重破壞一國兩制及高度自治既精神
令香港法制受損

基本法有寫明人大有權釋法
anyway, 呢個topic唔係講釋法, 你唔好講到離晒題啦!!!

a_drew 發表於 2011-2-9 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-2-9 15:17 發表

網上越黎越多人發言係咁,「根據inmediahk, ......」
將獨媒當聖經咁讀

可想而知佢地分辨資訊可信性的能力有幾差

從來覺得獨媒 = 毒媒
真係近朱者赤.. 下刪千字
a_drew 發表於 2011-2-9 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2011-2-9 22:52 發表

所以當年有人話佢係千古罪人
而家回望歷史,真係冇錯

衛奕迅真心為香港建設,為何突然被港英換走
變了彭定康?
現在回頭一看,就知咩事
肥彭上台後撒下政治種子,令香港轉型了政治城市
對於90年代的泡沫經濟,扮下野叫出 ...

某d人從來只睇英國既"好"野 (係唔係真係好都未定論 )
同中國既衰野

同重要係人話咩就咩, 自己有冇獨立思考都成問題!
Kaix 發表於 2011-2-9 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-2-9 21:45 發表
Quote 都懶的 quote
你未玩喇大哥
昨天你住緊既沙田未又係比推土機填平
今日廣東, 明日香港 ?
昨日香港, 今日廣東者

香港80後自懂事已經享用緊發展成果, 有部分人沒有過程這觀念也不奇怪

當香港80後到東京享受人地發展成果時, 留意下東京的開發面積,
由市中心搭成個鐘頭車沿線都仲係密麻麻的房屋,
你就可以想像到東京發展係咩過程

今日廣東, 明日香港?? 其實好幼稚
大陸大把地, 搞芝麻咁細o既香港對大陸有咩好處

樓主| AL_71 發表於 2011-2-9 23:37 | 顯示全部樓層

而家係italk睇到既係
大部份聲音都係支持呢個計畫
相反,卻不斷責罵反對呢個計畫既人係有問題
好幼稚、冇獨立思考、好膚淺
甚至扣我分tim (我都估有實再扣ge la,但我唔mind)
你地咁講法
反對計畫既都唔敢係italk出聲la (而家得返我咋)

不過而家係facebook反對香港「被規劃」的人數已達 9,700 人
唔知果度力量大定呢度力量大呢? (睇下之前撐高鐵個page有幾多人like就知,一半都冇)
有本事可以上facebook討論ge wo
http://www.facebook.com/pages/fa ... hua/172597522784869

========================================

有冇睇清楚?
即係都有少數人反對la

需唔需要逐個數呀?!
係度亂扣分

評分

參與人數 2aPower -6 收起 理由
teddybus -3 斷章取義, 強詞奪理, 無理批評及阻止他人作 ...
dongfeng -3 顛倒是非,本文有站友反對此計劃。 ...

查看全部評分

a_drew 發表於 2011-2-9 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-2-9 23:37 發表
而家係italk睇到既係
相反,卻不斷責罵反對呢個計畫既人係有問題
好幼稚、冇獨立思考、好膚淺
甚至扣我分tim (我都估有實再扣ge la,但我唔mind)
你地咁講法
反對計畫既都唔敢係italk出聲la
...

從來都係沉默佔多數架la, 仲有大聲d唔代表一定有道理 (只係媒體鍾意放大黎吹)
呢處又冇人唔畀反對既人出聲, 起碼都冇人刪你d帖啦
另外FACEBOOK 力量又有幾大呀?
同埋like個d 又有幾多個知道個計劃係咩?
定係又係人like我又like覺得好型呢?

仲有唔好再講高鐵啦, d調查都係贊成多過反對起
歡迎提出!!

edhong 發表於 2011-2-9 23:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2011-2-10 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2011-2-9 17:12 發表

係香港生子/女
咁就可以係香港有居留權la
生兒子/女後/150人移居香港後
部份人又可以申請公屋...佢地仲可以有大機會係市區新建公屋住tim
冇機會申請公屋既

咪玩啦, 全世界都係咁架啦, 你有本事既夠可以帶埋有BB 既孕婦去英國度生, 咁個BB就有居英權, 然後可以申請埋福利....
唔好咁以為ar...內地所謂的吹水野
隨時會變左堅料ga...只係時間上問題

試舉例說明之