hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 十字路口不准直去
開啟左側

十字路口不准直去

fai 發表於 2011-2-7 10:12 | 顯示全部樓層

如果數埋橫街,深水埗有好多例子,例如東沙島街/青山道,營盤街
(限南行)/福榮街,營盤街(限南行)/青山道,福榮街/黃竹街等。

大陸係有不准直去既交通標誌的。不過香港既道路系統承襲自英國,
英國既制度卻沒有呢種標誌。可能由於呢種標誌容引易起駕駛者混淆
(到底是立即停車還是其他意思呢?)

其實呢種情況如果只可轉向一方現已有合適路牌提供足夠指示(例如
只准左轉或右轉),如果同時可以左轉或右轉但不能直去,現時如環
境許可當局都會盡量在路中設石壆分開左轉線同右轉線,然後兩邊
各自設立只准左轉同右轉路牌。如果環境不許可咁做例如唔夠位,
好似尖沙咀金馬倫道西行/加拿芬道咁,我覺得當局可以考慮設計一
個新既藍底左右轉箭咀標誌(類似現時髹在路面上的)提醒駕駛者。

原帖由 dongfeng 於 2011-2-6 23:55 發表
既然有部份路口只准轉左及轉右,不准直行,為何沒有不准直行的交通標誌呢?

[i]影像.從心[/i]
JX9097 發表於 2011-2-7 10:45 | 顯示全部樓層
分域街北行都唔可以直去
只可以左轉入駱克道

註.此段分域街北行為巴士線
OTIS401 發表於 2011-2-7 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-2-7 10:45 發表
分域街北行都唔可以直去
只可以左轉入駱克道

南昌街近石硤尾邨街市
唔可以直去出大埔道,要左轉入巴或街
巴士例外
ccicoltd 發表於 2011-2-7 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2011-2-7 10:45 發表
分域街北行都唔可以直去
只可以左轉入駱克道

駱克道以北的分域街乃單向南行,北行車輛當然不得直駛
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
DK5416 發表於 2011-2-8 00:00 | 顯示全部樓層
少少離題
唔係十字路口,但一樣有好多人直衝
浙江街與高山道交界,浙江街由靠背壟道o黎既車一定要右轉高山道,
但係好多時d車都會直落到尾左轉出馬頭圍道
李志豪 發表於 2011-2-8 11:02 | 顯示全部樓層
- 馬頭角道 / 馬頭涌道交界, 馬頭角道西行必須右轉馬頭涌道
- 砵蘭街 / 亞皆老街交界, 砵蘭街北行必須左轉亞皆老街

加多一個唔係 "十字" 路口:
塘尾道 / 晏架街 / 福全街交界, 晏架街必須右轉塘尾道, 不准直駛旺角道
李志豪 發表於 2011-2-9 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2011-2-7 10:12 發表
如果數埋橫街,深水埗有好多例子,例如東沙島街/青山道,營盤街
(限南行)/福榮街,營盤街(限南行)/青山道,福榮街/黃竹街等。
.

我諗樓主既意思係
明明直去條路既行車方向同現時身處位置相同
但係都唔俾直入.

而唔係講對面條路係反方向行車.
STR 發表於 2011-2-9 01:40 | 顯示全部樓層
火炭麵房街只可左右轉到火炭路,不能直往山尾街
沙田圍沙角街公園駛出只可轉左,不可直駛
博康村通道只可左轉沙角街,不可直駛,相反,乙明村街只可左轉沙角街,不可直駛
水泉拗街沙角村出來只可以左轉沙角街
大圍田心街車廠出口只可左轉車公廟路,不可直駛田心街
顯徑街車公廟路交界北行不可直駛,另一方向則只可左轉車公廟路
fai 發表於 2011-2-10 00:01 | 顯示全部樓層
咁呀...葵芳葵富路東行只可左轉入葵涌道,不能直入大連排。

原帖由 李志豪 於 2011-2-9 00:55 發表

我諗樓主既意思係
明明直去條路既行車方向同現時身處位置相同
但係都唔俾直入.

而唔係講對面條路係反方向行車.
[i]影像.從心[/i]
李志豪 發表於 2011-2-10 00:25 | 顯示全部樓層

眾坊街掘頭路駛出只能左轉彌敦道, 不准直去
清風街西行必須右轉興發街, 不能直駛往維園
文明里, 永星里東行必須右轉上海街, 不准直去

呢個唔知算唔算....宏華街不能直入金華街
(算唔算十字路口 )

搭單一問, 長康街可否直入熙和街?