hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [分享] 試駕的士:暴走紅花嶺軍路 (已加相) ...
開啟左側

[分享] 試駕的士:暴走紅花嶺軍路 (已加相)

oman 發表於 2011-2-20 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2011-2-17 23:42 發表

只要你有3年車牌就可以去考的士牌,考的士牌可以去鏗鏘報名.

呢條路係禾徑山路去堆填區方向,右邊有條小路,轉入去一直駕上去就到紅花嶺...不過最尾幾段又斜又多髮夾彎,少D經驗都唔掂. ...

鏗鏘 同 李健, 邊間教考的士牌好D?
fm1234 發表於 2011-2-21 00:59 | 顯示全部樓層
見富豪兄好耐都無出呢類刺激旅程既文章,一出就咁正,當然要去體驗下

車輛:Mazda323
人數: 2人
天氣:唔濕,路面乾爽

後感:
呢段路最刺激就係條路夠斜,但總結來講條路係唔難渣,d 彎位做得靚,路面有坑紋另入彎更順所以落斜都可keep到一定既速度。頭段勁斜都驚唔夠力上,心諗後轆車唔知會唔會打轉上唔到?!如果地濕仲會更難上

窄: 唔算窄 (比起之前行既忌利文道、種植道容易,呢條輕鬆好多,忌利文道有好多位都無信心過要落車睇)

日頭路面乾爽都ok,但好似富豪兄夜晚上去就未必夠膽~

條路真係好斜,cc唔夠大真係好吃力 (包括司機共2人),雖然避車處不多但好過無。

差不多上到頂,回望山下唔知咩村。

上到頂啦!個掉頭位都幾闊~

小休一回就落返去~

回程時,落斜都要小心翼翼。
Nice experience~

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
volvo_chan + 3 相片精美,無私分享!

查看全部評分

zoom...zoom...M6
FBI2 發表於 2011-2-21 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2011-2-21 00:59 發表
見富豪兄好耐都無出呢類刺激旅程既文章,一出就咁正,當然要去體驗下

後感:
呢段路最刺激就係條路夠斜,但總結來講條路係唔難渣,d 彎位做得靚,路面有坑紋另入彎更順所以 ...

富豪兄上次係踩油吊BREAK落斜,當條路冇難度咁玩....俾我就要慢慢碌了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cheuknam1245 發表於 2011-2-22 03:12 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2011-2-21 00:59 發表
心諗後轆車唔知會唔會打轉上唔到?!

323是頭轆車吧… 我諗你係打錯字o者
fm1234 發表於 2011-2-22 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cheuknam1245 於 2011-2-22 03:12 發表

323是頭轆車吧… 我諗你係打錯字o者

無打錯呀 ~ 我自己都覺頭轆車難上,所以心諗後轆車會唔會上唔到?
 樓主| volvo_chan 發表於 2011-2-22 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2011-2-21 12:48 發表

富豪兄上次係踩油吊BREAK落斜,當條路冇難度咁玩....俾我就要慢慢碌了.

講清楚先,上次我開的士落紅花嶺係拖低波落,到有需要先落brake,印象中行過兩次都落了13-15次break,油門只踩過三次,用了5-6分鐘由頂落到底。

紅花嶺路落山接近全段落大斜,brake好易過熱,少用為妙,自動波車的話最好用lock實低波落。

至于你信不信,我反正信了
fai 發表於 2011-2-22 21:19 | 顯示全部樓層

Comfor 搵食車俾人操梗係多數五勞七傷,我前年做的士渣過三部comfort,第一部冇乜印象,第二部入機場渣到10幾就冇得去,唔係副偈唔得,係個波箱副腦痴左線,踩到一百想大腳d佢即刻落番三波然後拖慢埋部車。第三部就百二都仲有。
[i]影像.從心[/i]
DK5416 發表於 2011-2-22 23:28 | 顯示全部樓層

後感:
呢段路最刺激就係條路夠斜,但總結來講條路係唔難渣,d 彎位做得靚,路面有坑紋另入彎更順所以 ...

跟下風先

車輛:Toyota Corolla
天氣:大霧,有微雨

落山果陣拖落1波加不停踩鬆迫力,有幾個髮夾彎玩到ABS都著埋,咩風景都影唔到,實左太大霧,下次再去過...

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
volvo_chan + 3 Good job!!!
fm1234 + 3 Nice job~

查看全部評分

fm1234 發表於 2011-2-22 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2011-2-22 23:28 發表

跟下風先

車輛:Toyota Corolla
天氣:大霧,有微雨

落山果陣拖落1波加不停踩鬆迫力,有幾個髮夾彎玩到ABS都著埋,咩風景都影唔到,實左太大霧,下次再去過...

http://i9.photobucket.com/albums/a76/kg1650/IMG_ ...

嘩,超大霧,如果 大霧+夜晚 我諗仲激 ...
有次飛鵝山夜晚落山又係大霧到嘔,上次唔係有前車brake燈跟尾都幾惡行

好奇一問:髮夾彎要急剎所要ABS都著埋? 要其實ABS係咪急剎先會出?定拖brake都會?
DK5416 發表於 2011-2-23 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2011-2-22 23:56 發表

嘩,超大霧,如果 大霧+夜晚 我諗仲激 ...
有次飛鵝山夜晚落山又係大霧到嘔,上次唔係有前車brake燈跟尾都幾惡行

好奇一問:髮夾彎要急剎所要ABS都著埋? 要其實ABS係咪急剎先會出?定拖brake都會? ...

我諗係濕地加埋兩邊轆轉速突然轉變所以著左ABS者