hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [多圖]汀九橋再有熱狗出現
開啟左側

[多圖]汀九橋再有熱狗出現

FD_8592 發表於 2011-2-9 09:14 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-2-9 03:18 發表

啲客又係
人地問有冇荃灣落時又唔順便講自己喺邊度落
咁就唔駛搞到咁拿手唔成世啦

不過職業司機係咪真係一啲道路常識都冇?
點樣去番邊度都唔識?係咪真係一唔跟正常路線行就騰晒雞亂晒籠咁? ...

職業司機唔一定識哂所有路.因為有時真係冇行過就會唔識行,唔係你話行邊就行邊

不過果日咁岩我都係正條車龍裡面,坐左個幾鐘57M,後面 4 架車過哂我坐果架.
sea1986 發表於 2011-2-9 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2011-2-9 09:14 發表

職業司機唔一定識哂所有路.因為有時真係冇行過就會唔識行,唔係你話行邊就行邊

咁請問有路牌要嚟做乜?
skh30 發表於 2011-2-9 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-2-9 03:18 發表

啲客又係

點樣去番邊度都唔識?係咪真係一唔跟正常路線行就騰晒雞亂晒籠咁? ...

你又唔怪得個司機,香港始終咁多路,
就算一個好有經驗既司機都未必識哂所有路,如果唔係點解巴士公司要司機操線呢...
呢個情程換轉邊個司機都出事,除非個司機真係好熟有關路段啦!
hkptb 發表於 2011-2-9 10:26 | 顯示全部樓層

啲客又係

而家係渣緊部巴士,行錯路唔係好似私家車原地掉頭就可以
巴士車長要有十足把握才會去行,好似會唔會經過橋底等等都要知道
有時問清楚一點,或者可以說另一方面對乘客有所溝通
好等大家都知道部車會點行
對大家都有好處
hkptb 發表於 2011-2-9 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 cx734 於 2011-2-8 19:09 發表
如果唔係警察要司機上汀九橋,部車一定自己舂入去塞

咁一定啦......雖則要知道車長係唔可以私自改路
就算出車前已經知道塞到九彩
一日未有警察通知,都要跟原路行
最多只能在站頭貼通告,因為"乜乜乜",班次會有所影響

sea1986 發表於 2011-2-9 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hkptb 於 2011-2-9 10:26 發表
而家係渣緊部巴士,行錯路唔係好似私家車原地掉頭就可以
巴士車長要有十足把握才會去行,好似會唔會經過橋底等等都要知道
有時問清楚一點,或者可以說另一方面對乘客有所溝通
好等大家都知道部車會點行
對大家都有好處 ...

咁當然我夠知果架係巴士、唔係私家車
只不過係咪連路牌都唔睇吓就一味往前衝呢?
就好似呢個POST有人話居然喺奧海城附近既西九公路見到58X,59X
係咪乜指示牌都唔睇吓就行呢?
我唔係話職業司機要條條路都識
但最起碼唔好一味向前衝、睇吓路牌指示去邊度
若然係咁,路政署就唔駛SET路牌係度啦係咪?
目的地路牌既設置就係指示唔熟路既司機
儘管路牌都可能未必百分百清晰
但總好過一味繼續向前行,遠離自己目的地

如果真係唔識路
點解唔先離開公路、搵位停低問吓公司呢?
FD_8592 發表於 2011-2-9 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-2-9 10:06 發表

咁請問有路牌要嚟做乜?

路牌同司機識唔識行冇關係
如果按你咁講跟路牌行,咁差佬唔應該趕哂d 車上汀九橋,因為果度冇話去到荃灣,葵涌

就算有路牌行又唔一定代表司機要跟著行,如果好似果日咁,263 上左汀九橋跟"沙田" 個路牌行,咁就去左行尖山,兼miss 左城隧個站....

呢個POST有人話喺奧海城附近既西九公路見到58X,59X,可能係司機淨係識行西九公路之後屈番入旺角行番轉頭,唔係話一味向前衝~

諗野唔好咁表面啦,朋友!

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
JA5674 + 3 言之有理!
cy211 + 1 虧你肯叫佢 "朋友"

查看全部評分

3bx 發表於 2011-2-9 11:25 | 顯示全部樓層
啲客又係

我認為司機的問題比較大,係屯門搭66出來,大部份客多係去葵涌,
問荃灣有無落,個客可能以為司機只飛荃灣,邊諗到會直去美孚。

66司機正常做法應該係要跟M線車,兜返荃灣上中途站客,
而唔係問完有無人落就直飛算數。
sea1986 發表於 2011-2-9 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2011-2-9 11:11 發表

路牌同司機識唔識行冇關係
如果按你咁講跟路牌行,咁差佬唔應該趕哂d 車上汀九橋,因為果度冇話去到荃灣,葵涌

就算有路牌行又唔一定代表司機要跟著行,如果好似果日咁,263 上左汀九橋跟"沙田" 個路牌行,咁就去左行尖 ...

路牌同司機識唔識何解冇關係?
路牌既設置就係給予司機清晰既資料
指導佢地點樣去到目的地

至於你話「如果按你咁講跟路牌行,咁差佬唔應該趕哂d 車上汀九橋,因為果度冇話去到荃灣,葵涌」
你就有少少打橫嚟講
當日就係因為前面有交通意外令到交通癱瘓
警方咁就需要提出改道
改道就係避免車龍惡化落去
難道警方明知前面塞到癱晒
唔通仲叫啲車「中」埋去一齊塞?
喺呢種情況下,當然冇可能跟路牌做事啦

至於58X,59X既CASE
係有唔排除有你講既可能性
但亦唔排除我講既可能性
呢樣我地無謂爭拗

我既著眼點係呢次66既CASE
就算冇客話荃灣落
但明知自己既服務範圍唔單止荃灣
仲有葵涌
但又點解可以繼續向住九龍既方向呢?
如果真係唔識路
正如我上面篇文回應講
唔搵個路口先離開公路再CALL上台或者問客帶路
而要近乎飛晒全部站、有客話要喺美孚落先至識兜番轉頭?

巴士公司應該為司機指引多額外路線
唔駛主路線有咩事時候就大家亂晒大龍
fv682 發表於 2011-2-9 11:59 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

有路牌都唔一定識行,最起碼如果要行北岸公路係要追「行政大樓」路牌
咁試問第一次行既話點追路牌呢?
駐屯門記者FV682報導