hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 影你行307還可,坐你? 免啦!
開啟左側

影你行307還可,坐你? 免啦!

London.General 發表於 2011-2-9 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2011-2-9 09:07 發表

問題真係車型問題對行車時間有影響
因為聞說尾閘的閂門方式(只限由8197 開始呢批),令到一個單行車時間多左幾分鐘,因此原計劃8197-8202 比屯門廠的計劃閣置,改為比左火炭 ...
都行公路, 個尾閘由點阻住
AP149 發表於 2011-2-9 22:35 | 顯示全部樓層
其實如果唔係慢到後車過到頭o既話,我真係睇唔出有咩理由要等15/20分鐘黎搭後車
低級趣味扮高級:369
nwfb1601 發表於 2011-2-9 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2011-2-9 19:01 發表

點解d設計咁白痴既? 愈新愈user-unfriendly... 巴士公司應該唔會唔正視問題掛?!

無計啦......而家乜都講緊「安全至上」。

巴士公司同運吉可能咁諗:中門落 doorbrake = 師傅唔可以
係閂門0個陣開車 = 乘客唔會係行車時跌出車。

跟住再加多個計時器,仲好!可以俾師傅睇清楚中門有無夾
0野。

不過之後如果有人因為呢 D安全設施,而要追時間踩快 D、
衝燈尾,然後因為咁而撞車,咁.......會唔會有點兒因小失大

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ml27 發表於 2011-2-10 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2011-2-9 17:29 發表

之前果d,閂門後直接踩一下brake 再鬆手制就可以開車(好似AP 咁)
呢批係,閂門後,要等到錶板出左個腳型指示燈先可以踩一下Brake,再鬆手制
如果早過盞燈踩brake,要重覆以上步驟. ...

唔係wor
我楂過4037, 8112, 8121, 8123, 8129, 8130, 8141, 8151, 8201
部部一開中門, 錶版就會著左隻皮鞋燈
一係呢, 就太早踩同順手鬆左手掣(楂慣有door brake的 trident) 於是拉返手掣翻腳踩, 踩到無風咁滯
一係呢, 就閂晒門, 聽到的一聲先踩, 熄左皮鞋燈鬆手掣
一係呢, 就等兩秒, 皮鞋燈自動熄左鬆手掣

無唔同wor
I'm 佬...巴士佬
Mclok_Dennis 發表於 2011-2-10 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ml27 於 2011-2-10 00:00 發表

唔係wor
我楂過4037, 8112, 8121, 8123, 8129, 8130, 8141, 8151, 8201
一係呢, 就太早踩同順手鬆左手掣(楂慣有door brake的 trident) 於是拉返手掣翻腳踩, 踩到無風咁滯
一係 ...

兄台,敢問你對駕駛 81xx 的意見… 當你想加速至 70 km/h 時,那個「減排」程式就會自動啟動,以致車輛會失去加速動力?
http://hk.shop.com/mclok 消費即賺
ml27 發表於 2011-2-10 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Mclok_Dennis 於 2011-2-10 00:49 發表

兄台,敢問你對駕駛 81xx 的意見… 當你想加速至 70 km/h 時,那個「減排」程式就會自動啟動,以致車輛會失去加速動力?

分享下o者, 始終唔同時間楂呢幾部車, 所以不能一概而論, 但係如果假設我楂果時同而家部車無tune過呢, 我就最先揀歐四81, 然後係8200, 8201, 之後係細number歐5, 最後係815x->817x

原因呢:
感覺上歐四81確實係比歐五81好力, 相信係因為排放標準同埋波箱調校o既關係
8200 / 8201雖然係歐五, 但係踩起上黎都輕微過到70, 去到72, 我認為ok ge
815x -> 817x呢, 最衰就係一比油就即刻跳去三波黎行, 高轉低速, 據悉旨在慳油云云. 事實上單靠調節轉檔時o既引擎轉數黎慳油真係得個笑字. 因為當車長發現唔多去o既時候, 佢又會大腳d, 於是輸出廢氣多D, 於是電腦會收細D油, 如是惡性循環. 結果就係個部車就推極都行唔起lor
I'm 佬...巴士佬
HB00610 發表於 2011-2-10 03:06 | 顯示全部樓層

原帖由 London.General 於 2011-2-9 22:17 發表
都行公路, 個尾閘由點阻住

但問題係, n962=962…962有34個站, 當你只係停一半站(17個)每個站慢15秒計

數字上已經差不多係5分鐘

而且, 仲未講81在公路過唔到70的問題, 同埋因為停站時間長引起的潛在延誤…
FD_8592 發表於 2011-2-10 12:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ml27 於 2011-2-10 00:00 發表

唔係wor
一係 ...

哦,謝解說.始終都係聽番黎,唔了解同之前有咩分別....
FD_8592 發表於 2011-2-10 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-2-9 18:59 發表

車長消息不嬲都不能盡信,你唔係唔知嘛?

同埋屯門廠高層... 同火炭廠高層有咩分別?

一早都講左聽聞....
而且一早知巴士佬講野,信一成就可

至於高層問題,都係果句啦,都係聽番黎....
ASV100 發表於 2011-2-10 13:36 | 顯示全部樓層

想問近日307每日有幾多架81xx行?
係咪仍然比170,182拎哂81xx行?
因為坐親都仍然係5XX,6XX
真係想影同坐81xx行307都幾難!!!