hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 行山可否經澳景路由藍田過將軍澳?
開啟左側

行山可否經澳景路由藍田過將軍澳?

KFC 發表於 2006-1-22 12:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

行山可否經澳景路由藍田過將軍澳?
nwfb1601 發表於 2006-1-22 14:21 | 顯示全部樓層
應該俾,因為有 D 人係會用佢入衛亦信徑,但係油塘0個邊
0既入口使唔使俾「實 Q」問我就唔知。

至於維景灣畔範圍俾唔俾係行出翠嶺路,我都唔知。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
fw1321 發表於 2006-1-22 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-1-22 14:21 發表
應該俾,因為有 D 人係會用佢入衛亦信徑,但係油塘0個邊
0既入口使唔使俾「實 Q」問我就唔知。

至於維景灣畔範圍俾唔俾係行出翠嶺路,我都唔知。  

每次我坐小巴入到維景灣畔, 車站 (亦都算其中一個入口) 都有個護衞員看守住,
每個人都要登記進入 (住戶用八達通)。有次我唔記得O左登記, 立刻被佢叫住。

樓主| KFC 發表於 2006-1-22 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-1-22 18:32 發表

每次我坐小巴入到維景灣畔, 車站 (亦都算其中一個入口) 都有個護衞員看守住,
每個人都要登記進入 (住戶用八達通)。有次我唔記得O左登記, 立刻被佢叫住。

今日行過
完全冇問題
車行就話
人行有其他路徑出入條路
唔需一定經閘口
同埋想問昔日既紹榮鐵廠係
咪維景灣畔現址?!
hkicq 發表於 2006-1-23 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 KFC 於 2006-1-22 22:14 發表
今日行過
完全冇問題
車行就話
人行有其他路徑出入條路
唔需一定經閘口

人行當然係可以,否則應在澳景路頂(照鏡環山/五桂山中間既調景岭坳)設閘口
防止衛徑人進入?用快走步速全段澳景路需時22分.
澳景路在擴闊前,衛徑指南指有行人橋橫跨澳景路,在擴闊時照鏡環果邊
既斜坡被削,變成現時既陡斜梯級,行人橋被拆,
亦造成山坳既大缺口.
同埋想問昔日既紹榮鐵廠係
咪維景灣畔現址?!

正就是,維景灣畔售樓書指發展商除太古新地外,亦有紹榮既.
以前西灣河搭船去調景岭,係要睇到恐怖既鐵柱后至到碼頭既(現為健明村)
solomon 發表於 2006-1-23 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hkicq 於 2006-1-23 15:04 發表
人行當然係可以,否則應在澳景路頂(照鏡環山/五桂山中間既調景岭坳)設閘口
防止衛徑人進入?用快走步速全段澳景路需時22分.
澳景路在擴闊前,衛徑指南指有行人橋橫跨澳景路,在擴闊時照鏡環果邊
既斜坡被削,變成現時既陡斜梯級,行人橋被拆,
亦造成山坳既大缺口.

當年道路是單程, 坳位謹容一車通過, 所以那橋很短小, 位置在今天山坳的亭附近,
高度只低亭少許, 因此從照鏡環過來, 先到亭, 再按現衝徑下去, 才達紹榮的私家路,
而那車路絕對比現在高, 衛徑旁的車用欄已可告訴大家舊路位置了!
其實從照鏡環北走, 會經蔣總統萬歲大字, 下橫過車路, 便可下走調景嶺, 可到巴士站,
或下走碼頭! 現有關路線比較少人行走, 尤其接車路要利用水渠位!
現澳景路盡頭, 利用維景灣伴旁的緊急車輛通道, 便可到達地鐵站, 真的變化很大!
hkicq 發表於 2006-1-24 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 solomon 於 2006-1-23 19:56 發表
當年道路是單程, 坳位謹容一車通過, 所以那橋很短小, 位置在今天山坳的亭附近,
高度只低亭少許, 因此從照鏡環過來, 先到亭, 再按現衝徑下去, 才達紹榮的私家路,
而那車路絕對比現在高, 衛徑旁的車用欄已可告訴大家舊路位置了!

澳景路九龍段既改動較大,原本既入口在廣田村巴士總站近出口
(80年代既街道圖有顯示)現時已被封划為廣田村范圍,
早前睇到有几部中型貨車左入去泊.
新既澳景路入口有明顯既爆山痕跡,現在既架空橋係新建既,
橋下面亦可以睇到部份舊澳景路既遺跡.
現澳景路盡頭, 利用維景灣伴旁的緊急車輛通道, 便可到達地鐵站, 真的變化很大!

由108綠小總站(售樓書指係臨時公交站,正式既總站
係3期商場下面地庫停車場)近海旁既消防通道到翠岭路及過行人橋
到達調景岭地鐵站應係開放既,在維景1座既’停車場'超市
亦可以俾公眾光顧既.
只要不進入會所及住宅電梯入口就可以.
kwwong1 發表於 2006-1-24 22:37 | 顯示全部樓層
咁我由調景嶺去藍田
可唔可以行入去維景灣畔左108m?
得的話應該點行?
 樓主| KFC 發表於 2006-1-25 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kwwong1 於 2006-1-24 22:37 發表
咁我由調景嶺去藍田
可唔可以行入去維景灣畔左108m?
得的話應該點行?

行入去維景灣畔冇話唔得既
hkicq 發表於 2006-1-31 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 solomon 於 2006-1-23 19:56 發表
其實從照鏡環北走, 會經蔣總統萬歲大字, 下橫過車路, 便可下走調景嶺, 可到巴士站,
或下走碼頭! 現有關路線比較少人行走, 尤其接車路要利用水渠位!

'蔣總統萬崴'既車路係唔係指在寶林南路前九巴90號總站上面
以前有去觀塘既10a綠小果條?