hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 太平道的交通問題
開啟左側

太平道的交通問題

3ASV196 發表於 2006-1-22 16:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

這相係我屋企影的, 係九龍太平道...因為呢度多泊位, 但只是雙線雙程行車,
但好多不負責任的司機, 往往都停係一條線等泊車, 往往造成阻塞, 引起
好多車響按的噪音! 多次投訴後, 一邊加左黃線, 但d車都係唔理!! 日日都係咁,
星期日特別嚴重!!

好似張相, 2 紅圈的車停係度唔行, 一多dd車就好塞/塞死, 同類情況, 一日發生多次,
而且相中的寶馬司機, 更是非常可恥!! 黃線停車已經唔o岩, 阻住其他車亦係唔o岩,
最離譜後面部白車, 係咁閃燈同響按, 都唔走!! 人地可能去緊救人o既, 都唔行,
簡直離譜....即你等都好, 但阻到人, 最少肯走啦..好多人往往唔肯走, 盡顯香港
司機自私的一面..

情況一直無改善, 係有時警車/警察行過先趕一趕, 向區議員, 警察, 運輸署投訴過
都無用....

其實除左畫黃線外, 實際唯一解決方法應該係改為單程行車....

歡迎討論...

3ASV196.KE7270
客訪 發表於 2006-1-22 18:00 | 顯示全部樓層
我都試過有一段經歷.....話說太平道有個好平既停車場....咁岩果日星期日停車場滿左...而其他車就打斜咁停左門口等...當有車出時停車場出黎就比佢頂住左...而出面既交通都係一樣比佢頂死晒...而我就係咁比架車塞左半個鐘先出到黎....
我諗果到d交通真係要正視下
p.s  我都經常特登經過太平道睇靚車~~
238X 發表於 2006-1-22 19:53 | 顯示全部樓層
下方的車阻礙救護車前進,是否已經犯法?

似乎應該賦予所有緊急車輛鎖走任何無理阻礙它們
前進的非緊急車輛,以及控告有關車輛的司機的權
力。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Dolphin 發表於 2006-1-22 21:48 | 顯示全部樓層

如果改單程,改為向窩打老道方向應該較合理.因為車輛可以用棱椏道回流.亦可
消除由太平道左轉入亞皆老街左一二線的車流, 令亞皆老街更暢順.

基本上繁忙時間去到太平道一定無晒錶位,去到都唔知要等幾耐,
好多時仲唔止一架等緊,有時爭起位上黎仲麻煩,所以去旺角我
多數泊朗豪坊,如果短時間既就泊柏裕.
 樓主| 3ASV196 發表於 2006-1-22 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 客訪 於 2006-1-22 18:00 發表
我都試過有一段經歷.....話說太平道有個好平既停車場....咁岩果日星期日停車場滿左...而其他車就打斜咁停左門口等...當有車出時停車場出黎就比佢頂住左...而出面既交通都係一樣比佢頂死晒...而我就係咁比架車塞左 ...

呢個位就係停車場的位置, 最惡劣的位置,
前面間寵物店, 有d司機係馬路中心當泊車,
就咁停車就走左去買野, 而再前d, 有間車行,
又成日鍾意停車係馬路, 加上有d車等入停車場,
結果成日塞死晒, 真係乜情況都試過, d司機
下車打交都有..... 而最煩係, 一塞死, 全部
車長響按, 真係住係度煩到呢.....

我地建議過加黃線, 減泊位, 但政府洛咨詢時,
那d商店就反對....亦建議過單向, 政府又話
會影響交通流量..... 真係無晒乎 ><
3ASV196.KE7270
760il 發表於 2006-1-22 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-1-22 14:38 發表
最離譜後面部白車, 係咁閃燈同響按, 都唔走!! 人地可能去緊救人o既, 都唔行,
簡直離譜....

我見過係條單程路度﹐架白車閃晒燈﹐係正前面架車仲夠膽停車打死火燈落人
真係乜人都有