hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 獅隧觀塘線 + 82M 重組
開啟左側

獅隧觀塘線 + 82M 重組

流星☆雨 發表於 2011-2-20 00:11 | 顯示全部樓層

但係繁時都只係講緊早繁出九龍…一下子變左全日無,要行去田心街,點過居民個關?

沙中線通車之後85/A/B應該凶多吉少,如果拉埋佢地落水重組
取消85,85A/B改行大隧,用75X定線做黃大仙又得唔得?
之後85C過沙田醫院直上大隧,行太子道東
黃大仙、樂富可以畀84M、85M幫手解決?
再玩大少少拉埋83X、89X/C/D落水又得唔得?

反正九巴都係想摺左條82M嘅…
到時82A或者可以取消,由其他路線加班、轉乘優惠處理?

P.S.:純屬初步想法,有待整理。
Snoopy@FB8617 發表於 2011-2-20 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-2-20 00:11 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係繁時都只係講緊早繁出九龍…一下子變左全日無,要行去田心街,點過居民個關?

沙中線通車之後85/A/B應該凶多吉少,如果拉埋佢地落水重組
取消85,85A/B改行大隧,用75X定線做黃大仙又得唔得?
之後85C過沙田醫院直上大隧,行太 ...
不如先數下真係會有幾多人會係果到上車先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2011-2-20 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-2-20 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

反正九巴都係想摺左條82M嘅…
到時82A或者可以取消,由其他路線加班、轉乘優惠處理?

如果係想整死條82M,我始終prefer同86系,而唔係80/89B重組,
因為後者會令到圓洲角/小瀝源出黃大仙/新蒲崗變左overserved。
正如我上面所講,反正而家86(同埋86C)出九龍兜餐飽,
如果用82M的資源能夠令到果區乘客出西九龍的車程加快,大家都有得賺。
呢兩日初步諗過下,發覺其實係行得通,馬鞍山同小瀝源出西九都會快左,
仲可以推條線上青沙,之後仲有幾架車剩,甚至可以諗埋同81重組,令到美田全日有車出旺角佐敦。

唔想騎劫呢篇文,但係亦都要多謝樓主motivate左我以下呢個諗法。
無乜心機開新主題,所以暫時只係sketch下我的idea:

86A拉上廣源及加班,來回行沙田圍路,不經第一城及富豪花園,可以做廣源 - 大圍特快;

86C改做馬鞍山巿中心開,經錦泰、濱景、銀城街、獅隧;

新增86D線,由利安開,不經馬鞍山巿中心,錦英後直出富安,經大涌橋路,新田圍上橋。

咁搞法,86大部分原有服務地區已經由86A/86C/86D cover晒,無必要再存在於小瀝源,建議縮去火炭。

之後再開多條新線83,黃泥頭 - 美孚,小瀝源一帶行車路線跟83K(因為銀城街已經有86C,無必要再塞83入去),
後經禾輋、瀝源、巿中心直上青沙,興華街出,經長沙灣往美孚。
到時美孚已經有83覆蓋,86可以搬埋過南昌站,解決果頭無車入沙田的問題。

睇落好似好複雜,但係大半個沙田去西九龍都會快左一大截。

fb.com/scientisthk2usa/
流星☆雨 發表於 2011-2-20 16:46 | 顯示全部樓層

回#12,我都知果到少人上落,但係人地居民同議員過唔過你又係一回事…
而且顯徑條坑非繁洗唔洗畀其他線泊車又係一個問題…
同埋遲下大圍車廠上蓋有住宅+兩間學校,果到上落嘅人會有增長…
當然,如果該區議員不反對擺顯徑,顯徑實際上又有位的話,我都唔反對擺顯徑。
原帖由 S3BL100 於 2011-2-20 12:17 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果係想整死條82M,我始終prefer同86系,而唔係80/89B重組,
因為後者會令到圓洲角/小瀝源出黃大仙/新蒲崗變左overserved。
如果用82M的資源能夠令到果區乘客出西九龍的車 ...
唔係幾明後者點樣令到圓洲角/小瀝源出黃大仙/新蒲崗變左overserved
唔反對呢個方案,不過86C夠客拆做兩條線???另外86D係咪應該兜一兜恆安巴總呢?
因為呢個方案會令恆康街無車,曾壁山個邊可以行去福安或者運動場坐新86C,耀安可以行上去雅景台坐86D。
但係要恆安行落去錦鞍苑的話,當區議員好可能反對…
依家條86C早幾年試過唔兜恆安總站都畀恆安嘈到改左無耐又要兜返…
要佢地行落去?想佢地唔反對都幾難
S3BL100 發表於 2011-2-21 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-2-20 16:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔係幾明後者點樣令到圓洲角/小瀝源出黃大仙/新蒲崗變左overservedhttp://images/smilies/default/hug.gif
唔反對呢個方案,不過86C夠客拆做兩條線???另外86D係咪應該兜一兜恆安巴總呢?
因為呢個方案會令恆康街無車,曾壁山個邊可以行去福安或者運動場坐新86C,耀安可以行上去雅景台坐86D。
但係要恆安行落去錦鞍苑的話,當區議員好可能反對…
依家條86C早幾年試過唔兜恆安總站都畀恆安嘈到改左無耐又要兜返…
要佢地行落去?想佢地唔反對都幾難http://images/smilies/default/sweat.gif.

1. 我係講緊樓主個82A方案,因為圓洲角/小瀝源出黃大仙/新蒲崗已經有82X/84M/85C,
唔需要再開多條行獅隧的82A俾佢地。

2. 拆線之後繁忙時間15分鐘一班,非繁20分鐘一班,每架車做到40-50個客入隧道,我覺得已經合格。
再者,86C/86D沙田區服務範圍唔同,86C做第一城、圓洲角,86D做富豪、河畔、乙明、新田圍。

至於恒安個問題,我唔係唔知果段歷史,但係我主觀地覺得呢個方案係對成個沙田區最好,
因為河畔花園之前所有地區出西九龍都會比而家快左好多,而且86C咁拆係令到全個馬鞍山都有車出西九龍。
同埋錦鞍苑個站,唔駛過馬路都行到過去。又,86D本身咁行就係想錦英利安唔駛兜晒成個馬鞍山先出到去,
時間上甚至可以貼近而家條86X。兜入去恒安巴總就違反左我呢個原意,如非必要我唔建議咁做。

3158 發表於 2011-2-21 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2011-2-15 16:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

82A 廣源 <> 彩虹

全程收費              $5.8
過獅隧後往廣源    $5.0
圓洲角往彩虹       $5.0
過獅隧後往彩虹    $4.6

服務時間: 0530 - 0050
班次: 10 - 15 分鐘

反建議 :
呢條 82A 改為黃泥頭開,跟 82S 咁入沙角博康,
之後直上公路,跟 74A 去彩虹,回程則相反。

班次方面,由於純為特快清客,故上下繁開 4 班。(早繁去彩虹,下繁入黃泥頭)

此線可疏導 89B 早上繁忙時間的客流,使沙角博康一帶有更快速途徑前往黃大仙,彩虹一帶。
不要後悔 大家盡力
Snoopy@FB8617 發表於 2011-2-21 22:51 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

上蓋的住宅
不如先諗下有幾多人住
再諗下有幾多人demand巴士
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
da93 發表於 2011-2-23 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-2-20 12:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果用82M的資源能夠令到果區乘客出西九龍的車程加快,大家都有得賺。
呢兩日初步諗過下,發覺其實係行得通,馬鞍山同小瀝源出西九都會快左,
仲可以推條線上青沙,之後仲有幾架車剩,甚至可以諗埋同81重組,令到美田全日有車出旺角佐敦。

首先想知一樣野,
可唔可以講講你用車數字上係點計出黎,
同埋堆線日後會點樣分佈呢D車

原帖由 S3BL100 於 2011-2-20 12:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔想騎劫呢篇文,但係亦都要多謝樓主motivate左我以下呢個諗法。
無乜心機開新主題,所以暫時只係sketch下我的idea:

86A拉上廣源及加班,來回行沙田圍路,不經第一城及富豪花園,可以做廣源 - 大圍特快;

86C改做馬鞍山巿中心開,經錦泰、濱景、銀城街、獅隧;

新增86D線,由利安開,不經馬鞍山巿中心,錦英後直出富安,經大涌橋路,新田圍上橋。

咁搞法,86大部分原有服務地區已經由86A/86C/86D cover晒,無必要再存在於小瀝源,建議縮去火炭。

之後再開多條新線83,黃泥頭 - 美孚,小瀝源一帶行車路線跟83K(因為銀城街已經有86C,無必要再塞83入去),
後經禾輋、瀝源、巿中心直上青沙,興華街出,經長沙灣往美孚。
到時美孚已經有83覆蓋,86可以搬埋過南昌站,解決果頭無車入沙田的問題。

睇落好似好複雜,但係大半個沙田去西九龍都會快左一大截。

請容許我講講我既見解

與其縮86去火炭,
不如將86抬上大埔道好過,
因為而家86存在既問題係刻意地過隧道,
但由現有道路網去睇,
將86抬上大埔道,
係完全唔會對覆蓋區域有任何影響,
而且可以承接埋72沙田來往西九龍既客源,
到時大條道理令72離開沙田,
而且對86車程黎講唔一定慢左,
至於86A同86C,
86A可以用番原有走線去做,
因為呢個係最穩陣既方法,
唔好令巴士公司有任何籍口晌票價度做手腳,
只要令86C不再同86A重疊就可以,
用沙田圍路上橋已經可以,
而同時沙田圍路亦可以作為一個沙田<->西九龍路線既票價分水嶺...

而且,
夾硬將86C晌馬鞍山分為86C同86D,
講真,
由利安經錦英然後直出富安,
感覺上雖然快,
但係另一邊廂86C縮去馬市經錦泰,
最終大家都係要一齊碌亞公角街既時候,
客量上我唔係咁睇好,
容易做成兩線客量不平均,
而且變相亞公角街繼續變成兩線必經之路,
亦顯得冇必要,
既然如此,
點解唔繼續用番一條86C做?
至於錦泰方面,
我會覺得,
用86X縮去頌安果邊開,
經錦泰會更好,
雖然係繁忙時間路線,
但暫時我覺得用兩味線去做會比較穩妥,
而且恒安果邊朝早有86P,
只要略加修改,
到時可以令86C繁忙時間正式成為一條馬鞍山去西九龍特快線
(以上內容我可以再打一個詳細既版本)

至於你所講既83同86A上廣源方案,
我反而會有一個新既諗法,
不過會放棄禾輋同瀝源,

先用番你個NO.83,
都係用青沙,
不過係循環線方式行走,
由廣源開出,
經愉翠苑,
然後左轉插桅杆街,再左轉銀城街,
出番沙田圍路,沙田鄉事會路,
經沙田市中心上青沙,
落青沙後,
經欽洲街西,欽洲街,長沙灣道直抵美孚,
再蝴蝶谷道返回青沙公路返沙田,
咁樣,
我地唔需要考慮再改86入南昌站,
頂多有需要時將83屈一屈入南昌站已經可以解決問題,
二來除左83之外,
我唔需要加任何資源落去,
(反而72唔加班的話我仲可以減架車出黎)

-----------------------------------------------------------

至於82M,
有既班人都去晒搭281A啦...
基本上要解決富豪一帶冇車出九龍塘既問題,
仍然可以用85A補救,
但其逼切性明顯地冇86系咁高,
不過郁85A,
我就會用85X,85C去重組..

-----------------------------------------------------------

簡單D講,
新線我冇乜,
根本由路線數目上去睇,
只要堆線運用得好既話,
根本已經可以帶來足夠既客量

我只係用番原本既路線去開拓新既客源,
雖然暫時都係著眼於繁時,
但對沙田來往西九黎講,
用繁時做係一個試點

S3BL100 發表於 2011-2-24 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-2-23 18:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

首先想知一樣野,
可唔可以講講你用車數字上係點計出黎,
同埋堆線日後會點樣分佈呢D車

而家82M/86/86A/86C加埋總共有34正8蛇,重組後估計行車時間(連休息)及用車數目大約如下:
83:一單50分鐘,繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,5正2蛇
86:一單50分鐘,繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,5正2蛇
86A:一單60分鐘,繁忙時間15分鐘一班,非繁20分鐘一班,6正2蛇
86C:一單70分鐘,最繁忙一小時開15分鐘一班,其餘時間20分鐘一班,7正1蛇
86D:一單70分鐘,最繁忙一小時開15分鐘一班,其餘時間20分鐘一班,7正1蛇
總數:30正8蛇,即係剩左四架車出黎,我本身係諗住呢四架車另有用途(例如開美田 - 旺角/佐敦全日線),
但係如果嫌上面是但一條線太疏,都可以加返落去。

請容許我講講我既見解

與其縮86去火炭,
不如將86抬上大埔道好過,
因為而家86存在既問題係刻意地過隧道,
但由現有道路網去睇,
將86抬上大埔道,
係完全唔會對覆蓋區域有任何影響,

86抬上大埔道,最大問題係會令到南昌街沿途(白田/澤安/石硤尾)變左真空,無車去沙田巿中心。

至於86A同86C,
86A可以用番原有走線去做,
因為呢個係最穩陣既方法,
唔好令巴士公司有任何籍口晌票價度做手腳,
只要令86C不再同86A重疊就可以,
用沙田圍路上橋已經可以,
而同時沙田圍路亦可以作為一個沙田<->西九龍路線既票價分水嶺...

86C用曾大屋上橋,里數同時間上都快過沙田圍路上。

另外,86A拉上廣源,里數岩岩好未過15公里,可以唔駛加價,又可以擴大86A的客源,支時較現時略為頻密的班次。

先用番你個NO.83,
都係用青沙,
不過係循環線方式行走,
由廣源開出,
經愉翠苑,
然後左轉插桅杆街,再左轉銀城街,
出番沙田圍路,沙田鄉事會路,
經沙田市中心上青沙,
落青沙後,
經欽洲街西,欽洲街,長沙灣道直抵美孚,
再蝴蝶谷道返回青沙公路返沙田,

唔反對83用循環線形式行走,不過落欽州街一帶,行青沙同埋行獅隧的時間分別唔大,分分鐘行大埔道仲快。

而且,
夾硬將86C晌馬鞍山分為86C同86D,
講真,
由利安經錦英然後直出富安,
感覺上雖然快,
但係另一邊廂86C縮去馬市經錦泰,
最終大家都係要一齊碌亞公角街既時候,
客量上我唔係咁睇好,
容易做成兩線客量不平均,
而且變相亞公角街繼續變成兩線必經之路,
亦顯得冇必要,
既然如此,
點解唔繼續用番一條86C做?

呢度可以講多少少,我諗呢個方案果陣,starting point係用86A拉上廣源,
變成廣源出大圍/深水步半特快,作為82M取消的補償。

之後我就諗,銀城街出西九龍都仲係好兜,如果俾到替代服務佢地,
86可以名正言順踢出小瀝源,於是我決定將條線搬去火炭。
同時,我發覺資源可以做到一條沙田巿中心經青沙出長沙灣/美孚的特快,於是就有左83呢個idea。
咁有左83之後,小瀝源都有車出埋美孚,86可以搬埋落去南昌站,因為美孚/長沙灣已分別有72/83覆蓋。

我當然知道86的走線對南昌站一帶唔係最快,但係83如果想快,南昌站同美孚/長沙灣只可二選一,
結果我揀左83行長沙灣美孚。而且南昌站/富昌村由無變有,多左條線去沙田巿中心,唔係無賺。

另一個motivation就係馬鞍山出西九龍的兩個問題:第一係86C太慢,第二係錦泰無全日車出去。
我曾經諗過直接將86X全日的方案,而86C就行錦泰出,但係到時個問題會係,
86C如果行大涌橋路、曾大屋上橋既話,我條83就一定要行銀城街,
而且果頭出深水步會變左真空,一定要行出去大涌橋路搭86C或者沙田圍路搭86A。
如果86C入去經銀城街、沙田圍路上公路,又會變左富豪花園無車出西九龍,
同時86無得拉去南昌,否則新田圍會無車出長沙灣。
所以最終係做左取捨,放棄86X全日,變左86C入銀城街,86D曾大屋上公路。
我係知道86C/86D齊齊行亞公角,但係又唔係真係慢得咁緊要,
反正果度都唔係預佢執太多客,而86C/86D除左亞公角/濱景外無其他重疊,
最重要係86C/86D都各自比而家86C走線快左好多。

希望我outline我的thinking process,你能夠更明白我背後的理念。
da93 發表於 2011-2-24 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-2-24 00:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

86抬上大埔道,最大問題係會令到南昌街沿途(白田/澤安/石硤尾)變左真空,無車去沙田巿中心。

係唔會既,
大埔道落到龍翔道一直挨左線行,
已經去到南昌街個燈位,
E22都係咁樣由龍翔道入歌和老街

用同一走線,
86咁樣行已經落到白田澤安石硤尾

原帖由 S3BL100 於 2011-2-24 00:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
86C用曾大屋上橋,里數同時間上都快過沙田圍路上。

另外,86A拉上廣源,里數岩岩好未過15公里,可以唔駛加價,又可以擴大86A的客源,支時較現時略為頻密的班次。

呢個亦都係同時焗人搭86A既方法,
用曾大屋上橋,
變相D人仍然有得揀

而且,
我都係果個問題,
巴士公司唔會貿貿然俾架平車你廣源班人搭,
你話佢會唔會做手腳?
佢淨係收番15公里內既准許上限,
咁都可以加價架~

唔反對83用循環線形式行走,不過落欽州街一帶,行青沙同埋行獅隧的時間分別唔大,分分鐘行大埔道仲快。

何出此言?
問題係你要本身解決果度冇車入沙田既時候,
我覺得用新線去做會比較好

就算欽洲街,
都要睇你落點邊度,
一頭一尾又真係會唔同既~

呢度可以講多少少,我諗呢個方案果陣,starting point係用86A拉上廣源,
變成廣源出大圍/深水步半特快,作為82M取消的補償。

咁講,
82M而言,
我認為只係需要解決富豪花園來往九龍塘既問題,
同埋做好本身呢一邊既城門河區內線問題就可以解決,
但現時有804,衰D講都有條疏既82K晌度既時候,
我會覺得,
86A拉上去既價值未必高,
當然,
我唔係否定你個IDEA,
只係我覺得果條線唔係86A而已

之後我就諗,銀城街出西九龍都仲係好兜,如果俾到替代服務佢地,
86可以名正言順踢出小瀝源,於是我決定將條線搬去火炭。
同時,我發覺資源可以做到一條沙田巿中心經青沙出長沙灣/美孚的特快,於是就有左83呢個idea。
咁有左83之後,小瀝源都有車出埋美孚,86可以搬埋落去南昌站,因為美孚/長沙灣已分別有72/83覆蓋。

IDEA上,
我認為83係可取既,
但咁講,
就算如你所講,
83經埋禾輋瀝源,
到時已經唔需要條72,
咁我亦搵唔到理由要72繼續行沙田,
然而,
我提議86用大埔道既方案,
最實際亦係為取代72,
一來道路網方面上面已經解釋左,
即使86行大埔道,
亦可以直達南昌街,
二來亦可以集中客源,
而即使用你既方案,
86,83一齊做禾輋瀝源沙中,
我亦找唔到乜野理由要留72

我當然知道86的走線對南昌站一帶唔係最快,但係83如果想快,南昌站同美孚/長沙灣只可二選一,
結果我揀左83行長沙灣美孚。而且南昌站/富昌村由無變有,多左條線去沙田巿中心,唔係無賺。

大家考慮角度問題,
你考慮既係主力用83去做長沙灣美孚再取代86(希望我冇理解錯誤)
而我既考慮角度係繼續用86做主力,
只係由行隧道改左行大埔道,
而83則為輔助兼開拓南昌站來往沙田市中心一帶客源,
應該咁講,
大家對呢兩條線既定位睇法不同

另一個motivation就係馬鞍山出西九龍的兩個問題:第一係86C太慢,第二係錦泰無全日車出去。
我曾經諗過直接將86X全日的方案,而86C就行錦泰出,但係到時個問題會係,
86C如果行大涌橋路、曾大屋上橋既話,我條83就一定要行銀城街,
而且果頭出深水步會變左真空,一定要行出去大涌橋路搭86C或者沙田圍路搭86A。
如果86C入去經銀城街、沙田圍路上公路,又會變左富豪花園無車出西九龍,
同時86無得拉去南昌,否則新田圍會無車出長沙灣。
所以最終係做左取捨,放棄86X全日,變左86C入銀城街,86D曾大屋上公路。
我係知道86C/86D齊齊行亞公角,但係又唔係真係慢得咁緊要,
反正果度都唔係預佢執太多客,而86C/86D除左亞公角/濱景外無其他重疊,
最重要係86C/86D都各自比而家86C走線快左好多。

希望我outline我的thinking process,你能夠更明白我背後的理念。

咁講,
86C慢,
大家都認同,
不過佢慢係慢晌大圍一段,
馬鞍山極其量要講既只係入恒安巴總呢個無聊動作,
甚至乎咁講,
而家錦泰莫講話冇全日車出西九,
係連線都冇條既時候,
咁呢個時候你話要條線去做,
其實我係冇理由反對既,
只係著眼點係呢條線係乜野線,
你口中既86D,定係我口中既86X,
係全日還是兩味咁解,
至於亞公角街既問題,
其實就變成左,
好似我地平時講既87D,81C/40X,43X行亞公角既問題一樣,
根源係同出一徹的..
有時唔係慢幾多,
而係有冇需要咁樣去慢咁解,
最顯而易見既就係D人嫌87D碌亞公角同濱景,
咁你寫既86C同86D,
就正正出現左呢個問題...

然而我對沙田西九龍線既見解,
只係用最少既影響,
去保持番各線既客源,
都係果句,
我唔係否定你既理念,
青沙,南昌站,錦泰呢D我認為係一個可以開拓既客源對象,