hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴是月標書 (25/2中午截標)
開啟左側

九巴是月標書 (25/2中午截標)

12A 發表於 2011-2-17 19:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

標書網址 http://www.kmb.hk/chi/pdf/tender_form03.pdf
另外相關廣告亦登於今日蘋果日報娛樂版

名單如下
A2 廢舊巴士
AA GD3952
S3N FX7994 (前消防龍, 退役前為43B掛牌)
S3BL FW1321, FW2096
AD FL1978,FL2434, FL954, FL652, FL1504

A3 廢舊巴士
AD FJ8597, FJ8931, FJ9228, FK455, FK2988, FL590
S3N FY2519 (退役前為12A掛牌)
S3BL FW614 (退役前為2E掛牌), FW7968 (退役前為73掛牌)
ADS FU1098
九巴十六 與你在 GA5505 相見
EH9097 發表於 2011-2-17 19:53 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

A2果度仲講明所投既車輛於本地拆卸或出口外地...
但是係廢舊巴士,咁樣其他地方既巴士公司會唔會買呢??英國既巴士迷又可唔可以買嚟玩呢?
~4038~ 發表於 2011-2-17 20:57 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

應該係唔比車場轉售巴士比巴士迷 , 要佢一定要拆,唉....以後想買就難啦  反而出口就得
愛車:PF1805, GM8361, FS9252
FZ8084 發表於 2011-2-17 21:41 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

very crude terms and conditions forbidding local resale. even in bold fonts. i understand it's just business, but for sake of cultural preservation isnt it too much?

is getting around possible by exporting the bus first then reimport? of course the transportation cost got to be huge.
dippy 發表於 2011-2-18 00:53 | 顯示全部樓層
he3543 發表於 2011-2-18 01:21 | 顯示全部樓層
我會係本地拆,只不過唔知幾時拆ja ma
DW8306 發表於 2011-2-18 07:29 | 顯示全部樓層

樓上兩個打咀炮既朋友,你估無端端大陸海關會唔會俾你架車入境丫拿?
報關點報呀?

唔知幾時拆?A3項係要留件既.deadline前交唔到指定零件係要沒收保證金架

麻煩出埋d post唔好咁小朋友啦

2A_DL13 發表於 2011-2-18 08:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2011-2-18 07:29 發表
樓上兩個打咀炮既朋友,你估無端端大陸海關會唔會俾你架車入境丫拿?

唔知幾時拆?A2項係要留件既.deadline前交唔到指定零件係要賠返件零件錢俾九巴
(當遺失,損壞處理)

麻煩出埋d post唔好咁小朋友啦 ...

我反而好奇點解同款車,有d要留件又d又唔使
Your global lifestyle partner..
DW8306 發表於 2011-2-18 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2011-2-18 08:35 發表

我反而好奇點解同款車,有d要留件又d又唔使

A2既車可以出口,
A3既車零件狀況通常係比較好,或者之前已經俾工程部上車拆左件

而家tender條款清楚左咁多,究竟係件好事定壞事呢?
看來keep車既朋友帶俾左九巴採購部唔少麻煩
da54 發表於 2011-2-18 17:20 | 顯示全部樓層

現時的古董巴士係 A2 多定 A3 果隻多?
至於你們信不信?反正我信了