hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 係kmb做左半年學徒的感覺
開啟左側

[經歷分享/報告] 係kmb做左半年學徒的感覺

KMB_Shun11460 發表於 2011-2-26 14:15 | 顯示全部樓層

師兄,我唔知你落左咩廠
之但係我想講無論你去到邊間廠都好都係要做
乜都唔洗做ge咁你點學野?
你四年後點升大工點帶返住個學師做車?
你所講ge士撻,打南磨,皮帶,冷氣泵,波線已經算好做只不過係辛苦D同污糟D
電池,士撻,打南磨呢三樣可以話係電器佬入面最基本要識做ge野黎
至於冷氣泵呢D其實有幾難?
四口泵底螺絲雖然有D車係睇唔到但係摸都摸到啦
就算話冷氣泵泵架都唔係話難做
最多都只係重
真係唔夠力咪搵d師兄弟幫拖抖住佢lo
至於波線除左ZF果條係比較難拖D之外Voith果條青線就易過食生菜啦
只不過係去到直霎位果D有可能唔夠高同污糟je
呢D只要做多幾次其實絕對唔係一件難事
我自問當初入黎果頭半年都係有小小好似你呢種諗法入到黎玩玩下咁
但係做耐左見住自己D同期師兄弟個個都開始有進步ge時候
自己仲好似原地踏步咁
咁至開始改變自己ge心態
老實講師兄你始終年資尚淺就算做得唔好都未必會比人鬧得太甘
但係呢個亦都係一個機會去比你改變你自己
到你做左成年都係成碌葛果陣
連基本ge電池,士撻,打南磨都做唔好
D師傅就唔會再比面你插到你反轉
就算d師傅唔鬧你
你日日響度無所事事咁你自己都無癮啦下話?
CTB1545 發表於 2011-2-26 20:47 | 顯示全部樓層
想請教咁多位師兄,我上年升中五之前都同兩大集團登記學徒,不過全部食晒檸檬.我想問下其實通常請最少幾多歲?又或者係咪一定要讀過VTC相關課程或者有返咁上下工作經驗?多謝指點!
KMB_Shun11460 發表於 2011-2-27 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 區麗芝 於 2011-2-26 21:14 發表

有VTC 基本技術證書/CRAFT CERT優先考慮(好似係)

16歲以上,中三程度
有讀過汽車基礎證書會優先考慮....
我自己本身就19歲到讀中四但係就完全無讀過相關課程
一去in跟住就請左做到兒家
~誰@359~ 發表於 2011-2-27 01:11 | 顯示全部樓層

原帖由 區麗芝 於 2011-2-26 21:18 發表

讀讀下EE 轉讀汽車? HD COMMON YEAR 1?
EE 唔洗讀themro dynamic,冇咁多mechanic, material 野學.
比起ME, EE 同汽車關係冇咁大.

兩大公司請嘅GRAD E, 都係要求讀ME..
真係睇你用咩角度
如果你覺得汽車發展會繼續向歐六歐七咁走,你咪岩囉
但若果香港會好似倫敦咁,開始用混能或者純電動既車,EE未必冇著數
我唔係好清楚ME個情況,但我相信ME對於motor既探究唔會太深入
power electronics、Battery management、Charging呢類野,ME人可能掂都唔會掂
字大只顯得人自大
KMB_Shun11460 發表於 2011-2-27 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由 區麗芝 於 2011-2-27 21:16 發表

讀咩科睇下你咩興趣啦。有D人對住埋circuit diagram 已經投降,
正負電線都搞唔清,唔通仲讀ee 咩。

其實對住兒家D車有時真係投哂降
因為佢唔再係好龍車,白富果D咁簡單
由錶板去司機位背板再由司機位背板去到車尾電箱再分到車尾
由其neoplan同埋D B9行哂CAN system
同以前果D車ge system分別真係好大
有時真係好難去入手...
FX7994 發表於 2011-2-27 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 區麗芝 於 2011-2-26 21:18 發表

讀讀下EE 轉讀汽車? HD COMMON YEAR 1?
EE 唔洗讀themro dynamic,冇咁多mechanic, material 野學.
比起ME, EE 同汽車關係冇咁大.

兩大公司請嘅GRAD E, 都係要求讀ME..

我依家都係IVE讀緊ME,不過mechanic真係好難讀,相對electrical比較易
不過阿sir話電機一體化出來工作會比較吃香
其實入港鐵,中電同EMSD都好過入呢間狗巴公司

KMB_Shun11460 發表於 2011-2-27 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 FX7994 於 2011-2-27 22:07 發表

我依家都係IVE讀緊ME,不過mechanic真係好難讀,相對electrical比較易
其實入港鐵,中電同EMSD都好過入呢間狗巴公司 ...

其實港鐵同中電真係一個唔錯ge選擇
因為港鐵不斷擴充緊個鐵路網對於工程人員ge需求一定係有增無減再加上港鐵d人工福利都唔算差
而中電ge人工聽聞都幾好一個技工月薪有成萬三蚊個月
貼近機電署ge高級技工工資
但至EMSD我就有D保留因為我有師傅入九記之前響EMSD做學師
以佢個部門黎計真係無乜野學
唯一直好處就係政府工穩穩定定
240SX 發表於 2011-2-27 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 FX7994 於 2011-2-27 22:07 發表

其實入港鐵,中電同EMSD都好過入呢間狗巴公司 ...

之前我都係IVE讀ME, 之後上左City讀mechatronic
完全唔覺機電一體化出來會吃香d, 兩頭唔到岸, 機械唔係電器又唔係
以我所知絕大部份同我一齊畢業的無一個做返相關工作
師兄如果想讀真係要諗清楚先, 除非你自己好有興趣
宜家我讀緊master都轉返去讀EE
人們說愛情就如等巴士...
AP149 發表於 2011-2-28 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB1545 於 2011-2-26 20:47 發表
想請教咁多位師兄,我上年升中五之前都同兩大集團登記學徒,不過全部食晒檸檬.我想問下其實通常請最少幾多歲?又或者係咪一定要讀過VTC相關課程或者有返咁上下工作經驗?多謝指點! ...

如果你唔過20歲,你肯入紙多數都請,過左20就多數睇你之前有冇讀過相關課程,因為呢間公司唔想請d太大o既人番黎做學師
低級趣味扮高級:369
~誰@359~ 發表於 2011-3-1 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 240SX 於 2011-2-27 23:24 發表

之前我都係IVE讀ME, 之後上左City讀mechatronic
完全唔覺機電一體化出來會吃香d, 兩頭唔到岸, 機械唔係電器又唔係
以我所知絕大部份同我一齊畢業的無一個做返相關工作
師兄如果想讀真係要諗清楚先, 除非你自己好有 ...
但又問心,而家乜都話要用electronics去控制
咁仲有乜野唔係mechatronics丫
字大只顯得人自大