hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 駕駛分享:行荃錦公路比電車單推到傻... ...
開啟左側

駕駛分享:行荃錦公路比電車單推到傻...

volvo_chan 發表於 2011-2-22 20:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尋晚半夜兩點幾同朋友去完元朗,我自己就開走我朋友架335i Coupe放住係我度先,我難得又有車開,
所以特意經荃錦公路再經葵涌道, 西廊出旺角,再去清水灣,才捨得返回銅鑼灣屋企訓。

荃錦公路由上村上山一段本身好寧靜,上到差不多到英雄亭時開始聽到其他車的引擎咆哮聲,
不久有兩架電單車一齊殺到,之後一路推住我上,但可能荃錦北段急彎多,唔爬我頭(我自問上山都開得唔慢),
結果在上山一段我就一直比佢地推到唔敢剎車,真係好似貼住我車尾上咁...

最後用了約5-6分鐘由上村上到荃錦坳,其中一架亡命電車車終於爬到我頭,不過另一架就趕唔切在落山第一個左急彎前爬我頭,
自此我架335i就一直被這兩架一前一後咁夾住行,而我前車就一直係度「表演」騎技,過急彎時見佢個膝頭貼住條路過,
周不時又小角度咁起頭, 過微彎仲玩類似甩尾(聽到胎響聲),原來香港都有人玩電車單玩到咁瘋狂,真是大開眼界,
最後我也只花了約10-11分鐘便行畢整條荃錦公路,快唔快就見人見智,不過做到呢個時間都竟然俾電單車咁推法。
小弟對電單車了解極少,如果無睇錯果兩架就應該90%是意大利Ducati的電單車,Ducati出品的電單車真係唔講得少,
如果我真係同佢地玩,我相信部335i應該都是食塵,真係比佢推到想投降......

PS:之後我由先達廣場經亞皆老街, 太子道東, 新清水灣道, 清水灣道到清水灣二灘停車場遊下車河,竟然只花了15分鐘就到,
BMW 335i的直六Twin-Turbo簡直是超強,真是一開就愛上左佢,BMW的直六引擎果然夠堅,有錢的話真係出返部先得

至于你信不信,我反正信了
s3n370 發表於 2011-2-24 00:27 | 顯示全部樓層
行荃錦D朋友,好似好多都鐘意推下背,露下兩手。講下其中一次經歷。

小弟有晚七、八點渣車由上村出荃灣,行荃錦南行,去到甲龍見到前面有部貨灣,自此一路保持十幾廿個車位的距離。
上到頂架灣駛入巴士站俾我爬頭,之後落斜段路,小弟用合法車速的上限落斜,但架灣竟然一路貼住我背行。
去到下個避車處索性俾架灣過番頭,自此架灣就絕塵而去。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
hr1918 發表於 2011-2-24 18:10 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

如果我唔係開得慢而比人推,我唔會理佢,嬲起上黎整腳brake佢嘆下,睇下佢仲推唔推
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
arhang2001 發表於 2011-3-2 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2011-2-24 18:10 發表
如果我唔係開得慢而比人推,我唔會理佢,嬲起上黎整腳brake佢嘆下,睇下佢仲推唔推

你今年貴庚?玩野會死人你覺得好開心?
hr1918 發表於 2011-3-4 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2011-3-2 16:02 發表

你今年貴庚?玩野會死人你覺得好開心?

如果比人推,我唔係開得慢,唔係阻住條快線,但都照推,唔通我要比佢越推越快"配合"佢?到底邊個玩野在先?
你唔駛理我貴庚, 整腳brake又唔一定重brake,就算我唔玩野,我真係需要急停時咁點算?
如果係佢自己隊埋黎撞死佢自己,咁你要問佢點解佢要跟到貼一貼又收唔切喇
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
arhang2001 發表於 2011-3-8 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2011-3-4 00:00 發表

如果比人推,我唔係開得慢,唔係阻住條快線,但都照推,唔通我要比佢越推越快"配合"佢?到底邊個玩野在先?
你唔駛理我貴庚, 整腳brake又唔一定重brake,就算我唔玩野,我真係需要急停時咁點算?
如果係佢自己隊埋黎撞死佢 ...

荃錦得來回各一條線,請問邊度有快線?
yuenchiu6 發表於 2011-3-10 14:36 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2011-2-22 20:44 發表
尋晚半夜兩點幾同朋友去完元朗,我自己就開走我朋友架335i Coupe放住係我度先,我難得又有車開,
所以特意經荃錦公路再經葵涌道, 西廊出旺角,再去清水灣,才捨得返回銅鑼灣屋企訓。

荃錦公路由上村上山一段本身好寧靜,上 ...

I drove 335 sedan once and the power is delivered smoothly responsively. Since that experience,
I prefer the direct injection plus turbos and I am wondering how powerful will be in 2012 E500
couple which will be equipped with 4.7L V8 Twin Turbo
3ASV196 發表於 2011-3-11 09:35 | 顯示全部樓層
其實以前補鐘, 師傅都有講, 如果有車跟好貼, 係俾少少brake, 目的唔係意外,
係用紅尾燈俾d 示意佢, 等佢唔敢跟咁貼, 直言, 保持車距, 是基本安全守則同禮貌

而且, 正常情況下, 如果路面情況有變, 或我覺得速度唔合適, 都真是需要落brake..
呢d人自己玩命, 無人幫到...

當然, 如果有位讓, 我多數都讓, 一黎禮貌上自己唔夠佢快, 都唔想阻佢...二黎廢事俾
呢d人累死...
3ASV196.KE7270
arhang2001 發表於 2011-3-12 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-3-11 09:35 發表
其實以前補鐘, 師傅都有講, 如果有車跟好貼, 係俾少少brake, 目的唔係意外,
係用紅尾燈俾d 示意佢, 等佢唔敢跟咁貼, 直言, 保持車距, 是基本安全守則同禮貌

而且, 正常情況下, 如果路面情況有變, 或我覺得速度唔合 ...

有d 人話唔係開得慢又俾人推就會醒brake 俾人地丫嘛。

問題係咩叫唔係開得慢先?我早兩日夠上大山,我夠覺得自己唔慢,仲可以爬左架唔肯讓人既大發Atrai 7頭添,快到咁幾勁先!  咪又俾架S3 放到粒星咁。

頂住人唔俾人過頭,仲加腳brake,到人地有能力過完你玩返你轉頭果陣唔好喊住又話要報警又盛lor。
牛奶仔 發表於 2011-3-12 19:22 | 顯示全部樓層

我覺得作為一個負責任嘅駕駛人, 除咗要保障自己所控制之車輛的安全外, 亦應該在能力做得到的情況下去
保障其他道路使用者之安全, 若果其他駕駛人罔顧自身安全而出意外固然是他個人的問題, 但如果是自己抱
著教訓他人之心態去玩弄其他駕駛者而致意外之出現, 這也不是一個良好駕駛者應有之態度, 與罔顧自身安
全的人一樣不負責任.

人地係要快, 你覺得你可以安全地快過佢, 一係就放甩佢, 否則咪讓俾佢囉! 人地要去死都唔好煩到自己. 讓
人行先自己又唔會有損失, 況且俾人推住都唔覺得舒服, 俾人行先樂得自在.

唔大得,唔少得,點至得呀?