hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 政府反對公共小巴增加乘客座位至20個
開啟左側

[其他] 政府反對公共小巴增加乘客座位至20個

Crotone 發表於 2011-2-22 20:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/110222/18/mtut.html

意料中事..不過點解仲要限制發牌數目?
One Door Closes Another Door Opens
NWFB2075 發表於 2011-2-22 21:01 | 顯示全部樓層
越黎越多屋邨落成,鐵路接駁需求一定會更多
真係諗唔通點解仲要限制數量
紅頂一定啋你都傻,綠頂都有唔少線本身都唔夠車用
leochill 發表於 2011-2-22 22:39 | 顯示全部樓層
永世一成不變真係唔見得係出路,
政府及早部署定後著好d
kitarolo 發表於 2011-2-22 23:05 | 顯示全部樓層

不願增至20座位也好,不願增加數目也好......
我看了雅虎新聞的內容,反對聲音最大竟是的士業界
我認為的士及小巴是兩個市場,的士當然可提供直接和快捷
的服務,但我相信每日乘小巴的市民,遠遠多於每天乘的士者.

例如新界綠小44系總是供不應求,不加位又不加牌照,
只會助長泥鯭的存在(可能係的士業界反對的一大理由)
一方面政府提倡鐵路為主,問題係鐵路上蓋都已經豪宅化,
中下層市民只可能住在離鐵路甚遠的房屋,而且不少情況下
並不適合「龐然大物」的專利巴士營辦.

小巴牌照價格已到達800萬元的水平,致使車租昂貴,
說出來只是供應不足,政府是怕了的士業界還是牌照持有者?
Quanta 發表於 2011-2-23 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2011-2-22 23:05 發表

例如 ...

我覺得政府始終想紅小盡量轉晒做綠小
任何加位/增發小巴牌的政策, 都會減少紅轉綠的需求
JN6854 發表於 2011-2-23 00:54 | 顯示全部樓層
小巴牌也好 的士牌也好
已經炒到一個唔正常0既高水平

而家全香港無一種公共交通工具唔0係一個受限制0既水平
(鐵路、電車真係無?買一列新列車、一部新電車0既數字係巴士幾倍、小巴/的士幾十倍 無一定財力點買?)
比例上已經比私家車、貨車超越0左唔知幾耐
但係政府個腦袋仍然唔識以民為本去想辦法 咪任由香港繼續每日因為搭車、塞車唔見「唔知幾多個零」囉

加小巴數量有幾難?只要規定呢0的新配額只限專線小巴申請 咁已經可以一方面增加小巴供應一方面凍結紅小增長空間
(非一換一情況下 一旦紅小轉綠小係無得番轉頭 唔知會唔會有特殊情況容許咁做 比如營運商放棄營運綠小線)
假如有一日真係達到「理想」(轉晒綠小) 係咪就真係功德圓滿呢?唔見得...
的士業界嘈0既咪齊齊加碼囉 但係的士業界又要自己諗拍烏蠅時段只會拍更多烏蠅 (雙面刃)

PS. 16→20已經爭取0左好多年 舊年由AMS老細由底拉番上0黎再一次見傳媒 講到今時今日政府立場仍然企硬 無法

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
HF3204@243M 發表於 2011-2-23 01:45 | 顯示全部樓層

愚問
小巴如果真係咁有需求既話
應唔應該開番條專利巴士線做呢?
(我冇話一定要而家嗰五間是但揾一間做,巴士都唔一定係雙層)
JN6854 發表於 2011-2-23 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2011-2-23 01:45 發表
愚問
小巴如果真係咁有需求既話
應唔應該開番條專利巴士線做呢?
(我冇話一定要而家嗰五間是但揾一間做,巴士都唔一定係雙層)

專利巴士所牽涉0既0野比小巴仲要多
而且引入新競爭者係咪真係「食個包咁易?」
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
tkf_2005 發表於 2011-2-23 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2011-2-22 23:05 發表

例如 ...

44系,叫261減價同44抽,

44系需求即時大減...
kitarolo 發表於 2011-2-23 20:56 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2011-2-23 20:08 發表

44系,叫261減價同44抽,
44系需求即時大減...

沒用的,因為261只能服務屯中及青山公路,
44系經過大量屋苑,人口的覆蓋遠超261,減到十蚊都意義不大,
仲係261R年代,九巴認為客量不足,小巴開辦以後就旺場到而家...
基本上亦不可能讓九巴接手44系的地盤.