hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 垃圾都不如的財政預算案
開啟左側

垃圾都不如的財政預算案

S3N280_FX8032 發表於 2011-2-24 21:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

注$6000元入強積金戶口曾俊華有沒有諗過係唔係人人都受惠,好似我現在29歲,我要等31年即我60歲退休先可以攞翻D錢出來,不如你實際D學澳門咁每個香港人有身份證都派錢仲好過啦,另外加煙稅方面雖然係唔係可以叫市民唔食煙,汽車首次登記稅又加即係叫市民唔好買車啦,庫房有咁多錢又唔退稅。唔怪得今年咁多市民反對或不滿曾俊華這一份垃圾都不如的財政預算案。如果大家係曾俊華這份財政預算案要怎樣各位先下收貨呢?

歡迎各位版友討論
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
053h4 發表於 2011-2-24 23:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb94A 發表於 2011-2-24 23:40 | 顯示全部樓層
但係派錢方面, 如果開左個頭, 跟住d人年年都叫派錢
053h4 發表於 2011-2-24 23:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nwfb94A 發表於 2011-2-25 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2011-2-24 23:54 發表

一係就唔好派, 要派就要合理公平D.....
低下層本身過緊緊日子, 叫佢退休先拎D錢去用, 而唔係解燃眉之急?

香港係外向型經濟, 基本上所有野都係進口, 而家通賬係成本帶動, 世界性問題, 香港重要整個聯匯
內地進口物 ...

買定花生睇政府點平息民憤

派錢方面難搞d(派cash果d), 如果今年派左, 下年唔派肯定又民憤
正如屋企人今個月比$4000零用, 下個月比$2000, 係人都唔服氣

053h4 發表於 2011-2-25 00:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
volvo_chan 發表於 2011-2-25 00:52 | 顯示全部樓層

對這份財政預算案簡直係失望,雖然一早已經無乜期待,不過的確是垃圾一份!   

看來度今次預算案果班人都係搭開巴士港鐵返工,真係港府出笨兒,唉......
呢班人都唔知邊間野雞大學出黎,自己無料就唔該咪鬼留係政府度獻世害人啦,
呢類人多數成世無發達,打死一世工...

汽車首次登記稅仲要加15%,改善交通擠塞問題原來只係加汽車稅就得,講真,
如果有心買車,加100%汽車稅都照樣大把人買,我覺得最好就是在市區引入
電子道路收費,不論對庫房收益, 解決擠塞甚至解決市區空氣質素都有正面影響。
這次加稅相信對車價50-80萬之間的汽車銷量影響最大,其實咪又係倒小市民(車行/經紀)米...

PS:強烈要求港府徹回加汽車首次登記稅方案!!!
PS2:唉...總之早前把心一橫買車,而家要比多最少5萬先買到小弟心儀的車,真唔抵!

至于你信不信,我反正信了
wilsonli321 發表於 2011-2-25 01:08 | 顯示全部樓層
Anpretext 發表於 2011-2-25 01:51 | 顯示全部樓層
又要小市民打本比基本佬賺

不過好彩我係草根家庭,
有幾樣都算幫到手(不過幾年黎D政策都係無變過)
hkth 發表於 2011-2-25 07:52 | 顯示全部樓層

本人看到很多人都想政府派錢(本人都想!), 但大家有沒有想過只顧派錢的政府是不是一個好政府? 不如大家看看今日<<經濟日報>>報導吧.
澳門頻派錢 市民「唔想要」寧花錢改革住屋醫療 更有意義