hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Andriod 電話一問
開啟左側

Andriod 電話一問

teddybus 發表於 2011-3-3 01:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本身打算買部Andriod 機
要有touch screen 同 keyboard
有咩好介紹?

我做過下資料搜集
查到有以下幾部:
HTC Desire Z
Motorola Milestone2
SE Xperia X10 mini Pro

SE 我身邊太多朋友跌完出好大問題既case, 都怕唔襟跌
同埋X10 mini Pro本身都係嫌細mon

反而HTC 同 Motorola 兩隻規格差唔多, 真係難以選擇...

Motorola 無咩特別新聞聽過, 只係屋企有人用呢個brand 用左起碼7年都未壞...
至於HTC 聽聞售後服務奇差, 我又比較擔心....

同埋想問下黎緊半年有無消息係會出 有keyboard 既 Andriod 新機...
DW8306 發表於 2011-3-3 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-3-3 01:26 發表
本身打算買部Andriod 機
要有touch screen 同 keyboard
有咩好介紹?

我做過下資料搜集
查到有以下幾部:
HTC Desire Z
Motorola Milestone2
SE Xperia X10 mini Pro

SE 我身邊太多朋友跌完出好大問題既case, 都 ...

HTC本身部機ok既,睇你平時點用既姐
我以前用D810,而家用google nexus one都未上過維俢中心一次

反而之前部華碩P565用左半年粒電發脹

superay 發表於 2011-3-3 13:48 | 顯示全部樓層
個人去年買Android機時,亦曾遇上Motorola vs HTC的問題
最後因為話音質素的問題而選了Motorola
NC8285 發表於 2011-3-3 19:34 | 顯示全部樓層

我就覺得如果係android機既話,我諗都係htc比較好,雖然motorola既通話質素係好d,
但我覺得係整體方面htc係比較好,htc sense 幾方便同美觀,但motorola既UI好似無咁好
用 . . .
efilm 發表於 2011-3-3 22:00 | 顯示全部樓層
如果唔諗住有得update 的話,可以考慮 Moto,否則請考慮其他牌子
要最快有 update 的話就請買親生仔(Google 揾廠代工果啲,即係 Nexus S / Nexus One)
其他牌子都唔好抱咁大期望會同你 update

Android 機不宜買細尺寸 mon 的機型,因為無咁多 apps 支援(係啲 app developer 懶而唔去特登整少少嘢去優化而索性唔支援)
同埋 OS 一定要係最少都要有 2.2。咪睇 2.2 同 2.1 個數字爭果少少,但其實係差好遠。2.3 可以話係錦上添花,目前睇來唔係必須

作為 Moto Milestone 苦主,Moto 呢間公司根本就唔放香港台灣市場在眼內,歐洲  GSM 版機出咗半年先拎來香港賣,來到香港開賣的機型已經變成二手科技。等咗成大半年都仲未出 Milestone 2.2 update (http://motocountdown.eu/),但佢的美國 CDMA 版 Droid 就一早出咗 update。而樓主提及過的 Milestone 2 響香港/台灣一出果時就話唔會有 update。都唔好講其他型號食言唔出 update。Moto 本身啲機都唔太差,只係非美國地區的 marketing 好有問題

HTC 最出名係佢個自家 HTC Sense,好唔好用我唔知,我未用過。如果鍾意 eye candy 的 UI 的話 HTC Sense 係一個唔錯的選擇。
(其實我個人係比較支持用 Android 原版的 UI)
卡達哥 發表於 2011-3-3 22:30 | 顯示全部樓層
樓主 Budget 幾多,平時用開咩function?
咁討論落去先幫到你~
DW8306 發表於 2011-3-4 08:25 | 顯示全部樓層

原帖由 efilm 於 2011-3-3 22:00 發表
如果唔諗住有得update 的話,可以考慮 Moto,否則請考慮其他牌子
要最快有 update 的話就請買親生仔(Google 揾廠代工果啲,即係 Nexus S / Nexus One)
其他牌子都唔好抱咁大期望會同你 update

Android 機不宜買細尺寸 mon  ...

nexus one而家要俾多大約HKD$200向google登記做developer先可以係google store買
nexus s未有行貨,google store好似唔包寄去香港,仲有部機有乜事三叔香港代理唔會睬你
 樓主| teddybus 發表於 2011-3-4 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2011-3-3 22:30 發表
樓主 Budget 幾多,平時用開咩function?
咁討論落去先幫到你~

Budget 就無話定既
當然六七千既話我就唔會考慮...

平時預算都係上網居多
但唔需要話run 得好快個隻
不過暫時黎講, touch screen + keyboard 仍然係requirement
可能我d 手指比較笨拙
我試過人地部iphone 打字係click 極都click 唔岩d letters...

同埋我比較想知Moto 無得 update 會唔會話有好大影響
因為我主要都係拎黎上網, 可能都會download apps 既
咁update與否 對呢d 又有無影響....

另外順便問下有無平既上網 plan 或者 prepaid card?
我見過Peoples 有隻 $78 有unlimited data
但聽聞開網頁非常慢....
不過如果3G的話, 最平既3 已經講緊要 $198, 仲未計其他雜項....
epsilon 發表於 2011-3-4 14:13 | 顯示全部樓層
Moto唔提供系統更新,指嘅係作業系統升級,即係v2.1升上v2.2 / v2.3 / v3.0等,
但如果有一啲小漏洞要修補,都應該會有嘅,例如v2.1.0升上v2.1.1等等。
但有冇任何升級都好,你要嘅係好基本功能,上面列出嘅機款都已齊備。

Moto普遍機款用緊v2.1,只係冇得睇用Flash寫嘅網頁,同埋用唔到SD卡嚟儲存下載嘅apps,
但如果冇必要用到以上功能,v2.1已經好好用,有幾何手機內存都唔夠你下載apps先得架。

我都用緊Peoples個2G無限上網,係就係會慢過3G,但主要係圖同片慢啫,
文字內容、更新天氣、即時聊天等用途唔會太覺慢,至於下載apps慢啲都可以接受,
再唔係咪有wifi連線時先做啲大流量用途囉,但有一樣嘢要留意,
就係你講緊電話時就上唔到Peoples 2G網絡,即係唔可以邊講電話邊上網,除非用緊wifi。

efilm 發表於 2011-3-4 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2011-3-4 14:13 發表
Moto唔提供系統更新,指嘅係作業系統升級,即係v2.1升上v2.2 / v2.3 / v3.0等,
但如果有一啲小漏洞要修補,都應該會有嘅,例如v2.1.0升上v2.1.1等等。
但有冇任何升級都好,你要嘅係好基本功能,上面列出嘅機款都已齊備。

Moto普 ...
2.1 同 2.2 係一個大的分水嶺,除咗 App2SD 同 Flash Player/Adobe AIR 之外,仲有完整的 voice search(2.1 從正常途徑係 set 唔到用廣東話做 voice search)、Cloud to device messaging(主要用來做 push notification)、JIT compiler、Mobile Wifi share 等等(呢個部分手機即使用 2.1 都可能有)
如果唔係用新版 OS 的話果啲功能會用唔到,連帶會影響到你用到的 app 的數量。(有啲 app 會索性唔支援舊版 OS)
如果想知道唔同版本會有咩新功能可以去 android 個網睇:
http://www.android.com/media/

2.3 正式只係得親生仔先有,不過過幾個月會出 2.4,目前部機有無 2.3 唔太重要。2.3 我地比較大機用會到的亮點主要有 copy & paste 有 handler、支援多個鏡頭。如果你用 HTC 機的話,HTC 機有同個 OS 加返 copy & paste handler。Android 機有樣嘢同 iOS 機唔同的係可以刷機,如果廠商唔同你 update 的話而你部機又係多人用的話咁就會有機會有人同你出 cook ROM 畀你刷,令你可以用到最新的 OS。至於會唔會無保養,一般來講你只要拎去整之前可以還原返的就無事(root 機都係一樣做法),同埋跟足人地的指示去做都唔會有咩大問題。當然,唔刷機唔 root 唔超頻都無乜問題,你部電話一樣都係可以用到,某個程度上刷機超頻都係將你部機的價值用盡,減少因為 outdate/lag 機換機的機會