hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度大埔區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度大埔區巴士路線發展計劃

Eddie 發表於 2011-3-3 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 skh30 於 2011-3-3 19:52 發表
恕我唔係住大埔,我唔係好明點解一定要74X拆線?

而家所有經大老山隧道觀塘路線
只係得74X要浪費十多分鐘兜新蒲崗,鑽石山
但係從來冇諗住解決問題
我只能用荒謬形容
Eddie 發表於 2011-3-3 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2011-3-3 21:03 發表
你試下坐89D快車到大隧口轉74X,就知一二。
坐底快10分鐘,而且頂閘陪兜

我之前已經send e-mail俾大埔區議會交通及運輸委員會主席反映
74X常客可以一齊提出
希望當局正視問題

先生:

你於 2011 年 2 月 12 日致大埔區議會轄下的交通及運輸委員會主席文春輝先生的電郵收悉。文主席已備悉你於上述電郵中提出關於 74X 巴士服務的意見,並感謝有關意見。

謝謝你對本區事務的關注。

大埔區議會秘書
(呂幸倫  代行)

--- 2011年2月12日 星期六, 寫道﹕

寄件人:
收件人: manchenfai@yahoo.com.hk
副本(CC): tpdcadm@tpdc.had.gov.hk
日期: 2011年2月12日,星期六,下午5:20
- Hide quoted text -

文議員你好,   

得知閣下是大埔區議會交通及運輸委員會主席,本人有一些關於74X巴士服務建議,希望能向運輸署及九巴轉達

鑑於74X往大埔方向時需繞經新蒲崗及鑽石山等地方,嚴重浪費觀塘區乘客的時間
就算是繁忙時間滿座時亦要全車乘客一齊"兜路",極為不便
而往沙田,馬鞍山,粉嶺的大老山隧道路線亦不需繞道
所以希望上下午繁忙時間能提供類似馬鞍山路線89D/89P特快服務
即上午往觀塘部分班次不停彩虹及啟業村,直到九龍灣地鐵站
下午往大埔部分班次不停彩虹,新蒲崗及鑽石山
長遠來說應該另開新線前往新蒲崗及鑽石山,而74X全日不經

如能落實將可大大減少上班人士來往觀塘乘車時間

謝謝
GM 發表於 2011-3-3 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2011-3-3 06:13 PM 發表
72最先有空调,居然最後全冷,
而且九巴把2部S3V放在72線到最後一刻,
真是意想不到。
73居然是急凍,1年內全冷,
都好,可以爭取502小巴的乘客回流去73線 ...

73而家輸在班次、收費(兜路兜貴左)、走線(不經大埔中心、卻經南盛街+經上水)
全冷只會令收費更無吸引力
對比「舊巴」其他往鄰區路線 收費真係
常備TCU 出行唔洗怕
tkf_2005 發表於 2011-3-3 21:47 | 顯示全部樓層

將71k一半車輛轉單層la 唔該...
cmkmichael 發表於 2011-3-3 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2011-3-3 21:03 發表
你試下坐89D快車到大隧口轉74X,就知一二。
坐底快10分鐘,而且頂閘陪兜

在觀塘道坐沙田區大老山系列(除左89D特快班次)轉74X,
起碼快4班車.

我試過在定富街站入大埔墟,1858上89D特快,1915到中旅社.
坐74X都未到荷里活
各位好!請列隊歡迎.....
914 發表於 2011-3-3 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-3-3 21:47 發表
將71k一半車輛轉單層la 唔該...

完全唔可行, 現在不少日間班次, 上下層都唔少人坐.
就只有晚上九點後, 先至會見到吉車遊街
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
hello 發表於 2011-3-3 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2011-3-3 23:26 發表

完全唔可行, 現在不少日間班次, 上下層都唔少人坐.
就只有晚上九點後, 先至會見到吉車遊街

宜家71K班次的確比以前有改善, 近期客量亦有所上升

而我覺得轉單層係可以,不過一架起,兩架止

而單層字軌就需要小心避開上繁時段,做上繁頭或尾車,避免過份頂閘

如果係兩條單層字軌,就唔好打孖上,前後至少兩條雙層字軌分開

講真,71K真係無乜必要死霸八架豬,

換一,兩架出黎幫71A架金仲好啦!
LM1933@641 發表於 2011-3-3 23:54 | 顯示全部樓層
將74A 縮到去啟業,相信很快便要步70的後塵了
縮到去啟業,即是說僅餘既觀塘客都冇埋
得番彩虹同黃大仙長途客同麗豪富豪來往大埔既小貓三四隻
仲撐得起一絛巴士線嗎?... 一係快快將74A 轉做綠小線,塞住議員班口
而家建議將74A CUT 到啟業車又冇少到,客就少左
仲做黎做咩?... 莫非因為佢揹住一大堆轉乘優惠?
半生瓜 發表於 2011-3-4 00:20 | 顯示全部樓層
咁樣似係想陰乾74A多d
不過咁又的確可以減少觀塘的巴士班次
但可能未到沙中線開已經要cut
tonio 發表於 2011-3-4 01:34 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2011-3-3 19:39 發表
我就唔係咁睇
而家無乜人搭 73 係因為班次太疏
加上九巴經常收車,
搵鬼搭咩

全冷之後加埋價,
縮窄同小巴既收費距離,
更加令人唔會搭唔知幾耐一班既 73

好心九巴就執下D 班次先啦 ...

73 及 73A 北行既班次, 仲要好多時係孖必,
今日 22:45 在太和等車返上水, 22:47 先來
73A (FZ7116), 單單在太和都可以上到廿幾
三十人, 粗略估計部車都有五六十客. 一分鐘後,
73 (FZ7935) 都到, 我就上左呢班車, 太和上得
五六個客.

以前仲有 70 號既時候, 寶鄉橋等車往往就一係
二三十分鐘無車, 一來就來三部. 而家得返孖寶,
情況都唔覺好轉, 仲有咁多客肯等都算係咁.