hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度大埔區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度大埔區巴士路線發展計劃

Eddie 發表於 2011-3-5 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-3-5 12:21 發表

我對呢點其實有保留,因為拆線後回車速度點都快左,結果會令到
74X/75X/新線不加車的情況下,每小時總體運力可以略有提昇。

事實上,我舊年曾經於F1板提出74X/75X全日拆做74X/75X/75M的方案,
74X彩虹後跟其他大隧線直上隧 ...
如果85X順利行全日
75X就唔可能改行獅隧
Soy 發表於 2011-3-5 17:10 | 顯示全部樓層
其實74A由彩虹開始轉入做九龍灣客直去返觀塘得唔得呢?
stevegold 發表於 2011-3-6 10:08 | 顯示全部樓層
74a可否唔經沙田,由埔公後直上獅隧?
ASV100 發表於 2011-3-6 10:28 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-3-4 14:34 發表

3分鐘變6分鐘已經差好遠lu wor..
74X一轉要120分鐘, 基本上架車係繁忙時段都只係做到一轉生意
假設一架車係KT開6點, 佢下一次再開就已經8點
唔入新蒲崗都係慳到10分鐘, 即係可以7:50返KT開車
基本上已經過左繁忙時 ...

但係上述時段好多班次都係入左大埔後就私牌觀繞,
所以唔駛120分鐘咁長 !!!
tkf_2005 發表於 2011-3-6 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2011-3-5 10:07 發表
如果真係要唔影響觀塘/牛頭角o既乘客
都應該以梅花間竹咁開一班特快車測試反應
如果大部分乘客寧願企都上特快車
就可以正式拆線

初頭當然開疏D LA...始終開黎試一試水溫會好D,...

如果唔係一班特快一班正線,一定大把人狂等特快...

例如隔左半粒鐘開一班先,咁D人等特快,就算頂閘都好,唔洗D人諗住等多一班半班又黎多架特快,

搞到特快狂爆,正線唔多滿情況仲煩...

之後試到每十分鐘開一班已經好夠,

2班正線+1班特快

原帖由 neosan 於 2011-3-5 12:47 發表
其實改善74X最快既方法係, 繁時先唔入鑽石山, 已經幫到好多
拆線係現階段根本未可行

唔止唔入鑽鐵,係最好德福後上橋直番大埔,

始終觀碼-德福根本有足夠客量,唔洗下下轉埋去彩虹先上,

如果唔係九龍灣特車都唔會係果度起載...

Eddie 發表於 2011-3-6 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-3-6 13:03 發表

初頭當然開疏D LA...始終開黎試一試水溫會好D,...

如果唔係一班特快一班正線,一定大把人狂等特快...

例如隔左半粒鐘開一班先,咁D人等特快,就算頂閘都好,唔洗D人諗住等多一班半班又黎多架特快,

搞到特快狂爆,正 ...

其實特快狂爆,正線唔多滿都唔係咩問題
始終正線要留返d位俾新蒲崗,鑽石山d客而六分鐘一班對佢地都唔算疏

石頭 發表於 2011-3-7 02:10 | 顯示全部樓層

原帖由 stevegold 於 2011-3-6 10:08 發表
74a可否唔經沙田,由埔公後直上獅隧?

[發夢mode]富豪河畔用89B延長取代,74A撤出沙田,

埔公線重組,74A徹出埔公,

執執班次同路線,74X就可以變相拆線[/發夢mode]
exspeed 發表於 2011-3-7 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-3-5 12:31 發表
至於307特車方面,
由太和碌去富善呢個走勢的確好唔討好,
既然係咁不如由太和開仲好 ...

其實點解唔將兩條特車改為太和 + 運頭塘, 同埋富亨 + 富善 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
咖喱 發表於 2011-3-10 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2011-3-7 02:10 發表

[發夢mode]富豪河畔用89B延長取代,74A撤出沙田,

埔公線重組,74A徹出埔公,

執執班次同路線,74X就可以變相拆線[/發夢mode]

根本 74a 係可以唔經沙田, 坐底起碼快 8-10 分鐘,
太和/大埔出城河東(富豪, 沙田圍, 沙角, 乙明, 博康), 火車轉 81k/282, or 加返個轉乘 --> 72 轉 81k/282,
埔公沿線出一樣, 加返 72 轉 81k/282, 唔駛煩

仲有, 如果佢真係縮得成去九灣, 唔該佢加返個 89/89b <--> 74a,
咁可以o向黃大仙/隧道口/新田圍轉返佢上埔公,

份 rdp 淨係提 rush hour 15 分一班, 咁 non rush hour 點 ??
又整埋果 d 16-30 分一班呀 ?? 唔該佢執返靚仔 d,
劃一 30 分一班, 等人易就 d, 跟住收返平小小, $ 8.80, 同 74x 睇齊
都唔明點解可以明搶家, 慢又慢過人, 兜又兜過人, 可以收成 $ 9.20..........

睇o黎如果真係咁郁佢o既話, 又比多個藉口人~
van 仔雖然 $ 12, 但係密過你, 一定有位坐, 15 分一班~ 各位老友, 你識揀啦~

asv2 發表於 2011-3-10 13:21 | 顯示全部樓層

如果先行第一步,74X繁時所有班次唔入新蒲崗鑽石山
另加開繁時定點開四美街起載特車,例如十/十五分鐘一班
咁可唔可行?