hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃

SaintAngolmois 發表於 2011-3-14 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 14/3/2011 17:44 發表

不過咁樣 70K 就無左個機會去飛清河...
273A 就算飛到清河,亦唔到街市果頭

即係278K延伸上去清河會比去華明好?

要273A飛清河其實行得通
只要273D全日兼擺到風采就掂曬
到時連清河西都有自己一條去粉南嘅線

原帖由 SSBT 於 14/3/2011 19:20 發表
延長 278K 無可避免要加價
到時聯和墟>粉火有機會加到 $3.7
區議員未必肯…
(雖然現時大部分居民會搭較平較密既小巴...)

另外, 九巴與此同時會收少車費
雖然路線班次會較 70K 密, 可能吸引更多人搭
但以九巴不思進 ...

如果係咁……501系服務又唔係太差嘅話
似乎將278K扯去清河/太平會更好
靠近北區醫院一帶應該比較容易得到支持

請給我一個良好討論環境
tkf_2005 發表於 2011-3-14 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 keroro2009 於 2011-3-13 16:26 發表

但係風采中學個站根本就不適合做總站,個站又細, 附近又有一大堆車阻住D巴士行.....

講真,得個果幾步路...

比我就SET多支燈係出面路口,唔兜入去風采好過...
SSBT 發表於 2011-3-14 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-3-14 19:33 發表

講真,得個果幾步路...

比我就SET多支燈係出面路口,唔兜入去風采好過...
由清河村三期行返出去御皇庭既分站真係好遠
如果往上水方向,由曾梅行返去停車場入口都尚可接受,
反方向真係螺命…
=0=
tkf_2005 發表於 2011-3-14 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2011-3-14 21:10 發表
由清河村三期行返出去御皇庭既分站真係好遠
如果往上水方向,由曾梅行返去停車場入口都尚可接受,
反方向真係螺命…

咁淨係去華明方向兜入去,番彩園先唔兜lo...
FD5410 發表於 2011-3-15 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 SaintAngolmois 於 2011-3-14 19:23 發表
即係278K延伸上去清河會比去華明好?

要273A飛清河其實行得通
只要273D全日兼擺到風采就掂曬
到時連清河西都有自己一條去粉南嘅線

如果係咁……501系服務又唔係太差嘅話
似乎將278K扯去清河/太平會更好
靠近北區 ...

如果拉 278K 入清河,70K 絕對可以撤出清河
反而我諗緊響拉 278K 入清河既同時,
將 70K 改造成華明<->上水<->聯和墟線,不過車又好似唔多夠...

要 273A 飛清河,除 273D 入到風采外,273B 亦要加停清河西既站位...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
SaintAngolmois 發表於 2011-3-15 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 15/3/2011 18:37 發表

如果拉 278K 入清河,70K 絕對可以撤出清河
反而我諗緊響拉 278K 入清河既同時,
將 70K 改造成華明上水聯和墟線,不過車又好似唔多夠...

要 273A 飛清河,除 273D 入到風采外,273B 亦要加停清河西既站位... ...

70K如果要做便捷三地角色
上水方向可以考慮華明>馬會道>新運路直出嘅行法
因為粉南>聯和墟客流已經比277X+501系吞左

而粉嶺方向,可以考慮天平後沿馬適路、聯安街入聯和墟
直達新街市後返回原線
整體可以減約1公里路程

不過唔知芬園一帶會唔會介意得返紅綠小可以揀
請給我一個良好討論環境
SSBT 發表於 2011-3-15 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 SaintAngolmois 於 2011-3-15 19:49 發表

70K如果要做便捷三地角色
上水方向可以考慮華明>馬會道>新運路直出嘅行法
因為粉南>聯和墟客流已經比277X+501系吞左

而粉嶺方向,可以考慮天平後沿馬適路、聯安街入聯和墟
直達新街市後返回原線
整體可以減約1公里 ...
如果改行新運路/馬適路,
即係來回程都唔經百和路
咁嘉福/華慧園一帶既乘客去天平/聯和墟咪要轉搭 70X/279X?

另外, 若 70K 來回程經馬會道,
往上水方向可以做粉嶺南>粉嶺健康中心>上水 既乘客
往華明方向亦都唔好忽視心誠中學既學生客

不過雖然果批乘客為數唔多,
但係如果 Cut 左 70k,
心誠一帶就無平車去粉嶺南,
迫佢地搭 73/73a 架喇喎
值唔值得(或者有冇可能)犧牲哩班客呢?
=0=
SaintAngolmois 發表於 2011-3-16 04:03 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 15/3/2011 23:55 發表
如果改行新運路/馬適路,
即係來回程都唔經百和路
咁嘉福/華慧園一帶既乘客去天平/聯和墟咪要轉搭 70X/279X?

另外, 若 70K 來回程經馬會道,
往上水方向可以做粉嶺南>粉嶺健康中心>上水 既乘客
往華明方向亦都唔好忽視心誠中學既學生客

不過雖然果批乘客為數唔多,
但係如果 Cut 左 70k,
心誠一帶就無平車去粉嶺南,
迫佢地搭 73/73a 架喇喎
值唔值得(或者有冇可能)犧牲哩班客呢?

唔放棄得百和路同馬會道嘅話,唯有建議70K直接跟70X咁行
過順欣入智昌路停新街市(的士站最頭位置)
然後直停天平邨、粉嶺醫院、壁峰路、粉嶺樓、聯和墟球場、聯和墟總站、樂和街、粉嶺消防局返回原線(聯和墟咁行會比行宣道個邊快少少)
全線長度減至11.2公里,咁行應該比較照顧到現有乘客
甚至因為直接入新街市範圍而可以谷一谷客量

(呢個建議係建基於278K一旦成功延長至清河後嘅狀況而定)
請給我一個良好討論環境