hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃

FBI2 發表於 2011-3-5 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-3-5 03:26 發表

根本這份野明顯係咁多份已公佈RDP最差的一份
近年來 北區的巴士發展與其話滿足市民 不如話滿足TD+「舊巴」的需要
永遠只做最方便他們的改動
他們的改動有想過為乘客帶來價值嗎?

70K
同70X兩條一起入清河為何?
70K ...

1) 小弟建議70K改為華明至清河循環線,經祥華,聯和墟,然後直去清河,再入番上水跟現70K沿線返華明,用車照舊開5架.
2) 79K不能取消,但希望開定點班次,例如朝早開15分一班,其他時間開30分一班,總好過而家開28-29分鐘一班,你等埋我份.不過,假日79K客量有時好多,用ATS都可以頂閘,因為好多人去云泉.
3) 73,73A應盡快轉全冷,用熱狗對巴士迷來說是好受,但對一般市民一點也不好受,長途線用熱狗只會俾人話服務差,再加上現時兩線班次又疏又難預時間,仲要玩埋收車,更加難頂.因此,本人建議將73,73A班次也改為定點開出(當然是兩線全冷後才實行較好).
4) 建議270P繞經深盛路,方便北區前往長沙灣工業區上班的乘客,因為現時270P載客量仍有上升空間.
5) 建議加密279X晚上10時後的班次,因為現時開15分鐘一班太疏,很多時候出現要企甚至頂閘.
6) 建議276B改為定點班次,每20分一班.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
SSBT 發表於 2011-3-5 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2011-3-5 10:06 發表
3) 73,73A應盡快轉全冷,用熱狗對巴士迷來說是好受,但對一般市民一點也不好受,長途線用熱狗只會俾人話服務差,再加上現時兩線班次又疏又難預時間,仲要玩埋收車,更加難頂.因此,本人建議將73,73A班次也改為定點開出(當然是兩線全冷後才實行較好).
全冷=加價
到時更加趕客
搞掂D 班次先啦
反正遲早都會全冷

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
GM + 1 同意問題所在
FD5410 + 1 agree

查看全部評分

=0=
HR9710+KU1391 發表於 2011-3-5 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-3-5 03:26 發表

根本這份野明顯係咁多份已公佈RDP最差的一份
近年來 北區的巴士發展與其話滿足市民 不如話滿足TD+「舊巴」的需要
永遠只做最方便他們的改動
他們的改動有想過為乘客帶來價值嗎?

70K
同70X兩條一起入清河為何?
70K ...

79K應該早上小巴載唔曬,難上車.
可能要回復雞車時代用車數量?
79K繁忙時間係幾點?
但早上有冇線可以調動柯打79K,又或者要調12米車時,中途起載,不一定要總站起載,以解決難上車的問題?

FD5410 發表於 2011-3-5 11:50 | 顯示全部樓層

反對 76K 減至 30 分鐘,
而家已經唔密,仲要再減
要固定正點時間既,20 分鐘已經係可以...

273B 加2部車,但唔該經埋曾梅千禧,甚至太平
代替 273A ,再搞搞 273D,完完全全將 273A 踢出百和路
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
GM 發表於 2011-3-5 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2011-3-5 11:16 AM 發表

79K應該早上小巴載唔曬,難上車.
可能要回復雞車時代用車數量?
79K繁忙時間係幾點?
但早上有冇線可以調動柯打79K,又或者要調12米車時,中途起載,不一定要總站起載,以解決難上車的問題? ...

其實79K可以保留早繁兩班車+星期六、日及公眾假期20分鐘一班
277XD車可以行一轉79K再出平田
星期六、日及公眾假期又真係幾好客
特別免費食斎果日

常備TCU 出行唔洗怕
dippy 發表於 2011-3-5 13:06 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2011-3-5 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2011-3-4 16:59 發表
http://www.districtcouncils.gov.hk/north_d/pdf/ttc/2011/N_TTC_2011_007_TC.pdf

新料:

- 273B, 276A, 277X 加班

277X幾乎年年都提及過加班
但求只要跟足班次開車已經大恩大德了
276A...雖然係7字頭路線, 但不如交給元朗RDP
273B只是屋邨鐵路接駁綫, 對於整個北區巴士發展不過是杯水車薪. 以我所知放工人士在上火往清河搭273A會更直接

因此, 今年北區RDP只有73減3部車係 "最有睇頭"

咁睇法, 邊有發展啊?
唔好叫發展計劃啦, 直接d講係巴士路線廢置計劃

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
victorkaho + 4 我buy"巴士路線廢置計劃"!根本係RDP既通 ...

查看全部評分

GM 發表於 2011-3-5 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-3-5 01:06 PM 發表
如果無左79K
咁沿途既輪椅客坐乜車出街?!(條線沿線有唔少人係計準時間出去坐巴士嫁)
唔好以為條線開半個鐘一班就無人坐
其實條線係好多該區輪椅客/老人家出外既選擇
如果只係留番咁少服務, 根本就完全不負責任
加上 ...

沿途有幾多輪椅客都係一個疑問
分分鐘資助買私家車都好過繼續用巴士服務
依家非繁客得十幾個(部分可改乘加密後的78K)
當部分北區路線連非繁都削到頂閘
76K客唔少都自殺式減班
純粹為老人家而保留服務是否明智?
巴士公司是否條條線都要做善堂?
(現時「舊巴」己經過半路線蝕錢)
靠果堆非繁頂閘線去補貼蝕錢線是否公平?
為左令小巴賺到盡而保留蝕錢線服務是否合理?
(P.S. 新城都係得好少低地台,咁港島客坐乜車出街?
之前未有低地台,D人坐乜車出街?)
本人支持無障礙運輸
但巴士線不應純粹為無障礙運輸而存在

常備TCU 出行唔洗怕
FD5410 發表於 2011-3-5 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-3-5 13:53 發表
為左令小巴賺到盡而保留蝕錢線服務是否合理?
(P.S. 新城都係得好少低地台,咁港島客坐乜車出街?
之前未有低地台,D人坐乜車出街?)
本人支持無障礙運輸
但巴士線不應純粹為無障礙運輸而存在

為左小巴而保留蝕錢線當然係唔合理
但而家係講緊為左一班上小巴有困難,甚至上唔到小巴既客
的確九巴唔係善堂,但有樣野叫社會責任
如果九巴取消蝕錢線而放棄社會責任既,
咁佢仲做咩諮詢,俾咩RDP上區議會先,一句『唔係善堂」就可以解決
須知道公交服務唔係一般生意,唔係你話唔做就唔做

新巴有大量躉喎,少低地台 ?
一個社會係要進步,以前無SLF車唔代表而家都應該無
以前無SLF車係令一群行動唔方便既人無得揀,
而家有都唔俾人坐 ?
的而且確,巴士線不應只係為無障礙運輸而存在
但響無替代品之下,巴士係唯一能夠方便佢地出入既工具
連呢個都無埋,咁佢地可以點 ?

*你叫班老人家買私家車黎揸 ?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
GM 發表於 2011-3-5 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-3-5 04:12 PM 發表

為左小巴而保留蝕錢線當然係唔合理
但而家係講緊為左一班上小巴有困難,甚至上唔到小巴既客
的確九巴唔係善堂,但有樣野叫社會責任
如果九巴取消蝕錢線而放棄社會責任既,
咁佢仲做咩諮詢,俾咩RDP上區議會先,一句『唔 ...

79K有紅小 綠小做替代品
老人家可以選搭
行出去仲有78K
上唔車的時段由277X柯打車行早繁一、兩次車

現時傷殘人士買車
免稅同免每年牌費
每半年還可以領取一定數量既政府隧道券,燃油免稅,街表位免費等等
傷殘人士未必要等79K
當然 政府應檢討復康巴士、易達巴士等服務

常備TCU 出行唔洗怕