hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年度北區巴士路線發展計劃

Eddie 發表於 2011-3-6 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2011-3-6 11:22 發表

373 全日, 其實非繁時搭港鐵真係唔錯啦
五十幾分鐘就到中上環, 又有位坐(上水-九龍塘/紅磡一段)
係部車一路行一路搖, 無巴士咁定囉

373 俾盡你30分鐘一班, 上水開又要最小30分鐘先上公路, 真係咁有吸引力定為開 ...

373A全日
隧道費都隨時蝕死
hokwanlam 發表於 2011-3-6 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2011-3-5 18:22 發表

運輸署話唔想開囉~~

from 文件入面...
1. 盡量避免開長途的巴士路線
2. 盡量避免開途經繁忙地區既路線

想373 全日... 叫港鐵執笠先講啦

哩個政府真係保鐵保上腦,話唔想開長途巴士路線,咁唔通住屯門,元朗同天水圍果D全部都要搭鐵路先出到市區?
由北區/大埔區去荃青唔通要搭接駁巴--東鐵--觀塘線--荃灣線/東涌線??
GM 發表於 2011-3-6 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2011-3-6 11:22 AM 發表

373 全日, 其實非繁時搭港鐵真係唔錯啦
五十幾分鐘就到中上環, 又有位坐(上水-九龍塘/紅磡一段)
係部車一路行一路搖, 無巴士咁定囉

373 俾盡你30分鐘一班, 上水開又要最小30分鐘先上公路, 真係咁有吸引力定為開 ...

運吉都講明有機會全日就只有 373
而且373回程頭果幾班都坐得滿
加上現時北區與鐵路競爭大的巴士路線的客源以粉嶺為主
走線對上水人的吸引力未必咁重要
常備TCU 出行唔洗怕
FD5410 發表於 2011-3-6 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2011-3-5 16:19 發表

79K有紅小 綠小做替代品
老人家可以選搭
行出去仲有78K
上唔車的時段由277X柯打車行早繁一、兩次車

現時傷殘人士買車
免稅同免每年牌費
每半年還可以領取一定數量既政府隧道券,燃油免稅,街表位免費等等
傷殘人士未 ...

我講緊既係老人家/傷殘人士既替代品
你都識講係老人家,仲要佢行出去等 78K ?
老人家好多都唔鍾意坐小巴/上小巴有相當困難,
巴士係佢地既首選,要綠小食哂條 79K 是否合理 ?
而家呢個社會,包括我地既政府,都係好忽略左呢一班老人家既需要

79K 呢d線最岩開 20/30 分鐘一班,俾老人家預到時間之餘
巴士公司又或者可以減返少少車
傷殘人士買車有幾多優惠都好,個cost點都比日日坐巴士大...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
SSBT 發表於 2011-3-6 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-3-6 12:15 發表

哩個政府真係保鐵保上腦,話唔想開長途巴士路線,咁唔通住屯門,元朗同天水圍果D全部都要搭鐵路先出到市區?
由北區/大埔區去荃青唔通要搭接駁巴--東鐵--觀塘線--荃灣線/東涌線?? ...
但係老實講,
373 定線唔吸引
北區區內下下都要兜 30 min 先上到公路,
搭火車都去到九龍塘囉…
收費又貴… $22.3 vs $16.6
爭 $5.7 喎
就算要俾多 $3.2 駁腳去火車站,
都仲有 $2.5 淨…
仲未計塞車、收車等不明朗因素

我自己都係上水居民,
就算 373 全日我都唔會坐…
真係嫌錢腥咩…
早繁我等多兩班火車都有位坐啦
=0=
SSBT 發表於 2011-3-6 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-3-6 12:27 發表

而家呢個社會,包括我地既政府,都係好忽略 ...
我就唔係好認同要 79k 唔轉兩味係因為老人家,
老人家多數都會係早上出街,
照道理 10:00 - 15:00, 20:00- 哩段時間無需要服務

不過,
79k 係打鼓嶺區唯一一條去上水既路線,
想轉兩味相信都好難過到區議員;
反而 78k 有 55k 替代,
應該無 79k 咁大阻力
=0=
GM 發表於 2011-3-6 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2011-3-6 12:27 PM 發表

而家呢個社會,包括我地既政府,都係好忽略 ...

原帖由 GM 於 2011-3-5 04:19 PM 發表

79K有紅小 綠小做替代品
老人家可以選搭
行出去仲有78K

D人成日講上小巴有困難
你又知唔知小巴在沿線所經街道乘客可隨時上落車
好方便老人家
而且老人家主要去聯和墟就算
兩條線根本只差幾毫子-一元
有時下午一班車都無一個老人家
(去上水就要搭紅小 貴D)
始終依條唔同78K行得遠 收得貴
坐78K同55K小巴車費差咁遠

假若一條巴士線都係為極少數老人家存在
環保組織都話你唔環保 無社會責任 不為下一代健康著想

原帖由 FD5410 於 2011-3-6 12:27 PM 發表

我講緊既係傷殘人士既替代品

正如沿途有幾多輪椅客都係一個疑問(可能無)
即使有,傷殘人士未必要等79K
79K仲用緊短龍
分分鐘連續兩架
係傷殘人士的話會唔會博?
而且上水 聯和墟 墟市有咪錶位
舒舒服服點到點
日日用$20左右(根據GOOGLE MAP 更正為<$15來回 日日用而油價平穩<$10來回)
點解搭巴士

常備TCU 出行唔洗怕
FBI2 發表於 2011-3-6 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-3-6 12:34 發表
我就唔係好認同要 79k 唔轉兩味係因為老人家,
老人家多數都會係早上出街,
照道理 10:00 - 15:00, 20:00- 哩段時間無需要服務

不過,
79k 係打鼓嶺區唯一一條去上水既路線,
想轉兩味相信都好難過到區議員;
反而 78k 有 55k ...

當年曾經建議取消73,73K,78K,79K,由綠小取代,最後結果係點,大家有眼見啦.
其實九巴近年都改善左73K,78K,79K的服務,至少用車越來越新,又有輪椅服務,蝕錢程度又唔算高,所以維持現狀,或者是將班次執一執方便乘客預時間等車,已經好好了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2011-3-6 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2011-3-6 12:56 發表

D人成日講上小巴有困難
你又知唔知小巴在沿線所經街道乘客可隨時上落車
好方便老人家
而且老人家主要去聯和墟就算
兩條線根本只差幾毫子-一元
有時下午一班車都無一個老人家
(去上水就要搭紅小 貴D)
始終依條唔同 ...

79K掛牌車沒有短龍,若非有車務調動,基本上是全金的.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2011-3-6 13:35 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2011-3-6 12:28 發表
但係老實講,
373 定線唔吸引
北區區內下下都要兜 30 min 先上到公路,
搭火車都去到九龍塘囉…
收費又貴… $22.3 vs $16.6
爭 $5.7 喎
就算要俾多 $3.2 駁腳去火車站,
都仲有 $2.5 淨…
仲未計塞車、收車等不明朗因素
...

唯一定線吸引的是373A,可惜他已搬離上水鐵路站大站,改左擺彩園路,對內地客的吸引程度可能減少.
老實說,單靠北區全日過海,條數有幾靚大家心照,路程行多過307超過10公里,但收費只係貴307一蚊左右,點計都唔吸引.
再者,現時已有968轉279X轉乘,只要將轉乘優惠票價調整至全程22.3,已經可以吸引唔少北區乘客和內地人轉搭巴士過海.