hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 估計港鐵天水圍站即將增加商鋪
開啟左側

估計港鐵天水圍站即將增加商鋪

ahbong 發表於 2011-3-5 17:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

天水圍站近E出口,兩邊大堂地面已劃上藍線,估計為新增店鋪用,大約增加七至八間店鋪
反對明知故問惡意挑剔的回應
timewater 發表於 2011-3-5 17:45 | 顯示全部樓層
港鐵呢方面諗得好過九鐵

明明C 出口都好多人, 但附近一間商舖都無
E出口又係極多人, 但得一兩間舖
cklee19810419 發表於 2011-3-5 23:07 | 顯示全部樓層
我都見到,有藍線度位,估計都係整新野

不過,有無人知西鐵站內商店租金貴唔貴??

呢個位的人流真係一流,幾乎轉輕鐵的人都會經過,應該又好多店爭住租
lrv1092 發表於 2011-3-6 01:41 | 顯示全部樓層

我看到地上的線後都猜到這個用途
oh! 將來就看不到聚星樓的風景了

好像會比現時的店還要細......
倒不如將健康工房的入口調回另一邊, 然後新舖平排
再改建回之前輕鐵客務中心做舖頭
賺到笑....
 樓主| ahbong 發表於 2011-3-6 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2011-3-6 01:41 發表
我看到地上的線後都猜到這個用途
oh! 將來就看不到聚星樓的風景了

好像會比現時的店還要細......
倒不如將健康工房的入口調回另一邊, 然後新舖平排
再改建回之前輕鐵客務中心做舖頭
賺到笑.... ...

反而風景只是其次,我擔心加建商鋪後,通往輕鐵月台的扶手電梯口會變得十分擠迫,因為將來乘客一上大堂就要立即撓過商鋪,繁忙時間可能比美孚站更迫人。
AVW56 發表於 2011-3-6 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2011-3-5 17:45 發表
港鐵呢方面諗得好過九鐵

明明C 出口都好多人, 但附近一間商舖都無
E出口又係極多人, 但得一兩間舖

當年九鐵正正就係無地鐵咁唯利是圖
人地九鐵唔整商店, 原因就係要引入自然光同風景比呢個位處郊區的車站.

而家整商店, 遮住晒D風景咁解姐
 樓主| ahbong 發表於 2011-3-6 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2011-3-6 17:36 發表
人地九鐵唔整商店, 原因就係要引入自然光同風景比呢個位處郊區的車站.

該處的自然光及風景的價值,我自己就唔係太體會得到,即使現時未有商鋪,亦唔覺得有咩自然光可言。因此即使該處變成商鋪,我亦唔認為對室內照明會有任何影響。

唯利是圖與否更是見仁見智,閘外有更多商鋪,港鐵收入增加,乘客購物亦更方便。我只擔心對人流的影響。

busfunfun 發表於 2011-3-6 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-3-6 17:36 發表

九鐵就係唔識賺錢
先會賤賣做合併

唯利是圖?
間間公司都係咁ga啦
唔係就會比市場淘汰
dongfeng 發表於 2011-3-6 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2011-3-6 18:19 發表

該處的自然光及風景的價值,我自己就唔係太體會得到,即使現時未有商鋪,亦唔覺得有咩自然光可言。因此即使該處變成商鋪,我亦唔認為對室內照明會有任何影響。

唯利是圖與否更是見仁見智,閘外有更多商鋪,港鐵收入增加,乘客購 ...

現時西鐵綫架空車站大堂的照明燈具,是每格四支光管平排安裝。亮起時,燈光經上方白色板反射回地面,惟白色板的反射光線能力很弱,造成能源浪費, 所以港鐵將燈具部份光管拆除。
에이핑크 대박!
AVW56 發表於 2011-3-7 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2011-3-6 18:19 發表

唯利是圖與否更是見仁見智,閘外有更多商鋪,港鐵收入增加,乘客購 ...

依你見解, 最好就好似地鐵站咁全密封, 死氣沉沉, 咩風景都無得睇就最好喇.

作為乘客, 係車站入面可以見到多D外面景色都唔好? 起碼視野可以廣闊D, 人都舒暢D, 見到陽光, 人都醒神D.