hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 星港比併 港80後結婚就業俱難
開啟左側

星港比併 港80後結婚就業俱難

2856 發表於 2011-3-8 15:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/110306/4/n26g.html

為何新加坡可以, 香港不可以?
Quanta 發表於 2011-3-8 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 2856 於 2011-3-8 15:07 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/110306/4/n26g.html

為何新加坡可以, 香港不可以?

因為香港政府一點遠見都無
又任由樓價租金上升, 扼殺了各行業的發展空間,
令好多市民因買唔起樓而煩惱

新加坡就有晒計劃, 經濟唔會獨沽一味,
樓價又控制在可承受的水平
PB602 發表於 2011-3-8 23:26 | 顯示全部樓層
香港市民可以去政府總部示威,可以公開鬧爆曾蔭權。

新加坡市民可唔可以寫信去海峽時報數臭李顯龍?

面對咁既政治控制,你認為星洲人民可以點樣「躁動不安」?

為什麼香港可以,新加坡不可以?

只要有大學學位,要成為新加坡PR並唔困難,既然咁「好景」,點解唔見有大量香港人移民新加坡?

認真,如果覺得新加坡好的話,80後真係可以考慮移居當地,闖出一片天空。

Anpretext 發表於 2011-3-9 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2011-3-8 23:26 發表
香港市民可以去政府總部示威,可以公開鬧爆曾蔭權。

新加坡市民可唔可以寫信去海峽時報數臭李顯龍?

面對咁既政治控制,你認為星洲人民可以點樣「躁動不安」?

為什麼香港可以,新加坡不可以?

只要有大學學位,要成為新加坡PR ...
點解唔可以要香港改變, 而要走去新加坡?
個問題可以一直逃避嗎?
PB602 發表於 2011-3-9 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-3-9 00:49 發表
點解唔可以要香港改變, 而要走去新加坡?
個問題可以一直逃避嗎?

唔係逃唔逃避,而係年青人可以有更多選擇。覺得新加坡好點解唔考慮去闖一闖?唔好,係咪怕無本事唔夠其他人爭(新加坡職位競爭異常激烈,新創造職位中有三分二俾外國人創走)?

推低樓市,唔係未試過,老董當年成功爭取,但佢老人家下場係點大家有目共睹。香港有一半家庭公營房屋,另外有近半家庭自置私樓,真係要租私樓既只有約十萬戶。用行政手段去推低樓價的確可以幫八十後置業,但同一時間亦直接損害私樓業主利益。呢班業主當年都係辛辛苦苦儲首期供樓上車,人地亦有付出過。

政府收益之中,土地收入同印花稅佔相當大部分,樓價跌地價跌政府收入跌,但公共開支又唔可以減,結果就要好似阿松當年咁,市況差仍然要迫住加稅,中產已經負資產仲要交多D稅。

唔靠土地收益就一係擴闊稅基,一係減公共開支。後者你提都唔好提,單係綜援出少次雙糧就大把政客話你打劫窮人。擴闊稅基講左好耐,但好似新加坡咁收GST市民又肯唔肯?之前政府咨詢過,俾人鬧爆。或者學新加坡開賭場抽稅都得,但中央俾唔俾?衛道之士又會唔會反對?

Anpretext 發表於 2011-3-9 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2011-3-9 01:37 發表

唔係逃唔逃避,而係年青人可以有更多選擇。覺得新加坡好點解唔考慮去闖一闖?唔好,係咪怕無本事唔夠其他人爭(新加坡職位競爭異常激烈,新創造職位中有三分二俾外國人創走)?

推低樓市,唔係未試過,老董當年成功爭取,但佢老人家 ...
一句:吃得咸魚抵得渴啦

而家八十後好多出到黎都九千幾一萬頭人工,
公屋無佢地份, 居屋抽唔中, 二手居屋同私樓一樣價,
咁佢地點置業呢?(當然總有一班人諗著一開始就買二三百萬既樓)

當買屯門天水圍樓都要百幾萬(400零尺),
一萬蚊真係唔多夠洗的(4000家用,1000交通,1000食,1000水電煤),
兩個人搾到盡6000蚊唔太夠供樓的,
所以政府真係要諗下點幫呢班人搵下出路喇,
復建居屋又好, 活化二手居屋市場, 又或者降低公屋申請門檻都可以諗下
PB602 發表於 2011-3-9 02:15 | 顯示全部樓層

居屋原意,係吸引有能力既公屋居民交番間公屋出黎換居屋,等政府減少對佢地響房屋上既長期資助,因此先至有「綠表」呢樣野。一日唔取消「綠表」,用「白表」去抽根本好渺茫,但如果政府起居屋又取消「綠表」的話,肯定公屋居民會鬧爆。屋邨係議員票倉,政客一定企響公屋居民個邊。

坦白講,單身月入一萬根本唔適宜搬出黎住,應該同屋企人一齊住去儲錢。至於兩個人月入各一萬的話,買屯門天水圍細單位私樓,供180萬係無問題(9成按揭,25年分期,按揭保險費上埋會,月供約六千二,佔家庭總收入三分一)。佢地欠既係20萬首期,但市面咁多消費誘惑,唔係咁多人可以儲幾年錢。

不過,有好多80後一聽到屯門就即刻話唔會住咁遠,佢地又要新樓又要會所。但事實上身邊有好多朋友,早兩年買屯門(當時仲平),而家樓價升賺左幾十萬,搵到第一桶金之後就夠錢搬出市區,住有會所半新樓。佢地供樓係要慳D洗,要帶飯番工,唔可以一年去幾次泰國台灣日本旅行,唔可以買名牌袋,人地買iPhone、iPad佢地就用非智能電話。但守幾年總算守得雲開。

無論1971年、1981年、1991年、2001年定係2011年,一畢業單身仔女想買私樓根本就無可能,即使政府起居屋佢地都係無錢買。
eric278 發表於 2011-3-9 10:30 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

搬去新加坡還有一個要考慮的問題:兵役。

移民去新加坡的第一代,是不需要服兵役的,但若果打算在新加坡結婚生子,便有重大的考慮了,
因為新加坡政府規定移民的第二代,若是男子,在18歲前(滿了17.5歲後)要服兵役 (National Service) 兩年。

這點與香港有相當大的分別,因為香港目前未有兵役制度,而目前《基本法》亦規定香港人不需服兵役。
還看香港公交
AVW56 發表於 2011-3-9 11:30 | 顯示全部樓層
我覺得, 唔需要下下跟其他國家的做法.

香港而家問題就係有太多大學生, 先至搞到而家班大學生高不成低不就,
搵一萬蚊一個月, 你話佢月入好少咩? 唔算, 起碼份人工夠養活自己一個人.
你話佢月入好多咩? 又唔算, 因為比較困難去應付將來組織家庭的開支.

再增加高等教育的學額, 只會進一步影響大學生的就業率同薪金.
如果香港好似SIN咁將大學學額增至25-35%, 後果不敢想像.
Quanta 發表於 2011-3-9 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2011-3-9 11:30 發表
我覺得, 唔需要下下跟其他國家的做法.

香港而家問題就係有太多大學生, 先至搞到而家班大學生高不成低不就,
搵一萬蚊一個月, 你話佢月入好少咩? 唔算, 起碼份人工夠養活自己一個人.
你話佢月入好多咩? 又唔算, 因為 ...

相對大部份發達國家, 香港入大學率係偏低水平
當大陸的大學入學率都隨時高過香港的時候,
到底係香港大學學位太多, 定係香港個經濟/勞動市場畸形呢?